Πρόστιμο 55.000 ευρώ σε κατάστημα ηλεκτρονικών από το Υπ. Ανάπτυξης

Πρόστιμο 55.000 ευρώ σε κατάστημα ηλεκτρονικών από το Υπ. Ανάπτυξης

Συστήνεται στους καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν προβαίνουν σε αγορές από ηλεκτρονικά καταστήματα στα οποία εντοπίζονται  ελλιπή στοιχεία δημοσιότητας

Διοικητικό πρόστιμο 55.000 ευρώ επιβλήθηκε στην «SEFIVO STORE O.E.» που που διατηρούσε το ηλεκτρονικό κατάστημα https://sefivo.store με αντικείμενο την εμπορία ηλεκτρονικών ειδών. Το πρόστιμο από το υπουργείο Ανάπτυξης επιβλήθηκε κατόπιν καταγγελιών καταναλωτών για παραβάσεις διατάξεων της νομοθεσίας για την προστασία των καταναλωτών.

Ειδικότερα, οι παραβάσεις αφορούσαν σε:

  • Μη παράδοση των προϊόντων που αγόρασαν οι καταναλωτές και μη επιστροφή των καταβληθέντων ποσών στους καταναλωτές μετά την ακύρωση της σύμβασης.
  • Παροχή εσφαλμένων πληροφοριών στους καταναλωτές σχετικά με τη διαθεσιμότητα και τον χρόνο παράδοσης των προϊόντων. Η επιχείρηση, κατά παράβαση των διατάξεων για τις αγορές από απόσταση, καλούσε τους καταναλωτές να αγοράσουν προϊόντα από το ηλεκτρονικό της κατάστημα τα οποία εμφανιζόντουσαν ως διαθέσιμα, ωστόσο δεν ήταν σε θέση να τα παραδώσει.

Συστήνεται στους καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν προβαίνουν σε αγορές από ηλεκτρονικά καταστήματα στα οποία εντοπίζονται ελλιπή στοιχεία δημοσιότητας (επωνυμία, ΑΦΜ, αριθμός ΓΕΜΗ, διεύθυνση έδρας) και επικοινωνίας (σταθερό τηλέφωνο και e-mail), καθώς η έλλειψη αυτών των στοιχείων ενδέχεται να αποτελεί ισχυρή ένδειξη για την ύπαρξη αθέμιτων εμπορικών πρακτικών ή περιπτώσεων εξαπάτησης του καταναλωτικού κοινού, σημειώνει η ανακοίνωση του υπουργείου.

Οι καταναλωτές που εντοπίζουν παρόμοια φαινόμενα παραπλανητικών πρακτικών από επιχειρήσεις ηλεκτρονικού εμπορίου καλούνται να υποβάλουν την καταγγελία τους στην ηλεκτρονική σελίδα kataggelies.mindev.gov.gr.

Υπενθυμίζεται ότι η δημοσίευση της εμπορικής επωνυμίας των παραβατών της καταναλωτικής νομοθεσίας προβλέπεται από τις διατάξεις της παρ. 5 του άρθρου 13α του ν. 2251/1994.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ