"Κουρεύουν" ξανά τους μισθούς στο δημόσιο

"Κουρεύουν" ξανά τους μισθούς στο δημόσιο
Η είδηση μας ήρθε από το εξωτερικό. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης από το βήμα της Διεθνούς Ένωσης Τραπεζών αποφάσισε να ενημερώσει τον ελληνικό λαό για το νέο «κούρεμα» που θα γίνει στο μισθό των δημοσίων υπαλλήλων μέσω του ενιαίου μισθολογίου. Έρχεται νέα περικοπή 20% -κατά μέσο όρο- αλλά και άμεση απομάκρυνση 30.000 δημοσίων υπαλλήλων προς την εφεδρεία.

Νέο κούρεμα γίνεται και στις προσλήψεις καθώς μέχρι και το 2014, θα προσλαμβάνεται ένας και θα απομακρύνονται 10. Με αυτές τις εξαγγελίες, συμπληρώνεται μια…ντουζίνα μέτρα που άλλαξαν –και συνεχίζουν να αλλάζουν- τη ζωή των δημοσίων υπαλλήλων. Δείτε τη μαύρη λίστα των μέτρων.

  1. Απώλεια του 30% του επιδόματος αδείας, του δώρου Πάσχα και του δώρου Χριστουγέννων. Ήταν το πρώτο «χτύπημα» πριν καν μπούμε στο μνημόνιο.
  2. Περικοπή κατά 20% όλων των επιδομάτων που καταβάλλονται στον στενό δημόσιο τομέα. Η περικοπή συνοδεύτηκε και από κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και επίδομα αδείας. Στη θέση τους μπήκε το γνωστό «1000άρικο». Στις ΔΕΚΟ, αντί για μειώσεις των επιδομάτων έγινε «κούρεμα» στο μισθό το οποίο σταδιακά έφτασε στο 25% κατά μέσο όρο.
  3. Πάγωμα των αυξήσεων για τρία χρόνια
  4. Θέσπιση ειδικής εισφοράς υπέρ της ανεργίας η οποία είχε ως αποτέλεσμα το κούρεμα του μισθού κατά 2%.
  5. Θέσπιση ειδικής εισφοράς 1% για την ενίσχυση του Ταμείου από το οποίο οι δημόσιοι υπάλληλοι εισπράττουν το εφάπαξ τους.
  6. Θέσπιση εισφοράς αλληλεγγύης η οποία ισούται με 1-4% του συνολικού εισοδήματος. Πρόκειται για τον γνωστό φόρο που καταβάλλεται μέσω του πολυεκκαθαριστικού.
  7. «Πάγωμα» των αυξήσεων που γίνονταν λόγω αλλαγής του μισθολογικού κλιμακίου. Οι περίφημες «ωριμάνσεις» δεν υπάρχουν ποια.
  8. Μείωση του αφορολογήτου από τις 12.000, σταδιακά στις 5.000 ευρώ.
  9. Περαιτέρω περικοπή των επιδομάτων ακόμη και κατά 50%.
  10. Κατάργηση των επιδομάτων μέσω του ενιαίου μισθολογίου με πιθανή αναπροσαρμογή του βασικού μισθού.
  11. Σε εφεδρεία 30.000 εργαζόμενοι μέχρι το τέλος του 2011
  12. Περαιτέρω επιδείνωση στην αναλογία προσλήψεων απομακρύνσεων: Ο κανόνας «μία πρόσληψη για 10 απομακρύνσεις» θα ισχύσει μέχρι και το 2014.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ