Πώς μπορείς να προστατευτείς από το black out;

Το γενικευμένο black out σε Ισπανία και Πορτογαλία έχει θορυβήσει εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά σε όλη την Ευρώπη. Μπορεί οι φορείς διαχείρισης του δικτύου -εδώ στην Ελλάδα έχουμε τον ΑΔΜΗΕ και τον ΔΕΔΔΗΕ- να εμφανίζονται καθησυχαστικοί επισημαίνοντας ότι υπάρχουν… άγρυπνοι φρουροί στα κέντρα ελέγχου ώστε να αποσοβήσουν τον κίνδυνο, όμως η αμφιβολία πλέον υπάρχει σε όλους.
Γεννάται λοιπόν το ερώτημα: Μπορείς να προστατεύσεις το σπίτι σου, την επιχείρησή του από τον κίνδυνο της πολύωρης διακοπής; Ναι είναι η απάντηση αλλά απαιτούνται επενδύσεις. Σε πολλές επαρχιακές πόλεις και χωριά, εκεί που οι διακοπές ρεύματος είναι πιο συνηθισμένο φαινόμενο, χιλιάδες είναι αυτοί που έχουν εξοπλιστεί με γεννήτριες παραγωγής ρεύματος. Είναι θορυβώδεις, καταλαμβάνουν αρκετό χώρο (ειδικά αν χρειάζεται να παράγουν σημαντικές ποσότητες ενέργειας) βγάζουν καυσαέρια καθώς καταναλώνουν βενζίνη ή πετρέλαιο, όμως στη δύσκολη στιγμή θα φανούν πολύ χρήσιμες. Η τεχνολογία έχει προχωρήσει. Με συστήματα αυτοματισμού, αυτές οι γεννήτριες ενεργοποιούνται πλέον αυτόματα όταν εντοπιστεί διακοπή από το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας. Και αν υπάρχει συνεχής τροφοδοσία με καύσιμο (πολλοί επιλέγουν να συνδέσουν τη γεννήτρια με μια δεξαμενή πετρελαίου ή βενζίνης) εξασφαλίζεται η αυτονομία για πολλές ώρες. Προϋπόθεση, να έχει γίνει σωστή καταγραφή των αναγκών ώστε η παραγόμενη ενέργεια (σ.σ ουσιαστικά το μέγεθος της γεννήτριας) να καλύπτει τις ανάγκες. Η προετοιμασία δεν έχει να κάνει με το αν θα υπάρχει φως στο σαλόνι και αν θα δουλεύει η τηλεόραση. Αφορά κυρίως την προστασία τροφίμων και τη διασφάλιση της λειτουργίας κρίσιμων συσκευών που μπορεί να αφορούν ακόμη και την υγεία.
Δεν θέλετε να μπλέξετε με την «μουτζούρα» της γεννήτριας; Μπορείτε να στραφείτε στο φωτοβολταϊκό. Προσοχή όμως. Επειδή απλώσατε μερικά πάνελ στην ταράτσα και τα συνδέσατε με το δίκτυο ηλεκτροδότησης δεν σημαίνει ότι θα έχετε και καλύτερη τύχη κατά τη διάρκεια του black out. Αυτό νόμιζαν και οι Ισπανοί και ήρθαν αντιμέτωποι με την σκληρή πραγματικότητα: για να γίνει «γεννήτρια» το φωτοβολταϊκό πρέπει να γίνουν οι απαιτούμενες προσαρμογές.
- Να τοποθετηθούν μπαταρίες αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας. Δεν θα τις επιλέξετε μόνο για τη δύσκολη στιγμή. Βοηθούν και σε οικονομικό επίπεδο καθώς περιορίζουν το κόστος των λεγόμενων «συμπληρωματικών χρεώσεων» (αυτών που πληρώνουμε σε ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ κλπ)
- Να εγκατασταθεί ο σχετικός αυτοαματισμός ο οποίος με το που θα εντοπίζει διακοπή σύνδεσης με το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας να «γυρίζει» την τροφοδοσία στις μπαταρίες. Η αυτονομία του σπιτιού, εξαρτάται φυσικά από την χωρητικότητα των μπαταριών και από τις καταναλώσεις του σπιτιού.
Το πλεονέκτημα της εγκατάστασης αυτή είναι ότι δεν απαιτεί καύσεις όπως συμβαίνει με τις γεννήτριες. Επίσης, δεδομένου ότι οι μπαταρίες γεμίζουν και πάλι με το που θα βγει ο ήλιος, μπορεί -με σωστή διαχείριση- να διατηρηθεί η ηλεκτροδότηση του ακινήτου για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το μειονέκτημα είναι το κόστος καθώς και οι μπαταρίες και οι αυτοματισμοί απαιτούν την καταβολή χιλιάδων ευρώ.