Κομισιόν: Οι γυναίκες στην ΕΕ εξακολουθούν να αμείβονται 13% λιγότερο από τους άνδρες

Κομισιόν: Οι γυναίκες στην ΕΕ εξακολουθούν να αμείβονται 13% λιγότερο από τους άνδρες

H Επιτροπή εξέδωσε μια οδηγία για τη διαφάνεια των αμοιβών που τέθηκε σε ισχύ στις αρχές Ιουνίου

 

Οι γυναίκες στην Ευρωπαϊκή Ένωση αμείβονται 13% λιγότερο από τους άνδρες που κάνουν την ίδια δουλειά κατά μέσο όρο, παρά το γεγονός ότι η ίση αμοιβή αποτελεί μέρος της νομοθεσίας της ΕΕ, ανακοίνωσε την Τρίτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
"Η ίση αμοιβή για την ίδια εργασία ή εργασία ίσης αξίας είναι μία από τις θεμελιώδεις αρχές της ΕΕ. Καθιερώθηκε στη Συνθήκη της Ρώμης το 1957", ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή.

«Ωστόσο, η πρόοδος όσον αφορά την εξάλειψη του μισθολογικού χάσματος μεταξύ των φύλων είναι στάσιμη φέτος και είναι αργή με τα χρόνια», ανέφερε.

Για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του προβλήματος, η Επιτροπή εξέδωσε μια οδηγία για τη διαφάνεια των αμοιβών που τέθηκε σε ισχύ στις αρχές Ιουνίου.

Η οδηγία, ένας νόμος της ΕΕ, θέτει ένα πλαίσιο για τον τρόπο εφαρμογής της «εργασίας ίσης αξίας» και κριτήρια σύγκρισης που περιλαμβάνουν δεξιότητες, προσπάθεια, υπευθυνότητα και συνθήκες εργασίας.

Η οδηγία αποσκοπεί στο να βοηθήσει τους εργαζόμενους να εντοπίσουν τις μισθολογικές διακρίσεις και να τις αμφισβητήσουν. Ωστόσο, δεν έχει ακόμη μεταφερθεί στο εθνικό δίκαιο από τις 27 χώρες της ΕΕ που έχουν τρία χρόνια για να το κάνουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ