Πόσα θα παίρνω αν ο εργοδότης μου ζητήσει να δουλεύω λιγότερο (εργαλείο)

Το fpress.gr απαντά στο μεγάλο ερώτημα εργοδοτών και εργαζομένων για το επόμενο χρονικό διάστημα: πόσα θα πληρώνουν οι μεν, πόσα θα εισπράττουν οι δε

Πόσα θα παίρνω αν ο εργοδότης μου ζητήσει να δουλεύω λιγότερο (εργαλείο)

Το «εργαλείο» απεικόνισης σε πραγματικούς όρους του τρόπου με τον οποίο θα λειτουργήσει το πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» παρουσιάζει το fpress.gr. O εργαζόμενος μπορεί να διαπιστώσει με λίγα κλικ πόσα θα χάσει από την τσέπη του αν ο εργοδότης του ζητήσει να απασχολείται, για 4,5 ή 6 ώρες αντί για 8 σε ημερήσια βάση. Και ο εργοδότης, μπορεί να ενημερωθεί αντίστοιχα για το πόσο θα μειωθεί το εργοδοτικό κόστος.

Για να κάνετε τους υπολογισμούς σας, κάντε κλικ εδώ

Οι υπολογισμοί έχουν στηριχτεί στις εξαγγελίες που έχουν γίνει μέχρι στιγμής από την κυβέρνηση και το εργαλείο θα επικαιροποιηθεί –αν χρειαστεί- με την κατάθεση του νομοθετικού πλαισίου.

Οι βασικές παραδοχές είναι οι εξής:

  1. Το μέτρο μπορεί να εφαρμοστεί σε επιχειρήσεις που έχουν υποστεί μείωση εσόδων κατά 20% (μένει να οριστικοποιηθεί το διάστημα). Ο ΚΑΔ δεν παίζει ρόλο.
  2. Ο χρόνος εργασίας του εργαζόμενου μπορεί να μειωθεί έως και κατά 50%. Δηλαδή από 8 σε τέσσερις ώρες και όχι λιγότερο.
  3. Το κράτος πληρώνει το 60% της απώλειας που θα έχει ο εργαζόμενος. Μένει να φανεί αν ο υπολογισμός θα γίνει επί των ακαθάριστων απωλειών (που είναι και το πιθανότερο) και αν η εισοδηματική ενίσχυση που θα δίνει το δημόσιο θα φορολογείται κανονικά ως εισόδημα του εργαζόμενου που θα είναι και το πιθανότερο.
  4. Η κρατική επιδότηση προσαρμόζεται με τέτοιο τρόπο (δηλαδή μπορεί να φτάσει και στο 100% αντί για 60%) προκειμένου να διασφαλιστεί ότι ο εργαζόμενος δεν θα έχει μεικτές αποδοχές κάτω από τα 650 ευρώ που είναι και ο κατώτατος μισθός.
  5. Η εφαρμογή του νέου πλαισίου συνδυάζεται και με τη νέα μείωση των συντελεστών υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών από την 1η Ιουνίου. Την επίπτωση αυτής της μείωσης το fpress.gr την έχει υπολογίσει με ξεχωριστό εργαλείο το οποίο μπορείτε να βρείτε εδώ

«Παίζοντας» με τα κουμπιά θα διαπιστώσετε τα εξής:

Εργαζόμενος με μεικτό μισθό 1000 ευρώ και δύο ανήλικα παιδιά, έχει σήμερα καθαρές αποδοχές 846,7 ευρώ για 8 ώρες εργασίας και 5νθήμερο. Ο εργοδότης του ζητάει –εκμεταλλευόμενος το νέο σύστημα επιδότησης «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ»- να απασχοληθεί για 4 ώρες την ημέρα. Στην πράξη, αυτό που θα γίνει θα είναι το εξής: Οι μεικτές μηνιαίες αποδοχές θα πέσουν στα 500 ευρώ από τα 1000 ευρώ αλλά θα προστεθεί και κρατική επιδότηση του εργαζόμενου 300 ευρώ. Υπό την προϋπόθεση ότι αυτή η ενίσχυση θα φορολογείται κανονικά ως εισόδημα (αυτό είναι το πιθανότερο), οι τελικές καθαρές αποδοχές του εργαζόμενου θα μειωθούν από τα 846,7 ευρώ στα 677,4 ευρώ δηλαδή κατά 169,3 ευρώ τον μήνα. Και ο εργοδότης, αντί να πληρώνει 1243 ευρώ τον μήνα (τόσο κοστίζει το 8ωρο του συγκεκριμένου εργαζόμενου μαζί με τις εργοδοτικές εισφορές) θα πληρώνει τελικώς 743,3 ευρώ. Συμπέρασμα: ο εργαζόμενος θα χάσει το 20% των καθαρών αποδοχών του αλλά θα δουλεύει για 4 ώρες την ημέρα αντί για 8 και ο εργοδότης θα πληρώνει 40,2% λιγότερα χρήματα (σ.σ αναλαμβάνει τις εργοδοτικές εισφορές για το σύνολο του 8ωρου και όχι για το 4ωρο) αλλά θα έχει τέσσερις ώρες εργασίας. Έτσι, το τελικό κόστος της προσπάθειας να διασωθούν θέσεις εργασίας μοιράζεται ανάμεσα σε εργαζόμενο (μείωση αποδοχών 20% και μείωση χρόνου εργασίας 50%), σε εργοδότη (μείωση κόστους 40% αλλά μείωση χρόνου εργασίας κατά 50%) και κράτος (το οποίο αναλαμβάνει να καταβάλλει περίπου το 30% του αρχικού μισθού του εργαζόμενου ή σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και το σύνολο της απώλειας.

Ο πίνακας που ακολουθεί αποτυπώνει ακριβώς το τι θα γίνει για έναν εργαζόμενο των 1000 ευρώ.

  • Για 4 ώρες απασχόλησης, καθαρές αποδοχές 677,4 ευρώ και τελική απώλεια εισοδήματος 169,3 ευρώ ή 20%
  • Για 5 ώρες απασχόλησης, καθαρές αποδοχές 718,5 ευρώ και τελική απώλεια εισοδήματος 127 ευρώ ή 15%
  • Για 6 ώρες απασχόλησης καθαρές αποδοχές 751,5 ευρώ και τελική απώλεια εισοδήματος 84,7 ευρώ ή 10% και
  • Για 7 ώρες απασχόλησης, καθαρές αποδοχές 784,5 ευρώ και τελική απώλεια εισοδήματος 42,3 ευρώ ή 5%

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ