ICAP: Επιβράδυνση μείωσης της απασχόλησης το 2013

 ICAP: Επιβράδυνση μείωσης της απασχόλησης το 2013
Αξιόλογη επιβράδυνση του ρυθμού μείωσης της απασχόλησης τo 2013  διαπιστώνει η έρευνα της ICAP.


Συγκεκριμένα ύστερα από δραματική μείωση τα δυο προηγούμενα έτη (-8,9 το 2012 και -7,6 το 2011) ο μέσος αριθμός των απασχολούμενων μειώθηκε κατά 4,6 %, κάτι που μεταφράζεται σε 182.000 λιγότερες θέσεις εργασίας.
Σύμφωνα με την ICAP για την εξέλιξη αυτή αιτίες είναι ο σημαντικός περιορισμός του κόστους εργασίας για τις επιχειρήσεις , καθώς και η αναδιάρθρωση της απασχόλησης σε πιο ευέλικτες μορφές.
Όσον αφορά το 2014 η κάμψη της απασχόλησης συνεχίζεται με σαφώς μειούμενο ρυθμό, καθώς στο πρώτο τρίμηνο της χρονιάς υπήρξε απώλεια 3.484 θέσεων εργασίας.
Παρά ταύτα, ο λόγος «άνεργοι/ απασχολούμενοι» εξακολουθεί να διαμορφώνεται σήμερα σε υψηλά επίπεδα (38,5% το Α’ Τρίμηνο 2014), με αποτέλεσμα σε κάθε πέντε εργαζομένους να αντιστοιχούν σχεδόν δύο άνεργοι. Η ύπαρξη ανέργων ακόμα και με υψηλότατο επίπεδο εκπαίδευσης και η παράταση της ύφεσης, φαίνεται ότι έχουν μετατρέψει την ανεργία σε «πάγιο» χαρακτηριστικό της ελληνικής οικονομίας.
Σε αυτές τις συνθήκες είναι σημαντικό να δοθεί μια σαφής εικόνα των εξελίξεων και τάσεων σχετικά με το μέτωπο της απασχόλησης και ιδιαίτερα εκείνο της ανεργίας, η οποία επηρεάζει σοβαρά τις προοπτικές εξέλιξης, σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ