«Απαντήστε θετικά και κερδίστε»: Οι κωδικοί της δήλωσης που κρύβουν κέρδος

Τα μυστικά του πίνακα 2 για ελεύθερους επαγγελματίες, «μπλοκάκια» ακόμη και συνταξιούχους

«Απαντήστε θετικά και κερδίστε»: Οι κωδικοί της δήλωσης που κρύβουν κέρδος

Αν στις ερωτήσεις του πίνακα 2 στο φετινό έντυπο της φορολογικής δήλωσης απαντήσεις «ναι», κάτι καλό θα σου τύχει. Αρκεί βέβαια η απάντηση να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα καθώς σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να βρεθείς μπλεγμένος. Η θετική απάντηση σε ερωτήσεις που εκ πρώτης όψεως είναι δύσκολες, κρύβει μείωση φόρου ακόμη και της τάξεως του 50%

Κωδικός 017-018: «Έχετε κάνει έναρξη για πρώτη φορά από 1/1/2015 και μετά;» αναφέρει η ερώτηση των κωδικών 017-018. Όποιος απαντήσει θετικά σε αυτή την ερώτηση θα πρέπει να ξέρει ότι για ακαθάριστα έσοδα μέχρι 10.000 ευρώ, ο συντελεστής φόρου μειώνεται αυτομάτωςο από το 22% στο 11%. Δεδομένου ότι έχει γίνει και παρακράτηση φόρου της τάξεως του 20%, είναι δεδομένο ότι οι φορολογούμενοι της κατηγορίας μπορούν να διεκδικήσουν επιστροφή φόρου και μάλιστα άνω των 1000 ευρώ.

Κωδικοί 027-028: «Ασκείτε επιχειρηματική δραστηριότητα με ιδιότητα εμπορική και γεννηθήκατε μέχρι την 31/12/1955;» αναφέρει η ερώτηση στους κωδικούς 027 και 028. Και εδώ κρύβεται μια φορολογική ελάφρυνση καθώς όποιος μπορεί να συμπληρώσει τον συγκεκριμένο κωδικό, θα εξασφαλίσει απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος –δηλαδή θα κερδίσει τουλάχιστον 650 ευρώ- καθώς υπολείπονται τρία χρόνια από το έτος συνταξιοδότησης.

Κωδικοί 019-020: «Ασκείτε επιχειρηματική δραστηριότητα και φορολογείστε με τις διατάξεις περ. στ παρ. 2 άρθρο12 ΚΦΕ;». Κανείς –εκτός από τους λογιστές- δεν γνωρίζει τι σημαίνουν αυτά τα άρθρα και οι παράγραφοι. Εϊναι όμως πολύ σημαντική και αυτή η ερώτηση. Όσοι αμείβονται με «μπλοκάκι» φορολογούνται ως μισθωτοί και εξασφαλίζουν έκπτωση φόρου 1950 ευρώ αν απαντήσουν «ναι» σε αυτό το ερώτημα. Για να συμβαίνει αυτό, πρέπει η αμοιβή τους να προέρχεται από μέχρι τρεις εργοδότες ή και περισσότερους, αρκεί ο ένας εξ΄αυτών να αποδίδει τουλάχιστον το 75% του συνολικού εισοδήματος. Όποιος είναι μισθωτός και έχει ταυτόχρονα και εισόδημα από ελεύθερο επάγγελμα, δεν μπορεί να συμπληρώσει τους συγκεκριμένους κωδικούς.

Κωδικός 013-014: «Είστε συνταξιούχος και γεννηθήκατε μέχρι 31/12/1952;» Με τη συμπλήρωση τους, τα τεκμήρια διαβίωσης μειώνονται κατά 30%. Με δεδομένη τη μείωση του εισοδήματος των συνταξιούχων τα τελευταία χρόνια, μπορεί η ηλικία και μόνο σώσει κόσμο.

Κωδικοί 327-328: «Υποβάλλετε δήλωση για πρώτη φορά;». Το ποσό της προκαταβολής φόρου, περιορίζεται στο 50% και όταν η προκαταβολή φόρου είναι μέχρι 30 ευρώ δεν βεβαιώνεται. Κάτι είναι και αυτό για έναν νέο επαγγελματία ο οποίος με το «καλημέρα» αντιμετωπίζει υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές και φόρους τουλάχιστον 22%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ