Τελικά θα πληρώσω φόρο εισοδήματος για το...κινητό μου;

Τελικά θα πληρώσω φόρο εισοδήματος για το...κινητό μου;
Εντός των ημερών, το υπουργείο Οικονομικών θα δώσει στη δημοσιότητα την απόφαση βάσει της οποίας θα γίνει η παρακράτηση φόρου στους μισθωτούς και στους συνταξιούχους για όλο το 2014. Κρίσιμο ζήτημα παραμένει το αν θα γίνει παρακράτηση φόρου και για τις παροχές σε είδος, δηλαδή για τα κινητά που δίνουν οι επιχειρήσεις στους υπαλλήλους τους, τα αυτοκίνητα κλπ. Νεώτερες πληροφορίες αναφέρουν ότι το υπουργείο Οικονομικών το ...ξανασκέφτεται για τεχνικούς λόγους. Προσοχή όμως ο φόρος είναι φόρος. Το θέμα είναι πότε θα σας τα πάρουν. 

Οι λογαριασμοί των κινητών τηλεφώνων που έχουν δοθεί από τις επιχειρήσεις στους υπαλλήλους, αποτελεί εισόδημα του υπαλλήλου και φορολογείται ως τέτοιο. Μοναδική προϋπόθεση είναι ο λογαριασμός να μην ξεπερνάει τα 300 ευρώ ετησίως ή τα 25 ευρώ μηνιαίως. Αυτό δεν πρόκειται να αλλάξειι διότι προβλέπεται από τον νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος και για να γίνει τροποποίηση απαιτείται νέος νόμος. Αντίστοιχα, ως εισόδημα του φορολογούμενου, θα φορολογηθεί και το εταιρικό αυτοκίνητο. Πώς; Θα καταλογίζεται ως εισόδημα του εργαζόμενου, το 30% των δαπανών του ΙΧ (αποσβέσεις, βενζίνες κλπ) όπως ακριβώς έχουν αναγραφεί στα βιβλία της επιχείρησης. Ούτε αυτό θα αλλάξει και τις επιπτώσεις τις έχουμε αναλύσει εγκαίρως εδώ στο fpress.gr

(κάντε κλικ εδώ να δείτε το σχετικό δημοσίευμα)

Τι μελετάται


Ο νόμος προβλέπει ότι για τα εισόδηματα πρέπει να γίνεται παρακράτηση φόρου. Δηλαδή, από τον μισθό του κάθε εργαζόμενου να παρακρατείται κάθε μήνα ένα μέρος του ετήσιου φόρου που του αναλογεί. Αφού λοιπόν το κινητό και το αυτοκίνητο είναι εισόδημα (σ.σ ο νόμος αναφέρεται σε παροχή σε είδος, τις δύο παροχές τις αναφέρουμε ως παράδειγμα), θα πρέπει να υπολογίζεται παρακράτηση και για το κινητό και για το αυτοκίνητο. Ετέθη λοιπόν το εξής ζήτημα: Πώς θα υπολογιστεί η παρακράτηση για το κινητό; Αφού δεν γνωρίζει εκ των προτέρων το λογιστήριο το ύψος του λογαριασμού. Πώς θα γίνει η παρακράτηση για το αυτοκίνητο; Άλλα έξοδα γίνονται τον έναν μήνα και άλλα τον άλλον. Έχει πέσει λοιπόν στο τραπέζι η εξής πληροφορία: "Να μετατεθεί για το 2015 η παρακράτηση φόρου για τη φορολόγηση παροχών σε είδος άνω των 300 ευρώ κατ έτος που κανονικά θα έπρεπε να εφαρμοστεί από τον 1ο μήνα του 2014".

Το Υπουργείο Οικονομικών δεν φαίνεται ότι βρήκε τρόπο να εφαρμόσει το νόμο που το ίδιο έχει ψηφίσει. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι γλιτώνουν τη φορολόγηση όσοι έχουν εταιρικό κινητό ή αυτοκίνητο. Απλώς θα πληρώσουν όλο τον φόρο μαζεμένο με το εκκαθαριστικό για τα εισοδήματα του 2014 το οποίο θα πρέπει να εκδοθεί τον Ιούνιο του 2015. Οι παροχές θα συνυπολογιστούν στα εισοδήματά τους και θα κληθούν να πληρώσουν μαζεμένο έξτρα φόρο και μάλιστα στην κορυφή της κλίμακας των εισοδήμάτων τους. Δηλαδή ο λογαριασμός του κινητού και τα έξοδα του ΙΧ θα φορολογηθούν με συντελεστές από 22% έως 42% ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος, συν την εισφορά αλληλεγγύης (1-4%).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ