Έτσι θα «πληρώνει» το φωτοβολταϊκό μετά τις 15 Μαΐου

Έτσι θα «πληρώνει» το φωτοβολταϊκό μετά τις 15 Μαΐου

Αποκαλυπτήρια την επόμενη εβδομάδα για τον μηχανισμό του λεγόμενου net billing. To Το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος σχεδιάζει να δώσει στη δημοσιότητα την υπουργική απόφαση που θα καθορίζει τον τρόπο αποζημίωσης όσων εγκαθιστούν φωτοβολταϊκά μετά τις 15 Μαΐου. Το υφιστάμενο σύστημα του net metering θα αποτελέσει παρελθόν και μαζί με αυτό θα «κλείσει» και το πρόγραμμα επιδότησης για την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών στη στέγη.

H βασική αλλαγή που θα επέλθει με το net billing είναι ότι δεν θα υπάρχει πλέον ενεργειακός συμψηφισμός της ποσότητας που παράγει το φωτοβολταϊκό με την ποσότητα που καταναλώνει ο πελάτης οποτεδήποτε και αν γίνεται η κατανάλωση. Ουσιαστικά ο καταναλωτής θα πληρώνεται για την ενέργεια που παράγει και θα πληρώνει για την ενέργεια που καταναλώνει. Το πρόβλημα είναι ότι το φωτοβολταϊκό παράγει το πρωί που η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας πέφτει χαμηλά λόγω των ΑΕΠ ενώ το νοικοκυριό καταναλώνει κυρίως το απόγευμα και το βράδυ, ειδικά τον χειμώνα, όταν οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας είναι ψηλά.

Το «στοίχημα» είναι να μην παγώσει η αγορά μετά το τέλος του net metering. Εκ πρώτης όψεως, η περίοδος απόσβεσης της επένδυσης αυξάνεται με το net billing ακριβώς λόγω της διαφοράς στο τιμολόγιο της ηλεκτρικής ενέργειας από το πρωί μέχρι το βράδυ. Ωστόσο, με την προβολή των πλεονεκτημάτων του net billing, εκτιμάται ότι μπορεί να παραμείνει «ζωντανό» το ενδιαφέρον:

  1. Πρώτον το net billing μπορεί να αποδειχθεί επικερδές σε εξοχικά ή ακίνητα με μικρές καταναλώσεις. Όποια και αν είναι η τιμή με βάση την οποία θα αποζημιώνεται το νοικοκυριό για την παραγώμενη ποσότητα, δεν θα υπάρχει ο κίνδυνος να χαθεί η πλεονάζουσα παραγωγή, ένας κίνδυνος που υφίσταται με το net billing.
  2. Δεύτερον, εξετάζεται με το net billing ο συμψηφισμός να αφορά σε περισσότερα ρολόγια που έχει στο όνομά του ο καταναλωτής.
  3. Τρίτον θα αποκτήσει ακόμη περισσότερη «αξία» η τοποθέτηση της μπαταρίας ώστε η ενέργεια που παράγεται, αντί να «πωλείται» φθηνά στο δίκτυο, να αποθηκεύεται και να χρησιμοποιείται για να περιορίζει τις ποσότητες της ακριβής ενέργειας που θα παράγεται
  4. Τέταρτον, οι πάροχοι που υποστηρίζουν το net billing καθώς είναι πιο συμφέρον για αυτούς συγκριτικά με το Net metering θα στηρίξουν την αγορά με τα προγράμματα χρηματοδότησης αλλά και τις άτοκες δόσεις (σ.σ όπως το πρόγραμμα που παρουσίασε μέσα στην εβδομάδα η ΔΕΗ).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ