Βρείτε το εκκαθαριστικό χωρίς να περιμένετε τον ταχυδρόμο

Βρείτε το εκκαθαριστικό χωρίς να περιμένετε τον ταχυδρόμο
Δεν είναι καθόλου μα καθόλου σίγουρο ότι η εφορία θα στείλει εκκαθαριστικό για τη φετινή φορολογική σας δήλωση. Εξαρτάται από το αν «τσεκάρατε» ή όχι τον σχετικό κωδικό κατά τη συμπλήρωση της φορολογικής δήλωσης. Σε κάθε περίπτωση μην ανησυχείτε. Υπάρχουν τρόποι και το εκκαθαριστικό να βρείτε και τον φόρο να πληρώσετε ακόμη και από την παραλία.  

To γεγονός ότι ο ταχυδρόμος μπορεί να μην σας χτυπήσει φέτος την πόρτα, αποδεικνύεται και από το tweet του γενικού γραμματέα εσόδων ο οποίος εδώ και μέρες έχει ζητήσει από τους φορολογούμενους (τουλάχιστον όσους υπέβαλλαν τη φορολογική τους δήλωση) να αναζητήσουν το εκκαθαριστικό τους. Τόσο αυτούς που δεν μπήκαν στη διαδικασία του επανελέγχου, όσο και αυτούς που πήγαν τα χαρτιά τους στην εφορία και τώρα περιμένουν από τη Δ.Ο.Υ να κάνει οριστικοποίηση της δήλωσης.

Τρεις είναι οι εναλλακτικοί τρόποι να βρείτε αν έχει ολοκληρωθεί η εκκαθάριση της φορολογικής σας δήλωσης.

1. Να μπείτε με τους κωδικούς πρόσβασης στην υπηρεσία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων (κάντε κλικ εδώ). Μπαίνοντας στην εφαρμογή της υποβολής της φορολογικής δήλωσης, θα ελέγξετε αν είναι ενεργοποιημένο το αρχείο με το εκκαθαριστικό. Αν ναι, μπορείτε να το ανοίξετε και να το τυπώσετε. Μάλιστα η εκτύπωση γίνεται δεκτή από τις τράπεζες που σημαίνει ότι μπορείτε να πληρώσετε είτε ολόκληρο το ποσό είτε μόνο τη δόση. Γενικότερα, αυτή η εκτύπωση πρέπει να γίνεται δεκτή από όλους τους φορείς καθώς θεωρείται ένα έγκυρο εκκαθαριστικό.

2. Να ελέγξετε μέσω της ειδικής εφαρμογής αν έχει εκκαθαριστεί η φορολογική σας δήλωση (κάντε κλικ εδώ). Το πλεονέκτημα αυτής της εφαρμογής είναι ότι μπορείτε να πληροφορηθείτε να έχει βγει το εκκαθαριστικό χωρίς να χρειαστεί να πληκτρολογήσετε τους κωδικούς εισόδου στο σύστημα Taxis.

3. Αν έχετε χρεωστικό εκκαθαριστικό (που σημαίνει ότι θα πρέπει να πληρώσετε) υπάρχει και ένας τρίτος δρόμος: να ελέγξετε μέσω της «προσωποποιημένης πληροφόρησης) της εφαρμογής του συστήματος Taxisπου ενημερώνει για τις οφειλές, αν χρωστάτε στην εφορία. Αν διαπιστώσετε ότι σας έχουν φορτώσει ένα ποσό, αυτό θα προέρχεται από την εκκαθάριση της φορολογικής σας δήλωσης. Μέσω της προσωποποιημένης πληροφόρησης μπορείτε να κάνετε και άλλη δουλειά: να τυπώσετε τον ειδικό κωδικό πληρωμής και να εξοφλήσετε είτε τον φόρο είτε την δόση. Μπορείτε μάλιστα να κάνετε την πληρωμή και ηλεκτρονικά χωρίς να κουνηθείτε από το γραφείο σας. Και πάλι η εφαρμογή σας δίνει το δικαίωμα να πληρώσετε είτε τη δόση, είτε ολόκληρο το ποσό.

Αν δεν έχετε να πληρώσετε τη δόση της εφορίας (για όσες δηλώσεις εκκαθαριστούν μέσα στον Αύγουστο, ο φόρος θα πρέπει να πληρωθεί σε δύο διμηνιαίες δόσεις), έχετε δύο λύσεις:

1. Να πληρώσετε σε έως και 12 δόσεις μέσω της πιστωτικής σας κάρτας

2. Να πληρώσετε και πάλι σε 12 δόσεις μέσω της μόνιμης ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών που κάνει η εφορία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ