Λουκέτα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις λόγω εξοντωτικής φορολογίας

Λουκέτα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις λόγω εξοντωτικής φορολογίας
Για νέα «λουκέτα» μικρομεσαίων επιχειρήσεων λόγω της εξοντωτικής φορολογίας κάνει λόγο το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.

«Οι διατάξεις του νέου Κώδικα Φορολογίας προβλέπουν ένα νέο επαχθές καθεστώς χρηματικών ποινών για παραβάσεις της φορολογικής νομοθεσίας. Οι 21 ανατροπές που επιφέρει και τα πρόσθετα βάρη, μόνο ανησυχία μπορούν να δημιουργούν. Στις περισσότερες, μάλιστα, περιπτώσεις τα ποσά με τα οποία θα επιβαρύνονται οι φορολογούμενοι αναμένεται να είναι άκρως δυσανάλογα με το μέγεθος των εντοπιζόμενων φορολογικών παραβάσεων. Είναι σχεδόν βέβαιο, ότι εάν δεν ανασταλεί η εφαρμογή των διατάξεων, οι περισσότερες από τις επιχειρήσεις που κατάφεραν να επιβιώσουν από τη λαίλαπα του μνημονίου θα βάλουν οριστικά λουκέτο» τονίζει ο πρόεδρος του ΒΕΘ, Παναγιώτης Παπαδόπουλος.
«Είναι επιεικώς απαράδεκτο την ώρα που το κράτος καθυστερεί επί μήνες ή και χρόνια να επιστρέψει στους πολίτες χρήματα που δικαιούνται είτε από επιστροφή φόρου, είτε από ΦΠΑ, να επιβάλει προσαυξήσεις στους φορολογούμενους ακόμη και για καθυστέρηση μίας ημέρας» σημειώνει ο κ. Παπαδόπουλος κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στο πρόστιμο ύψους 1.000 που θα καλούνται να πληρώσουν, από το Φεβρουάριο, όσοι επιτηδευματίες με βιβλία β΄ κατηγορίας υποβάλλουν εκπρόθεσμα την περιοδική δήλωση ΦΠΑ.
«Δυστυχώς ο παραλογισμός των εξωπραγματικών προστίμων συνεχίζεται ακάθεκτος. Αυτό που πρέπει να γίνει αντιληπτό από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είναι ότι η αλόγιστη υπερφορολόγηση δεν μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα, αντιθέτως θα αποτελέσει την ταφόπλακα για την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και το μικρομεσαίο νοικοκυριό» σημειώνει ο Π.Παπαδόπουλος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ