Τα τέσσερα μέτρα ανακούφισης για τους... ξεχασιάρηδες συνταξιούχους

Χαρίζονται προσαυξήσεις και καταβάλλονται σε δόσεις οι αναδρομικοί φόροι που καταλογίστηκαν σε 72.000 συνταξιούχους -Ξανά από την αρχή η εκκαθάριση

Τα τέσσερα μέτρα ανακούφισης για τους... ξεχασιάρηδες συνταξιούχους

Θέμα ημερών ή ακόμη και ωρών είναι η κατάθεση στη Βουλή της νομοθετικής ρύθμισης για την ανακούφιση περίπου 72.000 συνταξιούχων οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν πολύ μεγάλα ποσά πρόσθετων φόρων έως και το τέλος του μήνα. Η νομοθετική διάταξη είναι έτοιμη και θα προβλέπει πρώτον ότι τα "κρυμμένα" εισοδήματα θα φορολογηθούν στο έτος που αφορούν και όχι με βάση τη σημερινή κλίμακα. Οι προσαυξήσεις θα διαγραφούν ενώ το τελικό ποσό μετά την εκκάθαριση, θα μπορεί να πληρωθεί σε δόσεις. 

Ενδεχομένως και μέσα στην ημέρα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή η νομοθετική ρύθμιση για τη «διάσωση» τουλάχιστον 71.000 συνταξιούχων από την καταβολή φόρων ύψους 98 εκατ. ευρώ (μαζί με τις προσαυξήσεις) για αδήλωτα εισοδήματα που εισπράχθηκαν αναδρομικά. Η νομοθετική ρύθμιση αναμένεται να περιλαμβάνει τέσσερις «διευκολύνσεις»:

  1. Δυνατότητα κατάθεσης τροποποιητικών δηλώσεων από την πλευρά των συνταξιούχων ανά έτος ώστε τα εισοδήματα να καταστεί εφικτό να φορολογηθούν με βάση την κλίμακα της κάθε χρονιάς και όχι να προστεθούν στο σύνολό τους σε μια χρονιά κάτι που έχει ως αποτέλεσμα τη μεγάλη αύξηση του φόρου.
  2. Με την εκκαθάριση του φόρου ανά έτος, ο συνταξιούχος θα μπορεί να εκμεταλλεύεται πολλές φορές το αφορολόγητο της κλίμακας (αλλά και τους χαμηλότερους συντελεστές που ισχύουν για τα πρώτα κλιμάκια) και όχι μια όπως συμβαίνει αν ολόκληρο το ποσό των αναδρομικών προστεθεί σε μια χρήση
  3. Διαγραφή (μέρους ή ακόμη και του συνόλου) των προστίμων και των προσαυξήσεων που είχαν επιβληθεί. Οι συνταξιούχοι θα κληθούν να πληρώσουν μόνο τον πρόσθετο φόρο που προκύπτει
  4. Παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας για την καταβολή των πρόσθετων φόρων έως τις 31 Μαίου αντί για τις 28 Φεβρουαρίου που ήταν η αρχική προθεσμία. Ο επιπλέον χρόνος δίνεται γιατί ουσιαστικά θα πρέπει να γίνει νέα εκκαθάριση του συνόλου των εκκαθαριστικών σημειωμάτων. Τα αναδρομικά ποσά που θα προκύψουν από την νέα εκκαθάριση θα μπορούν να πληρωθούν σε έως και 24 ή 48 δόσεις με την νέα πάγια ρύθμιση που ενεργοποιείται μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Τα αδήλωτα αναδρομικά εισοδήματα είχαν φτάσει στα 93 εκατ. ευρώ ενώ η μέση επιβάρυνση για τους 72.000 συνταξιούχους που εντοπίστηκαν έφταναν στα 1300 ευρώ. Τα εκκαθαριστικά που είχαν σταλεί, είχαν την ακόλουθη ειδοποίηση: «Σύμφωνα με τα αρχεία που τηρούνται στην υπηρεσία μας, διαπιστώθηκε ότι το 2013 λάβατε αναδρομικά συντάξεων με βάση τη βεβαίωση συντάξεων που απέστειλε ηλεκτρονικά στην υπηρεσία μας ο αρμόδιος φορέας που τα κατέβαλε τα οποία όμως δεν περιλήφθηκαν ούτε στη δήλωση οικονομικού έτους 2014 ούτε σε κάποια τροποποιητική δήλωση». Σε συνταξιούχο που είχε καταλογιστεί αρχικός φόρος 4046 ευρώ μαζί με τις προσαυξήσεις για την εκπρόθεσμη δήλωση 60 μηνών που έχουν παρέλθει, η τελική επιβάρυνση έφτασε στα… 7986,32 ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ