Έχασε το 8% της αγοραστικής του δύναμης το προσωπικό της ΕΚΤ

 Έχασε το 8% της αγοραστικής του δύναμης το προσωπικό της ΕΚΤ

Αύξηση των μισθών κατά 3,6% τον Ιανουάριο για να αποζημιώσει το προσωπικό με εκτιμώμενο πληθωρισμό 5,3% φέτος, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας

 

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να προβλέπει ότι οι μισθοί στην ευρωζώνη θα φτάσουν τις τιμές, αλλά το προσωπικό της δεν θα έχει τέτοια τύχη καθώς αντιμετωπίζει απώλεια αγοραστικής δύναμης για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, με βάση προκαταρκτικές εκτιμήσεις που είδε το Reuters.

Η ΕΚΤ αναμένει ότι οι μισθοί στην ευρωζώνη θα αυξηθούν ταχύτερα από τον πληθωρισμό το 2024 και το 2025, ανακτώντας μέρος του εδάφους που χάθηκε τα τελευταία δύο χρόνια λόγω των ανεπαίσθητων τιμών.

Αλλά αυτό δεν θα ισχύει για τους 4.500 υπαλλήλους της ίδιας της ΕΚΤ.

Ένα προκαταρκτικό στοιχείο που μοιράστηκε η ΕΚΤ με το προσωπικό δείχνει αύξηση των μισθών κατά 3,6% τον Ιανουάριο για να αποζημιώσει το προσωπικό για εκτιμώμενο ποσοστό πληθωρισμού 5,3% φέτος, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας, που ανεβάζουν τις τιμές στο 4,3% το 2024.

Έχοντας υπόψη τις χαμηλότερες από τον πληθωρισμό αυξήσεις τα τελευταία δύο χρόνια, αυτό πρόσθεσε έως και 8,4% απώλεια αγοραστικής δύναμης για τους κεντρικούς τραπεζίτες της ευρωζώνης, σύμφωνα με υπολογισμούς εκπροσώπων του προσωπικού της ΕΚΤ.


«Πρώτα μας είπαν να είμαστε υπομονετικοί γιατί ο πληθωρισμός έπρεπε να είναι προσωρινός, μετά ότι θα υπάρξει αύξηση των μισθών», δήλωσε στο Reuters ο εκπρόσωπος του προσωπικού Κάρλος Μπόουλς. «Καμία από αυτές τις δύο υποσχέσεις δεν υλοποιήθηκε μέχρι στιγμής και αυτό βλάπτει σοβαρά την εμπιστοσύνη του προσωπικού προς την ηγεσία της ΕΚΤ».

Εκπρόσωπος της ΕΚΤ είπε ότι «οι αυξήσεις μισθών της τράπεζας περιέχουν πάντα μια καθυστέρηση για να εξομαλυνθεί ο κύκλος...λόγω της μεθόδου με την οποία υπολογίζονται».

Οι μισθοί της ΕΚΤ παρακολουθούν εκείνους των 20 εθνικών κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών. Ο εκπρόσωπος είπε ότι η ΕΚΤ βρίσκεται "στη μέση της επανεξέτασης αυτής της μεθόδου".

Το συνδικάτο IPSO έχει αμφισβητήσει αυτό το σύστημα και σχεδιάζει να παραπέμψει την κεντρική τράπεζα στα δικαστήρια για την περσινή άνοδο.

Η ΕΚΤ αρχικά υποτίμησε το άλμα του πληθωρισμού και αργότερα εστίασε τη δημόσια ανακοίνωσή της στους μισθούς και όχι στα κέρδη ως κινητήρια δύναμη των τιμών, πριν αναγνωρίσει το βάρος του τελευταίου νωρίτερα φέτος μετά από άρθρο του Reuters.

Οι μισθοί της ΕΚΤ ξεκινούν από 38.868 ευρώ (41.200 δολάρια) ετησίως και φτάνουν τα 303.324 ευρώ, συν τα επιδόματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ