Μπήκαν οι υπογραφές για το deal Intrakat - Άκτωρ - Στα 4 δισ. το ανεκτέλεστο της νέας εταιρείας

 Μπήκαν οι υπογραφές για το deal Intrakat - Άκτωρ - Στα 4 δισ. το ανεκτέλεστο  της νέας εταιρείας

Με την εξαγορά της Άκτωρ, η INTRAKAT καθίσταται ο δεύτερος ισχυρότερος πόλος στον κατασκευαστικό κλάδο της χώρας

Ολοκληρώθηκε σήμερα η υπογραφή της συμφωνίας για την απόκτηση από την INTRAKAT του συνόλου των μετοχών της Άκτωρ, τον κατασκευαστικό βραχίονα του ομίλου Ελλάκτωρ.

Με την εξαγορά της Άκτωρ, η INTRAKAT καθίσταται ο δεύτερος ισχυρότερος πόλος στον κατασκευαστικό κλάδο της χώρας, καθώς η νέα εταιρεία που θα δημιουργηθεί θα διαθέτει ανεκτέλεστο ύψους 4 δισ. ευρώ (2,7 δισ. ευρώ η Άκτωρ και 1,3 δισ. ευρώ η INTRAKAT – στοιχεία 9μήνου 2022).

Για τη διοίκηση της INTRAKAT, το στοίχημα της επόμενης μέρας είναι η κατασκευή μεγάλων έργων εθνικής εμβέλειας και σημασίας με σύγχρονους όρους, ενώ από τον Ιούλιο του 2022 που η ΙNTRAKAT πέρασε σε νέο μετοχικό σχήμα έχει εστιάσει στην απόδοση επιχειρηματικής υπεραξίας στα έργα που αναλαμβάνει, ενώ πολλές φορές έχει τονίσει ότι είναι κρίσιμο τα έργα να εκτελούνται και να παραδίδονται στην ώρα τους ώστε να στηρίζουν την υγιή ανάπτυξη της χώρας και το θετικό momentum της Ελλάδας.

Σύμφωνα με πηγές της εταιρείας η εξαγορά της Άκτωρ από την INTRAKAT αντανακλά αφενός την ισχυρή πίστη των μετόχων της στις προοπτικές και τη δυναμική ανάπτυξης του κατασκευαστικού κλάδου και αφετέρου την στρατηγική πεποίθηση ότι το νέο εταιρικό σχήμα θα επωφεληθεί από πολύπλευρες συνέργειες και θα διαθέτει μια ισχυρή κεφαλαιακή βάση που θα οδηγήσει την INTRAKAT να πρωταγωνιστήσει σε υποδομές και έργα ΣΔΙΤ τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.

Aπό την συννένωση των δύο εταιρειών εκτιμάται ότι θα προκύψουν άμεσες συνέργειες από την αυτόματη αύξηση των ποσοστών συμμετοχής του νέου σχήματος σε σειρά από κοινοπραξίες μεγάλων έργων.

Τα μεγέθη άλλωστε των δύο εταιρειών σε συνδυασμό με την τεχνογνωσία και την εμπειρία που διαθέτουν στον κατασκευαστικό κλάδο, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για να διεκδικήσουν ακόμη μεγαλύτερο μερίδιο έργων, με δεδομένο ότι πάνω 43 δισ. έργα αναμένεται να δημοπρατηθούν μέσα στα επόμενα χρόνια στην χώρα μας.

Υπενθυμίζεται ότι οι νέες συμβάσεις έργων που υπέγραψε ο Όμιλος INTRAKAT στο πρώτο εννεάμηνο του 2022 ανέρχονται σε 406,4 εκατ., ενώ αντίστοιχα η Άκτωρ το ίδιο διάστημα εξασφάλισε έργα ύψους 723 εκατ. ευρώ. Και οι δύο εταιρείες κατέγραψαν θετικές επιδόσεις στο εννεάμηνο του 2022 με αύξηση εσόδων, στα 148,3 εκατ. η INTRAKAT και στα 380 εκατ. ευρώ η Άκτωρ.
Το τίμημα

Το τίμημα για την απόκτηση της ΑΚΤΩΡ από την ΙNTRAKAT ανήλθε στα 214 εκατ. ευρώ, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι από το ύψος του συνολικού τιμήματος, τα 100 εκατ. θα καταβληθούν από τους αγοραστές με την υπογραφή της συμφωνίας και τα υπόλοιπα θα αποτελούν υποχρέωση της προς εξαγορά εταιρείας προς τη μέχρι τώρα μητρική της, Ελλάκτωρ.

Η συμφωνία των δύο πλευρών δεν περιλαμβάνει την Άκτωρ Παραχωρήσεις και τελεί υπό την έγκριση των αρμόδιων αρχών, ενώ μέχρι την έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού οι δύο εταιρείες θα λειτουργούν τελείως αυτόνομα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ