Επιχειρησιακή σύμβαση σοκ: Υπογράψτε και θα πληρωθείτε σε… έξι μήνες

Επιχειρησιακή σύμβαση σοκ: Υπογράψτε και θα πληρωθείτε σε… έξι μήνες
Το ότι στον ιδιωτικό τομέα έχουν διαμορφωθεί συνθήκες ζούγκλας με τους εργαζόμενους να πληρώνονται με πολλούς μήνες καθυστέρηση, είναι γνωστό. Αυτό όμως που είναι πραγματικά εντυπωσιακό είναι ότι η καθυστέρηση πληρωμής έρχεται τώρα να … επισημοποιηθεί μέσα από μια επιχειρησιακή σύμβαση. 

Το όνομα της εταιρείας που ενσωμάτωσε τη συγκεκριμένη ρήτρα στην επιχειρησιακή σύμβαση –δημοσιεύτηκε χθες- μικρή σημασία έχει (αν και πολύ μεγάλη για τους εργαζόμενους της ξενοδοχειακής επιχείρησης). Αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι εγκαινιάζεται μια καινούργια λογική: δεν μπορούμε να σας πληρώνουμε εγκαίρως, θα το κατοχυρώσουμε με τη σύμβαση. Τι λέει λοιπόν η σχετική ρήτρα;

«Οι μηνιαίες αποδοχές (βασικός μισθός και επιδόματα) των εργαζόμενων που απασχολούνται στην επιχείρηση και έχουν προσληφθεί το αργότερο μέχρι την ημερομηνία υπογραφής της παρούσης ΣΣΕ, υφίστανται εφεξής, ήτοι από την ημερομηνία υπογραφής της παρούσας επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης εργασίας και για όλη την χρονική περίοδο ισχύος της, μείωση της τάξεως του 10 %. Το προσωπικό, το οποίο θα προσληφθεί μετά την υπογραφή της παρούσης ΣΣΕ, θα υπάγεται στον κατώτατο νομοθετημένο μισθό ή ημερομίσθιο, όπως αυτό εκάστοτε θα ισχύει». Τι λέει μέχρι εδώ; Οι υφιστάμενοι χάνουν το 10% και οι καινούργιοι υποχρεωτικά στα 586 μεικτά. Τι άλλο όμως λέει;

«Ρητά με την παρούσα ΣΣΕ δεσμεύεται η εταιρία να προβεί στην καταβολή όλων των οφειλομένων δεδουλευμένων αποδοχών των εργαζομένων, σε 12 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης την 31-3-2016. Σε περίπτωση μη τήρησης της ανωτέρω δέσμευσης της εταιρίας, παρέχεται το δικαίωμα στους εργαζόμενους να κινήσουν κάθε νόμιμη προβλεπόμενη διαδικασία, προκειμένου να υποχρεώσουν την εταιρία προς τούτο. Σε περίπτωση οικειοθελούς αποχώρησης οιουδήποτε εργαζόμενου η εταιρία υποχρεούται να του καταβάλει κατά την ημέρα της αποχώρησης το σύνολο των οφειλομένων δεδουλευμένων αποδοχών του ή του υπολοίπου αυτών εάν ο εργαζόμενος έχει ήδη λάβει μέρος αυτών. Επίσης, η εταιρία ρητά δεσμεύεται να καταβάλλει τις αποδοχές του μήνα που απασχολήθηκε ο εργαζόμενος το αργότερο έως την δέκατη ημέρα του επόμενου μήνα».

Με λίγα λόγια, οι εργαζόμενοι που έχουν μείνει απλήρωτοι για αρκετούς μήνες, θα χρειαστεί να περιμένουν έξι μήνες ακόμη για να ξεκινήσουν να εισπράττουν τα οφειλόμενα σε 12 μηνιαίες δόσεις. Δηλαδή, μισθοί προηγούμενων μηνών που ουδέποτε πληρώθηκαν, θα φτάσουν να καταβληθούν τελικώς ακόμη και ύστερα από 18 μήνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ