Το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων

 Το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων
  Δόθηκε στη δημοσιότητα πριν από λίγο το προσχέδιο του νέου βαθμολογίου και του νέου μισθολογίου. O βασικός μισθός ορίζεται στα 780 ευρώ και κλιμακώνεται μέχρι τα 2096 ευρώ ανάλογα με τη βαθμίδα αλλά και την εκπαίδευση. Καταργούνται όλα τα επιδόματα -ακόμη και το επίδομα γάμου- με ελάχιστες εξαιρέσεις. Για πρώτη φορά καθιερώνεται πριμ παραγωγικότητας το οποίο μπορεί να προσαυξήσει τον ετήσιο βασικό μισθό του υπαλλήλου ακόμη και κατά 25%. Σημαντικές οι απώλειες εισοδήματος -φτάνουν και στο 40%- για τα "ρετιρέ" του δημοσίου και κυρίως τους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών. Δείτε ολόκληρο το προσχέδιο νόμου

Ο βασικός μισθός ορίστηκε στα 780 ευρώ και προσαυξάνεται με συγκεκριμένους συντελεστές ανάλογα:

Α. Με την μισθολογική βαθμίδα η οποία καθορίστηκε από το βαθμολόγιο (υπάρχουν έξι βαθμίδες) και

Β. Την εκπαίδευση του εργαζόμενου (Υποχρεωτική Εκπαίδευση, Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, Τεχνολογική Εκπαίδευση και Πανεπιστημιακή εκπαίδευση)

Αν ληφθούν υπόψη οι συντελεστές, προκύπτει ο ακόλουθος πίνακας στον οποίο φαίνονται οι νέοι βασικοί μισθοί:

ΥΕΔΕΤΕΠΕ
Α19922097
Β149818111906
Γ1135124815091589
Δ987108513121381
Ε85894411411201
ΣΤ78085810371092

Σε αυτούς τους μισθούς -οι οποίοι είναι αυξημένοι περίπου κατά 10% σε σχέση με αυτούς που ίσχυαν μέχρι σήμερα- θα πρέπει να προστεθούν και τα ακόλουθα επιδόματα. Όσα επιδόματα δεν αναφέρονται, καταργούνται:

 • Επίδομα ανθυγιεινής εργασίας: 150 ευρώ
 • Επίδομα παραμεθόριων περιοχών: 100 ευρώ
 • Επίδομα Χριστουγέννων: 500 ευρώ
 • Δώρο Πάσχα: 250 ευρώ
 • Επίδομα αδείας: 250 ευρώ

Να σημειωθεί ότι για να καταβληθεί το επίδομα Χριστουγέννων, Πάσχα, και αδείας, οι συνολικές μηνιαίες αποδοχές δεν μπορούν να υπερβαίνουν τις 3000 ευρώ μεικτά. Αν υπερβαίνει αυτό το όριο, ο δημόσιος υπάλληλος χάνει και τα 1000 ευρώ τον χρόνο.

Επίδομα γάμου δεν φαίνεται να υπάρχει, υπάρχει όμως επίδομα παιδιών το οποίο διαμορφώνεται:

 • στα 50 ευρώ για το 1ο παιδί
 • στα 70 ευρώ για το 2ο παιδί
 • στα 100 ευρώ για το 3ο παιδί κοκ

Διατηρείται επίσης το επίδομα θέσης ευθύνης το οποίο είναι:

700 ευρώ για τους γενικούς διευθυντές

400 ευρώ για τους προϊσταμένους

250 ευρώ για τους τμηματάρχες

100 ευρώ για τους προίσταμένους παιδικών σταθμών κλπ

(υπάρχουν και άλλες κατηγορίες επιδομάτων θέσης που μπορείτε να τα δείτε στο πλήρες κείμενο του νομοσχεδίου)

Όσον αφορά στο κίνητρο επίτευξης στόχων αυτό δεν μπορεί να ξεπερνάει το 3% της συνολικής μισθολογικής δαπάνης σε ετήσια βάση. Για να έχουν εικόνα όσον αφορά στο ποσό που θα μπορούν να εισπράξουν, οι δημόσιοι υπάλληλοι καλό θα είναι να έχουν στο μυαλό τους τα ακόλουθα:

Αν επιτευχθεί έως και το 90% του ετήσιου στόχου, το επίδομα φτάνει στο 10% του ετήσιου βασικού μισθού

Αν επιτευχθεί πάνω από το 90% του ετήσιου στόχου, τότε το επίδομα φτάνει στο 25% του ετήσιου βασικού μισθού.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ

Προτεινόμενα σήμερα:

Τιμωρούν όσους έχουν παιδιά. Η κλίμακα σοκ

Το τελικό σχέδιο για εφεδρεία και προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα

Δείτε επίσης τι έγραφε το fpress.gr για το νέο βαθμολόγιο:

Το νέο βαθμολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων ανακοίνωσε το υπουργείο Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης μετά το σημερινό υπουργικό συμβούλιο. Στοχος, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση η "εισαγωγή αξιοκρατικού συστήματος αξιολόγησης τόσο των υπαλλήλων όσο και των υπηρεσιακών μονάδων ώστε να μπει τέλος στη διαδικασία βάσει της οποίας με τη συμπλήρωση κάποιων προϋποθέσεων σχεδόν το σύνολο των κρατικών λειτουργών χαρακτηρίζονται ως άριστοι και εξελίσσονται στον καταληκτικό βαθμό"

Το νέο σύστημα αξιολόγησης καθορίζει τον τρόπο τόσο των βαθμολογικών προαγωγών, όσο και της μισθολογικής εξέλιξης, αφού συνδέει τις αποδοχές ως κίνητρο για τη διάκριση και τη βαθμολογική προαγωγή. Το νέο βαθμολόγιο έχει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

 • η ανοιχτή προκήρυξη για τις θέσεις ευθύνης (Γεν. Δ/ντής, Δ/ντής, Τμηματάρχης) σε όλο το δημόσιο τομέα και τα ΝΠΔΔ και
 • συγκρότηση συλλογικών οργάνων για τη διενέργεια δημόσιων διαγωνισμών και διαδικασιών αξιολόγησης, παρακολούθησης και παραλαβής με κλήρωση. "Κατ' αυτόν τον τρόπο, διασφαλίζεται απόλυτη διαφάνεια και αντικειμενικότητα στο ορισμό των μελών και εξουδετερώνεται κάθε κίνδυνος χειραγώγησης των διαδικασιών από τη Διοίκηση" αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Οι υπάλληλοι, μόνιμοι και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, που υπηρετούν σε υπηρεσίες της κεντρικής ή αποκεντρωμένης διοίκησης, διοικούνται, όσον αφορά στα θέματα κινητικότητας μεταξύ υπηρεσιών διαφορετικών Υπουργείων ή αποκεντρωμένων διοικήσεων, από τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και τον οικείο, κατά περίπτωση, Υπουργό. Οι υπάλληλοι, μόνιμοι και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, που υπηρετούν σε υπηρεσίες της κεντρικής ή αποκεντρωμένης διοίκησης μπορούν να μετακινούνται στις υπηρεσίες των Υπουργείων και των αποκεντρωμένων διοικήσεων, με κοινή απόφαση του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και των οικείων κατά περίπτωση Υπουργών των υπηρεσιών προέλευσης και υποδοχής των υπαλλήλων

Οι θέσεις όλων των κατηγοριών εκπαίδευσης - Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ), Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ), Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ) και Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (ΥΕ) - κατατάσσονται σε έξι (6) συνολικά βαθμούς, κατά φθίνουσα σειρά, ως εξής :

 1. Βαθμός Α
 2. Βαθμός Β
 3. Βαθμός Γ
 4. Βαθμός Δ
 5. Βαθμός Ε
 6. Βαθμός ΣΤ

Οι θέσεις προσωπικού της κατηγορίας Ειδικών θέσεων (ΕΘ) κατατάσσονται στους βαθμούς 1ο και 2ο και αμείβονται σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις. Εισαγωγικός βαθμός για όλες τις κατηγορίες εκπαίδευσης προσωπικού είναι ο Βαθμός ΣΤ και καταληκτικός, ο Βαθμός Α για την ΠΕ και ΤΕ κατηγορία, ο Βαθμός Β για τη ΔΕ κατηγορία και ο Βαθμός Γ για την ΥΕ κατηγορία. Οι κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος συναφούς με τα αντικείμενα, στα οποία είναι δυνατόν, κατά τις οργανικές διατάξεις της υπηρεσίας τους, να απασχοληθούν, κατατάσσονται, ως δόκιμοι στο Βαθμό Δ. Οι κάτοχοι αναγνωρισμένου μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών, ετήσιας τουλάχιστον διάρκειας, συναφούς με τα αντικείμενα, στα οποία είναι
δυνατόν, κατά τις οργανικές διατάξεις της υπηρεσίας τους, να απασχοληθούν, κατατάσσονται, ως δόκιμοι στο Βαθμό Ε. Οι απόφοιτοι της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κατατάσσονται, ως μόνιμοι, στο Βαθμό Δ.


Οι υπάλληλοι που έχουν πριν το διορισμό ή την πρόσληψή τους αποδεδειγμένη προϋπηρεσία στο δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία έχει διανυθεί με τα ίδια ή αντίστοιχα τυπικά προσόντα της κατηγορίας στην οποία ανήκουν κατά το χρόνο της ένταξης, μπορούν να την αναγνωρίσουν για τη βαθμολογική και μισθολογική τους ένταξη, μέχρι επτά (7) έτη κατ' ανώτατο όριο, ύστερα από ουσιαστική κρίση του υπηρεσιακού συμβουλίου. Οι υπάλληλοι, όλων των κατηγοριών, διανύουν δοκιμαστική περίοδο δύο ετών, στο βαθμό που εισάγονται.
Για την προαγωγή από βαθμό σε βαθμό, που διενεργείται από το οικείο υπηρεσιακό συμβούλιο μία φορά το χρόνο, λαμβάνεται υπόψη:
α) η αξιολόγηση του υπαλλήλου στο πλαίσιο του συστήματος αξιολόγησης
και συγκεκριμένα:
αα) η απόδοσή του που μετράται με βάση το βαθμό επιτυχούς ή μη υλοποίησης της στοχοθεσίας και
ββ) οι διοικητικές ικανότητές του και η συμπεριφορά στην υπηρεσία,
β) το ανώτατο ποσοστό, επί τοις εκατό, προαγωγής στον επόμενο βαθμό, των κρινόμενων υπαλλήλων
γ) ο προβλεπόμενος ελάχιστος χρόνος παραμονής στο Βαθμό.
Για την προαγωγή από βαθμό σε βαθμό, η απόδοση του κρινόμενου υπαλλήλου λαμβάνεται υπόψη σε ποσοστό 70% τουλάχιστον επί του συνόλου,
που αφορά στα λοιπά κριτήρια αξιολόγησης των ουσιαστικών και άλλων προσόντων, όπως ορίζονται ειδικότερα από το σύστημα αξιολόγησης.
Προκειμένου για την προαγωγή από το Βαθμό Β στο Βαθμό Α το ποσοστό αυτό είναι 80% τουλάχιστον.
Με Προεδρικό Διάταγμα που εκδίδεται ύστερα από πρόταση του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, η ικανότητα,
η απόδοση ιδίως σε σχέση με τους προβλεπόμενους στόχους, τόσο σε ατομικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο μονάδας και η συμπεριφορά του
υπαλλήλου στην υπηρεσία, αποτελούν αντικείμενο περιοδικής εκθέσεως αξιολόγησης, που συντάσσεται κάθε χρόνο.
Οι προαγωγές από βαθμό σε βαθμό, για όλες τις κατηγορίες προσωπικού, γίνονται με βάση ποσόστωση επί των κάθε φορά κρινομένων, ως εξής:

 1. - Από το Βαθμό ΣΤ στο Βαθμό Ε: μέχρι και 100% των κρινόμενων υπαλλήλων,
 2. - Από το Βαθμό Ε στο Βαθμό Δ: μέχρι και 90% των κρινόμενων υπαλλήλων,
 3. - Από το Βαθμό Δ στο Βαθμό Γ: μέχρι και 80% των κρινόμενων υπαλλήλων,
 4. - Από το Βαθμό Γ στο Βαθμό Β: μέχρι και 60% των κρινόμενων υπαλλήλων.
 5. - Από το Βαθμό Β στο Βαθμό Α: μέχρι και 20% των κρινόμενων υπαλλήλων.

Με κοινή απόφαση των Υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Οικονομικών, η οποία εκδίδεται μετά από εκτίμηση τόσο των υπηρεσιακών αναγκών όσο και των δημοσιονομικών δυνατοτήτων τουλάχιστον ανά διετία, τα προαναφερόμενα ποσοστά μπορούν
να καθορίζονται διαφορετικά. Στις περιπτώσεις που ο υπάλληλος τύχει αρνητικής κρίσης για προαγωγή χάνει το δικαίωμα συμμετοχής στην κρίση για προαγωγή για τα επόμενα δύο έτη.

Επίσης προβλέπεται χρόνος που απαιτείται να διανυθεί σε κάθε βαθμό για προαγωγή στον επόμενο.
Στο πεδίο εφαρμογής του νέου συστήματος υπάγονται οι μόνιμοι και δόκιμοι πολιτικοί δημόσιοι υπάλληλοι και οι υπάλληλοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (ΙΔΑΧ):
α) του Δημοσίου,
β) των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) α' και β΄ βαθμού,
γ) των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.), συμπεριλαμβανομένου του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ),
δ) οι εκπαιδευτικοί,
ε) οι υπάλληλοι της Γραμματείας των Δικαστηρίων και Εισαγγελιών, των Έμμισθων Υποθηκοφυλακείων και Κτηματολογικών Γραφείων της χώρας,
στ) οι κληρικοί και διάκονοι,
ζ) οι ιατροί υπηρεσίας υπαίθρου και μόνιμοι αγροτικοί ιατροί,
η) οι υπάλληλοι της Βουλής, σύμφωνα με τα ειδικότερα οριζόμενα στον Κανονισμό της και
θ) οι υπάλληλοι των Ανεξάρτητων Αρχών
ι) οι υπάλληλοι των επιχειρήσεων των ΟΤΑ α' και β' βαθμού,
ια) οι υπάλληλοι των Τοπικών Ενώσεων Δήμων και Κοινοτήτων (Τ.Ε.Δ.Κ.), της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (Κ.Ε.Δ.Ε.) και της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝ.Π.Ε), ιβ) οι υπάλληλοι των Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων, ιγ) το προσωπικό των νομικών προσώπων της Ανατολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας του Χριστού και των λοιπών εκκλησιών, δογμάτων που επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό.

Για τους υπάλληλους των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου Ν.Π.Ι.Δ. που ανήκουν στο κράτος ή σε Ν.Π.Δ.Δ. ή σε Ο.Τ.Α., καθώς και για τους υπάλληλους των δημοσίων επιχειρήσεων, οργανισμών και ανώνυμων εταιρειών, που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής των διατάξεων του Κεφαλαίου Α' του ν.3429/2005 (ΦΕΚ 314 Α') θα οριστούν συγκεκριμένοι ανώτατοι μισθοί ανά εκπαιδευτική κατηγορία και στόχοι στο κατά κεφαλήν
μισθολογικό κόστος.


Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης καθορίζονται ανάλογα οι αποδοχές του προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου του Δημοσίου, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ. Δεν υπάγονται στις διατάξεις, οι κατηγορίες υπαλλήλων ή λειτουργών που ορίζονται στις διατάξεις του Μέρους Β' του ν.3205/2003, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει (ειδικά μισθολόγια).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ