ΟΑΕΔ: Προσλήψεις εργασιακών συμβούλων και νέα εργαλεία για τη μείωση της ανεργίας

ΟΑΕΔ: Προσλήψεις εργασιακών συμβούλων και νέα εργαλεία για τη μείωση της ανεργίας

Στόχος της τροπολογίας του υπουργείου Εργασίας είναι ο εκσυγχρονισμός του ΟΑΕΔ, η βελτίωση των υπηρεσιών του Οργανισμού και η μείωση της ανεργίας.

Σε τροπολογία που κατατέθηκε από το υπουργείο Εργασίας προβλέπονται ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό του ΟΑΕΔ και την βελτίωση των υπηρεσιών του με νέα εργαλεία και στόχο την καλύτερη σύζευξη της προσφοράς και της ζήτησης στην αγορά εργασίας και τη στενότερη επαφή με το πεδίο και τις επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα.

Η τροπολογία που κατέθεσε στο νομοσχέδιο για την κοινωνική προστασία το υπουργείο Εργασίας περιλαμβάνει προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ εργασιακών συμβούλων, που θα στελεχώσουν τον ΟΑΕΔ, στην προσπάθεια που καταβάλλεται για μείωση της ανεργίας και για εύρεση καλύτερων και ποιοτικότερων θέσεων απασχόλησης.

Στην ίδια τροπολογία, υπάρχουν μια σειρά από ρυθμίσεις, που αφορούν στον εκσυγχρονισμό του ΟΑΕΔ και την βελτίωση των υπηρεσιών του.

Ειδικότερα:

-Προβλέπεται ότι στα κατά τόπους Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2) του ΟΑΕΔ θα εντάσσονται Εργασιακοί Σύμβουλοι. Οι Εργασιακοί Σύμβουλοι διακρίνονται σε «συμβούλους αναζητούντων εργασία» που προετοιμάζουν τους ανέργους για την ένταξη/επανένταξή τους στην αγορά εργασίας και «συμβούλους εργοδοτών» που υποστηρίζουν τις επιχειρήσεις που απευθύνονται στα ΚΠΑ 2 στην αναζήτηση προσωπικού.
-Προβλέπεται η πρόσληψη εξειδικευμένων Εργασιακών Συμβούλων με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και έλεγχο νομιμότητας από το ΑΣΕΠ για τις ανάγκες εφαρμογής των Δράσεων σχετικά με τις Ενεργητικές Πολιτικές Απασχόλησης μέχρι την ολοκλήρωσή τους. Οι συγκεκριμένοι Σύμβουλοι θα συνδράμουν με την τεχνογνωσία τους στην πρώτη φάση λειτουργίας του θεσμού, για την άμβλυνση των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού στην αγορά εργασίας.
-Εισάγεται η μέθοδος της εξατομικευμένης προσέγγισης των ανέργων που εγγράφονται στα Μητρώα του ΟΑΕΔ και περιγράφεται η διαδικασία και οι στόχοι της. Η προσέγγιση αυτή υιοθετείται με σκοπό την εξατομικευμένη, στοχευμένη ανάλυση των χαρακτηριστικών των ανέργων (προφίλ) και τελικά τη σύνταξη του Ατομικού Σχεδίου Δράσης για καθέναν από αυτούς και υπηρετείται από τους Εργασιακούς Συμβούλους.. Με τον τρόπο αυτό διευκολύνεται η σύζευξη των εγγεγραμμένων ανέργων με τις ανάλογες θέσεις εργασίας που προσφέρονται από τις επιχειρήσεις.
-Προβλέπονται ομαδικές συμβουλευτικές υπηρεσίες ανά ομάδες – στόχους με κοινά χαρακτηριστικά, οι οποίες υλοποιούνται συμπληρωματικά προς την εξατομικευμένη συμβουλευτική.
-Προσδιορίζεται το πλαίσιο λειτουργίας της Μονάδας Εξυπηρέτησης Μεγάλων και Μεσαίων Επιχειρήσεων (Μ.Ε.Μ.Μ.Ε) του ΟΑΕΔ που έχει ως αποστολή την ανάπτυξη αμφίδρομης και σταθερής συνεργασίας με τις επιχειρήσεις της χώρας με προσωπικό άνω των 50 ατόμων, μέσω του συντονισμού της δικτύωσης των αποκεντρωμένων υπηρεσιών του Οργανισμού με τις αντίστοιχες επιχειρήσεις της περιοχής τους. Σκοπός είναι η διευκόλυνση προσλήψεων στις εν λόγω επιχειρήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ