Οι τελικές αλλαγές στη φορολογία των Ι.Χ. για τεκμήρια και φόρο πολυτελούς διαβίωσης

Οι τελικές αλλαγές στη φορολογία των Ι.Χ. για τεκμήρια και φόρο πολυτελούς διαβίωσης
Αν και οι διαρροές των τελευταίων ημερών έκαναν λόγο για νέο φορολογικό καθεστώς στα Ι.Χ. που θα έρθει «πακέτο» με το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει τα συμφωνημένα με την τρόικα...

...και για να είμαστε ειλικρινείς ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να ελαφρυνθούν πολλοί συμπολίτες μας, εντούτοις η κυβέρνηση και δη το υπ. Οικονομικών προτίμησε, παρά το γεγονός ότι υπήρξαν πολλοί μήνες επεξεργασίας από την Ειδική Επιτροπή που είχε συσταθεί για το θέμα, να επεξεργαστεί περεταίρω τις όποιες αλλαγές και να τις φέρει σε μεταγενέστερο χρόνο στη βουλή. Ετσι οι μόνες αλλαγές που μας προέκυψαν από το νομοσχέδιο είναι η αλλαγή υπολογισμού της 1ης άδειας κυκλοφορίας των μεταχειρισμένων εισαγόμενων και η κατάργηση της διάταξης που προέβλεπε την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας για την εξαγωγή αυτοκινήτων στο εξωτερικό. Συγκεκριμένα το νέο νομοσχέδιο διορθώνει ένα τεράστιο λάθος που αφορά στον άδικο τρόπο φορολόγησης των εισαγόμενων μεταχειρισμένων ΙΧ κατά την χρήση τους.

Ειδικότερα έως και σήμερα όταν εισάγεται στην Ελλάδα ένα μεταχειρισμένο ΙΧ από άλλο κράτος-μέλος εκτελωνίζεται με βάση την 1η άδεια κυκλοφορίας του στο εξωτερικό. Ωστόσο με το που θα τοποθετηθούν ελληνικές πινακίδες στο συγκεκριμένο αυτοκίνητο τότε η εφορία το φορολογεί ως καινούριο ασχέτως αν κυκλοφορεί σε κάποιο άλλο κράτος μέλος εδώ και πολλά χρόνια. Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι οι ιδιοκτήτες εισαγόμενων μεταχειρισμένων ΙΧ να καταβάλουν άδικα Φόρο Πολυτελούς Διαβίωσης αλλά και να εμπίπτουν σε υψηλά τεκμήρια καθώς δεν υπάρχει η μείωση λόγω παλαιότητας. Ευτυχώς αλλάζουν τα δεδομένα και πλέον θα λαμβάνεται υπόψη η 1η άδεια κυκλοφορίας του στο εξωτερικό και με βάση αυτή θα επιβάλλονται όλα τα υπόλοιπα χαράτσια.

Η δεύτερη αλλαγή που έρχεται είναι η κατάργηση της διάταξης που είχε κυριολεκτικά «παγώσει» όλες τις εξαγωγές μεταχειρισμένων αυτοκινήτων από την Ελλάδα. Και αυτό γιατί πολλοί ιδιοκτήτες και έμποροι μεγάλου κυβισμού Ι.Χ. που κατέθεσαν τις πινακίδες, για να εξάγουν τα συγκεκριμένα αυτοκίνητα στο εξωτερικό θα πρέπει προχωρήσουν σε άρση ακινησίας, δηλαδή να καταβάλλουν το κόστος των Τελών Κυκλοφορίας για να προχωρήσει η εξαγωγή τους. Με το νέο φορολογικό δεν θα χρειάζεται η καταβολή των Τελών Κυκλοφορίας στα οχήματα που βρίσκονται σε φορολογική ακινησία και θα ξεπαγώσουν οι εξαγωγές των αυτοκινήτων.

Δείτε εδώ το σενάριο μείωσης των τεκμηρίων και του φόρου πολυτελούς διαβίωσης σε ποσοστό 30%

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ