Επιβαρύνσεις στα ενοικιαζόμενα δωμάτια με λίγα «κλειδιά»

Επιβαρύνσεις στα ενοικιαζόμενα δωμάτια με λίγα «κλειδιά»
Αύξηση της φορολογίας για χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων δωματίων και διαμερισμάτων χαμηλών κατηγοριών προκύπτει από την επικείμενη επιβολή ενιαίου τέλους 0,5 ευρώ ανά δωμάτιο και διανυκτέρευση.

Το προηγούμενο πλαίσιο προέβλεπε για επιχειρήσεις με 1 και 2 κλειδιά τέλος 0,25 ευρώ, για επιχειρήσεις με 3 κλειδιά 0,50 ευρώ και για επιχειρήσεις με 4 κλειδιά 1 ευρώ.
Πολλές επιχειρήσεις του κλάδου ετοιμάζονται να καταθέσουν τα ειδικά σήματα λειτουργίας του ΕΟΤ και να μετατραπούν σε χώρους βραχυχρόνιας διαμονής τύπου Airbnb, αποφεύγοντας έτσι σειρά επιβαρύνσεων.

Όσον αφορά στις βραχυχρόνιες μισθώσεις κατοικιών, το νομοσχέδιο ορίζει ότι για το εισόδημα που αποκτάται από την 1-1-2017 από φυσικά πρόσωπα, από τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτου της οικονομίας διαμοιρασμού, θεωρείται εισόδημα από ακίνητη περιουσία, εφόσον τα ακίνητα εκμισθώνονται επιπλωμένα, χωρίς την παροχή οιασδήποτε υπηρεσίας πλην της παροχής κλινοσκεπασμάτων.

Σε περίπτωση που παρέχονται οποιεσδήποτε άλλες υπηρεσίες, το εισόδημα αυτό λογίζεται ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα.

Με την τελευταία αναπροσαρμογή της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος από ενοίκια αυξήθηκαν οι συντελεστές από 11% σε 15% για το τμήμα ετησίου εισοδήματος μέχρι 12.000 ευρώ, από 33% σε 35% για το τμήμα του ετήσιου εισοδήματος από τις 12.001 έως τις 35.000 ευρώ και από 33% σε 45% για το τμήμα του ετήσιου εισοδήματος από τις 35.001 και άνω.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ