Πως να στείλετε το SMS για το χαράτσι της ΔΕΗ

Πως να στείλετε το SMS για το χαράτσι της ΔΕΗ
Ο κακός χαμός έχει γίνει από το πρωί της Παρασκευής με το "μαγικό SMS" που πρέπει να στείλουν οι ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες (άνεργοι, πολύτεκνοι, ανάπηροι) προκειμένου να μην πληρώσουν υπερβολικό χαράτσι στη ΔΕΗ ή ακόμη και να απαλλαγούν.

Οι πολίτες κάνουν άπειρα λάθη και κινδυνεύουν να τρέχουν εκ των υστέρων για να αποδείξουν ότι δεν είναι ελέφαντες. Δεδομένου ότι η προθεσμία για την αποστολή του SMS τελειώνει αύριο Κυριακή, σας δίνουμε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για να κάνετε σωστά τη διαδικασία.

Υπολογίστε online με το "εργαλείο" του fpress.gr πόσο θα πληρώσετε

Καταρχήν τα βασικά:

  • Το γραπτό μήνυμα πρέπει να αποσταλεί στο 54160
  • Το μήνυμα κοστίζει 0,1107 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ
  • Το μήνυμα θα πρέπει να έχει την ακόλουθη μορφή:

ΕΤΑ (κενό) ΑΦΜ (κενό) Αριθμός παροχής. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα σωστού μηνύματος;

ΕΤΑ 044553463 06543287

Το λάθος είναι εύκολο να γίνει γιατί:

  1. Οι πολίτες αναγράφουν το ονοματεπώνυμό τους. ΔΕΝ χρειάζεται ονοματεπώνυμο
  2. Αντί να αφήσουν ένα κενό (space) συμπληρώνουν τη λέξη ΚΕΝΟ.
  3. Δεν δηλώνουν σωστά τον ΑΦΜ. Ο ΑΦΜ είναι πάντοτε 9ψήφιος
  4. Δεν αναγράψουν σωστά τον αριθμό της παροχής. Με οδηγίες που έδωσε την τελευταία στιγμή το υπουργείο Οικονομικών προκύπτει ότι πρέπει να αναγράψουμε μόνο τα 8 νούμερα στο κέντρο. Δεν χρειάζονται ούτε τα νούμερα μετά την παύλα, ούτε το αρχικό νούμερο. Δημοσιεύουμε και την ακόλουθη φωτογραφία ενός λογαριασμού για να γίνει απολύτως κατανοητό.

Δεν χρειάζεται να στείλουν όλοι οι Έλληνες γραπτό μήνυμα. Μόνο αυτοί που μπορούν είτε να εξαιρεθούν από το χαράτσι, είτε να πληρώσουν 0,5 ευρώ ανά τετραγωνικό. Σε αυτές τις κατηγορίες ανήκουν:

α) Πολύτεκνοι οι οποίοι έχουν τέσσερα παιδιά και άνω και εισόδημα μέχρι 30 χιλιάδες ευρώ (αυτοί πληρώνουν 0,5 ευρώ το μέτρο)

β) Αυτοί που οι ίδιοι ή άτομα που προστατεύουν είναι ολικώς τυφλοί ή με βαριές κινητικές αναπηρίες που υπερβαίνουν σε ποσοστό το 80%.(και αυτοί πληρώνουν 0,5 ευρώ το μέτρο.

Απαλλάσσονται από το τέλος άνεργοι ιδιοκτήτες που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ, ή στο Γραφείο Ευρέσεως Ναυτικής εργασίας, ή στο λογαριασμό ανεργίας προσωπικού ημερησίων εφημερίδων ή τεχνικών τύπου Αθηνών και Θεσσαλονίκης κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις. Πρέπει να είναι μακροχρόνια άνεργοι ή να έχουν επιδοτηθεί για τουλάχιστον έξι από τους δώδεκα τελευταίους μήνες.

  • Με την αποστολή γραπτού μηνύματος μέχρι τις 2 Οκτωβρίου 2011, ο δικαιούχος ιδιοκτήτης, του οποίου η αίτηση θα γίνει δεκτή, εξασφαλίζει την ενσωμάτωση της απαλλαγής ή της έκπτωσης στον αμέσως επόμενο λογαριασμό ηλεκτρισμού. Για όσους υποβάλλουν εκπρόθεσμα την αίτησή τους μέχρι την 30η Νοεμβρίου 2011 (λήξη της υπηρεσίας), και εφόσον αυτή γίνει δεκτή, η απαλλαγή ή η έκπτωση θα συμψηφιστεί στον πρώτο λογαριασμό που θα εκδοθεί από τη ΔΕΗ μετά την έγκριση της αίτησης.
  • Η ενημέρωση του δικαιούχου ιδιοκτήτη για το αποτέλεσμα της αίτησής του θα πραγματοποιείται μέσω αποστολής απαντητικού μηνύματος.
  • Δικαιούχοι της απαλλαγής ή της έκπτωσης για τους οποίους δεν υπάρχουν τα αντίστοιχα στοιχεία στη φορολογική τους δήλωση ή στα μητρώα του ΟΑΕΔ θα κληθούν να προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά στην εφορία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ