Αυτές είναι οι 10 ταχύτερα αναπτυσσόμενες θέσεις εργασίας - Σε ποιες ο μισθός ξεπερνά 100.000 δολ.

Αυτές είναι οι 10 ταχύτερα αναπτυσσόμενες θέσεις εργασίας  - Σε ποιες ο μισθός ξεπερνά 100.000 δολ.

Η άνοδος της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης και άλλων έξυπνων τεχνολογιών, καθώς και η προσπάθεια για «πράσινο χαρακτήρα» θα οδηγήσει ορισμένες θέσεις εργασίας να εκτιναχθούν στα ύψη της ζήτησης την επόμενη πενταερία

Οι νέες τεχνολογίες και η κλιμακούμενη κλιματική κρίση αλλάζουν το τοπίο της εργασίας με «άνευ προηγουμένου ρυθμό», σύμφωνα με μια νέα έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Από τώρα έως το 2027, 69 εκατομμύρια θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν παγκοσμίως — αλλά 83 εκατομμύρια ρόλοι αναμένεται να εξαλειφθούν, δημιουργώντας καθαρή μείωση 14 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας, σύμφωνα το WEF.
Τα ευρήματά τους βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε έρευνα 803 εταιρειών που απασχολούν συνολικά 11,3 εκατομμύρια εργαζομένους σε 45 διαφορετικές οικονομίες σε όλο τον κόσμο.

Η άνοδος της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης και άλλων έξυπνων τεχνολογιών, καθώς και η προσπάθεια για «πράσινο χαρακτήρα» θα οδηγήσει ορισμένες θέσεις εργασίας να εκτιναχθούν στα ύψη της ζήτησης τα επόμενα πέντε χρόνια και να θέσουν άλλες σε κίνδυνο να καταστούν απαρχαιωμένες.

Οι 10 θέσεις εργασίας που αναμένουν οι επιχειρήσεις να αναπτυχθούν περισσότερο τα επόμενα πέντε χρόνια, σύμφωνα με την έκθεση του WEF είναι :

Ειδικοί τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης
Ειδικοί στη βιωσιμότητα
Αναλυτές επιχειρηματικής ευφυΐας
Αναλυτές ασφάλειας πληροφοριών
Μηχανικοί Fintech
Αναλυτές δεδομένων και επιστήμονες
Μηχανικοί Ρομποτικής
Μηχανικοί Ηλεκτροτεχνολογίας
Χειριστές αγροτικού εξοπλισμού
Ειδικοί στον ψηφιακό μετασχηματισμό

Η ζήτηση για ειδικούς τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης αναμένεται να αυξηθεί κατά 40%, προσθέτοντας περίπου ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας στην παγκόσμια οικονομία τα επόμενα πέντε χρόνια, καθώς περισσότερες εταιρείες αξιοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη για να αυτοματοποιήσουν τις διαδικασίες και να προβλέψουν καλύτερα τη ζήτηση των πελατών, μεταξύ άλλων χρήσεων.

Αναλυτές ασφάλειας πληροφοριών και επιστήμονες δεδομένων εμφανίστηκαν και στις δύο λίστες, ως δύο από τα πιο γρήγορα αναπτυσσόμενα επαγγέλματα από τώρα έως το 2027 και ρόλοι με τη μεγαλύτερη ζήτηση την επόμενη δεκαετία.
Και οι δύο θέσεις εργασίας, που συνήθως απαιτούν πτυχίο πανεπιστημίου, συνοδεύονται από εξαψήφιους μισθούς: Ο μέσος μισθός για τους αναλυτές ασφάλειας πληροφοριών στις ΗΠΑ είναι 112.000 δολ., ενώ η μέση αμοιβή για τους επιστήμονες δεδομένων είναι 103.500 δολ.


Ταυτόχρονα, οι παγκόσμιες προσπάθειες για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα, συμπεριλαμβανομένων των αυστηρότερων περιβαλλοντικών κανονισμών και της τοπικής προσαρμογής των αλυσίδων εφοδιασμού, δημιουργούν «πλήθος πράσινων θέσεων εργασίας» σε όλους τους κλάδους, όπως ειδικούς αειφορίας και μηχανικούς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Πολλοί από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους ρόλους είναι στον τομέα της τεχνολογίας, καθώς περισσότερα από τα τρία τέταρτα των εταιρειών που συμμετείχαν στην έρευνα του WEF δήλωσαν ότι σχεδιάζουν να υιοθετήσουν αναλυτικά στοιχεία «μεγάλων δεδομένων», υπολογιστικό νέφος, τεχνητή νοημοσύνη και άλλες αναδυόμενες τεχνολογίες εντός της επόμενης πενταετίας.

Η Coca-Cola, για παράδειγμα, χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να βελτιώσει την εξυπηρέτηση πελατών κ και πειραματίζεται με το ChatGPT για να «ενισχύει τις δυνατότητες μάρκετινγκ και τις επιχειρηματικές δραστηριότητες», σύμφωνα με την τελευταία της έκθεση που συνόδευε τα αποτελέσματα.

Άλλοι κλάδοι εκτός από την τεχνολογία, τη μεταποίηση και το λιανικό εμπόριο που θα μπορούσαν να δουν σημαντική ανάπτυξη θέσεων εργασίας χάρη στις νέες τεχνολογίες περιλαμβάνουν την εκπαίδευση, τη γεωργία και την υγεία, είπε η Saadia Zahidi, διευθύνων σύμβουλος στο CNBC κατά την διάρκεια της συνόδου κορυφής του WEF στη Γενεύη

«Εν μέρει αυτό δεν συμβαίνει επειδή πρόκειται για ανασφαλείς, χαμηλά αμειβόμενες, χαμηλής ειδίκευσης θέσεις εργασίας σε όλο τον κόσμο», εξήγησε. «Πρόκειται για θέσεις εργασίας υψηλότερης ειδίκευσης, υψηλότερης προστιθέμενης αξίας που επιτρέπονται από την τεχνολογία στους τομείς της γεωργίας, της υγείας [και] της εκπαίδευσης».

Η έκθεση του WEF απηχεί προηγούμενα ευρήματα από το Γραφείο Στατιστικών Εργασίας, το οποίο επίσης προσδιόρισε τις θέσεις εργασίας στα δεδομένα και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ως μερικά από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα επαγγέλματα στις ΗΠΑ την επόμενη δεκαετία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ