Η τρόικα θέλει βασικό μισθό κάτω των 750 ευρώ. Άλλα όμως έχει στο μυαλό της...

Η τρόικα θέλει βασικό μισθό κάτω των 750 ευρώ. Άλλα όμως έχει στο μυαλό της...
Πετάει άδεια για να πιάσει γεμάτα η τρόικα; Θα φανεί μέχρι την Πέμπτη οπότε και η κυβέρνηση θα πρέπει να απαντήσει αν θα προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση για να καταργήσει την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και θα υπαναχωρήσει στις πιέσεις για «ξεχείλωμα» των επιχειρησιακών συμβάσεων.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι η χθεσινή «βόμβα» της τρόικας για κατάργηση (ουσιαστικά) της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης, κάτι κρύβει. Για να παρακάμψει κάποιος την ΕΣΣΕ ουσιαστικά πρέπει να παρακάμψει το ελληνικό Σύνταγμα και να ανατρέψει μια στάση 10ετιών που θέλει την κυβέρνηση να μην παρεμβαίνει στις Συλλογικές Διαπραγματεύσεις.

Άραγε δεν τα γνωρίζει αυτά η τρόικα; Σίγουρα τα γνωρίζει. Ίσως όμως έχει στο μυαλό της να «περάσουν» άλλες παρεμβάσεις που έχουν το ίδιο ακριβώς αποτέλεσμα: να μειώσουν τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα.

Ποιες είναι αυτές οι παρεμβάσεις;

- Να παγώσει η επέκταση των κλαδικών συμβάσεων. Σήμερα, οι οι κλαδικές συμβάσεις επεκτείνονται και στα μη μέλη οργανώσεων με αποτέλεσμα όλοι οι εργαζόμενοι να προστατεύονται.

- Να καταργηθεί η αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης. Αν περάσει αυτό το μέτρο, όλοι οι μισθοί αναγκαστικά θα αρχίσουν να υποχωρούν προς τα επίπεδα της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης.

- Οι ενώσεις προσώπων να μπορούν να υπογράψουν ειδική επιχειρησιακή σύμβαση με την οποία όμως θα δεσμεύουν όχι μόνο τους εαυτούς τους αλλά και τους υπόλοιπους εργαζόμενους. Για να κινηθεί αυτή η διαδικασία απαιτείται πλειοψηφία 3/5 επί του συνόλου των εργαζομένων σε επιχειρήσεις με λιγότερα από 50 άτομα προσωπικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ