Sarantis: Άνοδος τζίρου 9,95% στο 9μηνο 2022

Sarantis: Άνοδος τζίρου 9,95% στο 9μηνο 2022

Η Ελλάδα σημείωσε αύξηση πωλήσεων κατά 7,55% φτάνοντας τα 113,76 εκατ. ευρώ κατά το εννεάμηνο του 2022

Αύξηση 9,95% παρουσίασαν κατά τη διάρκεια του εννεαμήνου 2022, οι πωλήσεις του ομίλου Σαράντη και ανήλθαν σε 327,27 εκατ. ευρώ από 297,64 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, οι πωλήσεις υποστηρίχθηκαν από τις προϊοντικές κατηγορίες του ομίλου που σχετίζονται με την προσωπική φροντίδα και υγιεινή και την οικιακή φροντίδα, όπως είναι η περιποίηση προσώπου, η αντιηλιακή περιποίηση, η περιποίηση μαλλιών, τα αποσμητικά, οι σακούλες απορριμμάτων, είδη συσκευασίας τροφίμων καθώς και τα συμπληρώματα διατροφής.

Η Ελλάδα σημείωσε αύξηση πωλήσεων κατά 7,55% φτάνοντας τα 113,76 εκατ. ευρώ κατά το εννεάμηνο του 2022 συγκριτικά με 105,77 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2021, που υποστηρίχθηκε από ανάπτυξη στην αγορά της υγείας & φροντίδας, καθώς και στο κανάλι εξαγωγών και επιλεκτικής διανομής.

Οι ξένες χώρες παρουσίασαν άνοδο πωλήσεων κατά 11,28% και διαμορφώθηκαν σε 213,51 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2022 από 191,87 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2021. Εξαιρώντας την νομισματική επίδραση, σε ουδέτερη νομισματική βάση, οι πωλήσεις των ξένων χωρών παρουσίασαν αύξηση πωλήσεων κατά 11,6%.

Η κερδοφορία του ομίλου, αν και χαμηλότερη σε σχέση με το περυσινό εννεάμηνο, παρουσίασε ήπια βελτίωση σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2022, χάρη στη σταθερή αύξηση των πωλήσεων και τη σταθεροποίηση στα κόστη των πρώτων υλών. Ταυτόχρονα, ο όμιλος δίνει έμφαση στον συνεχή έλεγχο των λειτουργικών εξόδων και των δαπανών διαφήμισης και προώθησης προκειμένου να αντισταθμίσει την επίδραση από τα υψηλά επίπεδα κόστους στο περιθώριο μικτού κέρδους του ομίλου.

Κατά το εννεάμηνο του 2022 τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) μειώθηκαν κατά 8,32%, στα 35,48 εκατ. ευρώ από 38,70 εκατ. ευρώ και το περιθώριο EBITDA διαμορφώθηκε σε 10,84% από 13% το εννεάμηνο του του προηγούμενου έτους.

Τα κέρδη προ φόρων και τόκων (EBIT) μειώθηκαν κατά 11,94% το εννεάμηνο του 2022 φθάνοντας τα 25,59 εκατ. ευρώ έναντι 29,06 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2021 και το περιθώριο EBIT ανήλθε στο 7,82% το εννεάμηνο του 2022 από 9,76% την αντίστοιχη περίοδο του 2021.

Αναφορικά με την Ergopack, στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται ότι η κατάσταση λειτουργίας της παραμένει αμετάβλητη. Υπενθυμίζεται ότι, σε συνέχεια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022, ο όμιλος ανέστειλε προσωρινά την λειτουργία του εργοστασίου της Ergopack που εδρεύει στο Kaniv και την παραγωγή για λόγους ασφαλείας. Από τον Απρίλιο 2022 έγινε επανεκκίνηση σταδιακά της παραγωγής στην Ουκρανία και επί του παρόντος η Ergopack διανέμει και πουλάει, σύμφωνα με μια αυστηρή πολιτική πιστωτικού ελέγχου και ως εκ τούτου καταφέρνει να καλύπτει την πλειοψηφία των καναλιών της στην Ουκρανία καθώς και το δίκτυο εξαγωγών της.

Ολοκληρώθηκε η επένδυση στο νέο εργοστάσιο παραγωγής της θυγατρικής, Polipak

Ολοκληρώθηκε η κατασκευή της νέας παραγωγικής μονάδας της Polipak, θυγατρικής του Ομίλου Σαράντη στην Πολωνία και πραγματοποιήθηκε η μετεγκατάσταση στις νέες εγκαταστάσεις.

Το νέο, 24.000 τετραγωνικών μέτρων, τεχνολογικά προηγμένο εργοστάσιο παραγωγής περιλαμβάνει εκσυγχρονισμένο μηχανολογικό εξοπλισμό, αναβαθμισμένο R&D και εφαρμόζει αυτοματοποιημένες διαδικασίες παραγωγής οδηγώντας στην δημιουργία φιλικότερων προς το περιβάλλον προϊόντων και σε αυξημένη ενεργειακή απόδοση.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, οι νέοι χώροι παραγωγής είναι πλήρως αυτοματοποιημένοι και εξοπλισμένοι με ρομποτικά συστήματα και αυτόνομα περονοφόρα ανυψωτικά μηχανήματα, έναν προηγμένο κεντρικό τροφοδότη και μία γραμμή κλιμακωτής παραγωγής ανακυκλωμένου κόκκου, ενώ το τελικό προϊόν είναι βελτιωμένο από άποψη οικολογικού προφίλ, ανθεκτικότητας και λειτουργικότητας.
Η δέσμευση του Ομίλου πίσω από την εξασφάλιση υψηλής ποιότητας, καινοτομίας, και την εφαρμογή περιβαλλοντικά και κοινωνικά υπεύθυνων πρακτικών υιοθετείται και σε όλη τη λειτουργική δραστηριότητα της Polipak.

Συγκεκριμένα, η Polipak ακολουθεί την προσέγγιση του ενοποιημένου συστήματος διαχείρισης καθώς είναι πιστοποιημένη με το πρότυπο ISO 45001 για τη διαχείριση υγιεινής & ασφάλειας στην εργασία, το πρότυπο ISO 14001 για την περιβαλλοντική διαχείριση, το πρότυπο ISO 9001 για τη διαχείριση ποιότητας και το πρότυπο BRC Global Standard for Consumer Products, ενώ διαθέτει επίσης την πιστοποίηση Blue Angel (γερμανική περιβαλλοντική πιστοποίηση που πιστοποιεί την υψηλή συμμετοχή ανακυκλωμένου πλαστικού), καθιστώντας την μία από τις πρωτοπόρους στην παραγωγή σακουλών απορριμμάτων με περιβαλλοντικά και κοινωνικά υπεύθυνο προσανατολισμό.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η συμβολή της Polipak στον όμιλο είναι πολύ σημαντική καθώς υποστηρίζει αφενός τη στρατηγική του ομίλου για βιώσιμη παραγωγή και κατανάλωση μέσω φιλικών προς το περιβάλλον μεθόδων παραγωγής και προϊόντων που διακρίνονται για την υψηλή ποιότητα και την αντοχή τους και αφετέρου προσφέρει λειτουργική αποτελεσματικότητα. Η επένδυση αυτή θα έχει επίσης, μακροπρόθεσμο θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον και στην κοινωνία, ενώ συμβάλλει στη συστηματική αλλαγή προς την κυκλική οικονομία, οδηγώντας σε ένα πιο πράσινο μέλλον όσον αφορά την παραγωγή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ