Γεγονός η παράταση στην προθεσμία υποβολής των δηλώσεων (update)

Ανακοινώθηκε η παράταση από το υπουργείο Οικονομικών - Έως τις 6 Ιουλίου οι δηλώσεις φυσικών και νομικών προσώπων –Σταθερές οι προθεσμίες πληρωμής των δόσεων

Γεγονός η παράταση στην προθεσμία υποβολής των δηλώσεων (update)

Ανακοινώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης η παράταση στην προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων . Το υπουργείο Οικονομικών δεν θα μπορούσε να κάνει διαφορετικά καθώς μέχρι και το πρωί της Τρίτης είχαν υποβληθεί 3,9 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις σε σύνολο περίπου 6,2-6,3 εκατομμυρίων. Η παράταση είναι μεγαλύτερη των 20 ημερών καθώς ως νέα ημερομηνία ορίστηκε η 26η Ιουλίου ενώ καμία αλλαγή δεν θα επέλθει στη διαδικασία πληρωμής του φόρου.

Η παράταση στην προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, θα «σπρώξει» προς τα πίσω και μια σειρά από άλλες υποχρεώσεις:

  1. Όσοι δικαιούνται το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ θα πρέπει να υποβάλλουν καινούργια αίτηση προκειμένου να κριθεί η διατήρηση του δικαιώματος και με βάση τα εισοδήματα του 2017. Η προθεσμία για την υποβολή των σχετικών αιτήσεων λήγει έναν μήνα μετά την λήξη της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων κάτι που σημαίνει ότι θα φτάσουμε στα τέλη Αυγούστου.
  2. Τα ειδοποιητήρια του ΕΝΦΙΑ είναι δεδομένο πλέον ότι δεν πρόκειται να σταλούν τον Αύγουστο. Θα σταλούν τον Σεπτέμβριο και τον ίδιο μήνα θα πρέπει να πληρωθεί η πρώτη δόση μαζί με τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων.
  3. Κανονικά, οι δηλώσεις πόθεν έσχες θα πρέπει να υποβληθούν μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου. Μένει να δοθούν οι απαραίτητες διευκρινήσεις σχετικά με το αν θα παραμείνει η συγκεκριμένη προθεσμία ή όχι.
  4. Την επόμενη δόση του επιδόματος τέκνων θα την εισπράξουν από τις 25-27 Ιουλίου όσοι κάνουν φορολογική δήλωση και έντυπο Α21 μέχρι τις 20 Ιουλίου. Μένει να φανεί αν η παράταση στην προθεσμία υποβολής της φορολογικής δήλωσης θα παρασύρει και αυτή τη διαδικασία.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών:

Σε παράταση της φετινής καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής φορολογικών δηλώσεων φυσικών και νομικών προσώπων αποφάσισε να προχωρήσει το Υπουργείο Οικονομικών κατόπιν εισήγησης της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Συγκεκριμένα:

  • Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2017 των φυσικών προσώπων παρατείνεται μέχρι την 26η Ιουλίου 2018.
  • Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος των νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων, που δεν έχουν υποβληθεί μέχρι τη δημοσίευση της υπουργικής απόφασης και των οποίων η προθεσμία υποβολής δεν έχει λήξει, παρατείνεται επίσης μέχρι την 26η Ιουλίου 2018.

Η απόφαση ελήφθη κατόπιν συνεκτίμησης των γεγονότων ότι εισήχθησαν σημαντικές αλλαγές με το νέο έντυπο Ε3, ότι το σύστημα για την υποβολή των φετινών δηλώσεων άνοιξε περίπου δεκαπέντε ημέρες αργότερα από πέρυσι και ότι παρατηρήθηκαν ορισμένες καθυστερήσεις στην ηλεκτρονική

καταχώρηση των δηλώσεων τις τελευταίες ημέρες.

Σημειώνεται ότι για τις προθεσμίες καταβολής των δόσεων του φόρου για τα φυσικά πρόσωπα, τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες εφαρμόζεται το ισχύον θεσμικό πλαίσιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ