Έρχεται το "καταθεσιολόγιο" για τη πάταξη της φοροδιαφυγής - Καταργούνται τα τεκμήρια

Έρχεται το "καταθεσιολόγιο" για τη πάταξη της φοροδιαφυγής - Καταργούνται τα τεκμήρια
Την κατάργηση των τεκμηρίων προανήγγειλε η αρμόδια υπουργός Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη τονίζοντας ωστόσο ότι αυτό θα εφαρμοστεί εφόσον εξασφαλίσει το υπουργείο Οικονομικών τα μέσα εκείνα βάσει των οποίων θα γνωρίζει ανά πάσα ώρα και στιγμή την πραγματική περιουσία των πολιτών και, το βασικότερο, από πού και πώς αυτή προήλθε.

Σύμφωνα με το Βήμα, η κα Βαλαβάνη επισήμανε προς πάσα κατεύθυνση ότι κατά τη σύνταξη του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2015 και θα αφορά τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν εφέτος και θα δηλωθούν στα έντυπα της Εφορίας το 2016, θα υπάρχει μια συνολική προσπάθεια καταπολέμησης της φοροδιαφυγής μέσω των τεχνικών μέσων που παρέχει η τεχνολογία, το τραπεζικό σύστημα, το περιουσιολόγιο, το έντυπο Ε9 και άλλα μέσα που υπάρχουν με στοιχεία για την κινητή και ακίνητη περιουσία των πολιτών.

Με το πάτημα ενός κουμπιού οι φοροελεγκτές του ΣΔΟΕ, της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και άλλων αρμοδίων υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών θα βλέπουν τα περιουσιακά στοιχεία των πολιτών, οι οποίοι την ίδια στιγμή μπορεί να δηλώνουν μηδενικά ή πολύ χαμηλά εισοδήματα. Ετσι, με τη δημιουργία τόσο του περιουσιολογίου όσον αφορά την ακίνητη περιουσία των πολιτών όσο και του καταθεσιολογίου, όπου εκεί θα καταγραφούν όλες οι τραπεζικές συναλλαγές σε βάθος 15ετίας, τίθενται οι βάσεις για πλήρη κατάργηση των τεκμηρίων δαπανών διαβίωσης.

Αλλωστε η φιλοσοφία των τεκμηρίων βασίστηκε σε αυτό ακριβώς: ότι, δηλαδή, το κράτος δεν διαθέτει στοιχεία για την πραγματική περιουσία των πολιτών και, το βασικότερο, το πώς αυτό έχει αποκτηθεί και πότε.

Με το καταθεσιολόγιο οι τράπεζες οφείλουν να δώσουν στοιχεία στο υπουργείο Οικονομικών για το σύνολο των φορολογουμένων που διαθέτουν ΑΦΜ και φυσικά καταθέσεις σε κάποιο ή κάποια τραπεζικά ιδρύματα. Αυτό μπορεί να επεκταθεί σε βάθος 15ετίας.

Ωστόσο υπάρχει ένα αγκάθι στην όλη διαδικασία και έχει να κάνει με χρήματα που έχουν οι πολίτες σε τράπεζες εξωτερικού και τα χρήματα αυτά δεν μεταφέρθηκαν με εμβάσματα μέσω των ελληνικών τραπεζών αλλά με απευθείας καταθέσεις στα γκισέ των τραπεζών του εξωτερικού.

Το υπουργείο Οικονομικών, αναγνωρίζοντας τη δυσκολία του όλου εγχειρήματος, ιδιαίτερα της συλλογής στοιχείων από το εξωτερικό, έχει ξεκινήσει μια διαδικασία, ιδιαίτερα με την Ελβετία, ώστε να υπάρξει ανταλλαγή στοιχείων για πρόσωπα που βρίσκονται στο επίκεντρο ελέγχων για φοροδιαφυγή.

Αντίστοιχες κινήσεις θα γίνουν και με άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ.

ΠΗΓΗ: Βήμα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ