«Γονάτισαν» οι φορολογούμενοι: Η «άμυνα» τους απέναντι στις κατασχέσεις

Οι οφειλέτες το τελευταίο διάστημα έρχονται πρόσωπο με πρόσωπο με την εφορία.

«Γονάτισαν» οι φορολογούμενοι: Η «άμυνα» τους απέναντι στις κατασχέσεις

 


Σε σαρωτικές κατασχέσεις έχει προχωρήσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων προκειμένου να στηρίξει τα κρατικά έσοδα. Η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών και των επιχειρήσεων εμφανίζει σημάδια κόπωσης. Οι φόροι που αφήνουν απλήρωτοι οι φορολογούμενοι καταρρίπτουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.

Οι οφειλέτες το τελευταίο διάστημα έρχονται πρόσωπο με πρόσωπο με την εφορία.

Όσοι δεν έχουν πληρώσει τα χρέη τους και δεν έχουν μπει σε κάποια ρύθμιση κινδυνεύουν με κατάσχεση τραπεζικών λογαριασμών, δέσμευση περιουσιακών στοιχείων, κυρίως ακινήτων, αλλά και έκδοση κατασχετηρίου στα χέρια τρίτων, όπως είναι οι μισθωτές ή οι προμηθευτές του οφειλέτη.

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία πάνω από δυο εκατομμύρια φορολογούμενοι έχουν οφειλές έως 3.000 ευρώ προς τη φορολογική διοίκηση. Οι φορολογούμενοι με παλιές οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση, δηλαδή οφειλές που είχαν δημιουργηθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2017, και οι οποίοι χρωστούν έως 3.000 ευρώ ανέρχονταν στο τέλος Σεπτεμβρίου στους 993.743

Οι φορολογούμενοι με νέες φορολογικές οφειλές, δηλαδή οφειλές που έχουν δημιουργηθεί εντός του τρέχοντος έτους και οι οποίοι χρωστούν έως 3.000 ευρώ ανέρχονταν στο τέλος Σεπτεμβρίου στους 1.322.900.

Τι κάνουν όμως για να αποφύγουν την επιβολή κατασχέσεων εναντίον τους;

Οι περισσότεροι φορολογούμενοι καταφεύγουν στη λύση των ρυθμίσεων τμηματικής εξόφλησης. Μπορούν να επωφεληθούν από την πάγια ρύθμιση των 12 ή 24 δόσεων ενώ δεν είναι λίγοι και όσοι επιλέγουν να πληρώνουν στο δημόσιο ταμείο όποιο ποσό τους περισσεύει προκειμένου να μην ενεργοποιούνται μέτρα αναγκαστικής είσπραξης εναντίον τους από το δικαστικό τμήμα της εφορίας στην οποία υπάγονται.

Όσοι δεν ρυθμίζουν και δεν πληρώνουν και χρωστούν πάνω από 500 ευρώ για περισσότερους από δυο μήνες συνήθως βρίσκονται αντιμέτωποι με κατασχέσεις, που είναι και το βασικό μέτρο αναγκαστικής είσπραξης που εφαρμόζει η εφορία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ