Νέα ψηφιακή υπηρεσία από τον ΔΕΔΔΗΕ για την υποβολή ΥΔΕ

Νέα ψηφιακή υπηρεσία από τον ΔΕΔΔΗΕ για την υποβολή ΥΔΕ


Ηλεκτρονικά από την 1η Μαρτίου 2023 η υποβολή Υπεύθυνων Δηλώσεων Εγκαταστάτη

 

Ο ΔΕΔΔΗΕ συνεχίζοντας με ταχείς ρυθμούς τον ψηφιακό του μετασχηματισμό και την αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχει στους πολίτες, ανακοινώνει ότι από την 1η Μαρτίου 2023, οι Υπεύθυνες Δηλώσεις Εγκαταστάτη (ΥΔΕ) θα υποβάλλονται αποκλειστικά και μόνο ηλεκτρονικά.

Αναλυτικότερα, θα υποβάλλονται μέσω της διαδικτυακής Εφαρμογής Εξυπηρέτησης του ΔΕΔΔΗΕ ενώ υπογραμμίζεται ότι θα πρέπει να είναι ψηφιακά υπογεγραμμένες με έναν από τους παρακάτω τρόπους:

- με εγκεκριμένη ηλεκτρονική υπογραφή, σύμφωνα με τον ν. 4727/2020,
- μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr),
- με τη διαδικασία που περιγράφεται στην ΚΥΑ Αριθμ. 43059 ΕΞ 2022/20.10.2022 (ΦΕΚ Β’ 5471/21.10.2022), ειδικά για τις περιπτώσεις που σύμφωνα με τον ν. 4483/1965, απαιτείται θεώρηση από το οικείο επαγγελματικό σωματείο του ηλεκτρολόγου εγκαταστάτη.
Υπενθυμίζεται ότι η ΥΔΕ πιστοποιεί την ασφάλεια της εσωτερικής ηλεκτρικής εγκατάστασης των ακινήτων και είναι απαραίτητη καθώς εξασφαλίζει τους ίδιους τους πολίτες έναντι σοβαρών κινδύνων (ηλεκτροπληξία, πυρκαγιά κλπ) που μπορεί να εγκυμονούν εγκαταστάσεις που δεν έχουν ελεγχθεί. Στον σύνδεσμο Διαδικτυακή εφαρμογή για τις ΥΔΕ μπορεί κανείς να ελέγξει εάν το ακίνητο του έχει ΥΔΕ σε ισχύ ή πρέπει να προχωρήσει στον επανέλεγχο των ηλεκτρικών του εγκαταστάσεων.

Ο ΔΕΔΔΗΕ με κομβικό σημείο εξυπηρέτησης τo www.deddie.gr, συνεχίζει να υλοποιεί τη δέσμευσή του για βέλτιστη εξυπηρέτηση των πολιτών και ψηφιοποίηση όλων των λειτουργιών και υπηρεσιών του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ