R. Baroudi: «Κλειδί» για την ενεργειακή ανεξαρτησία της Ευρώπης τα κοιτάσματα στην Αν Μεσόγειο

 R. Baroudi: «Κλειδί» για την ενεργειακή ανεξαρτησία της Ευρώπης τα κοιτάσματα στην Αν Μεσόγειο

Σύμφωνα με τον διευθύνων σύμβουλος της Energy & Environment Holding  ο στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα νέο ενεργειακό μείγμα, το οποίο θα είναι ταυτόχρονα περιβαλλοντικά και οικονομικά βιώσιμο,

Η κλιματική αλλαγή και η αστάθεια της αγοράς, αποτελούν τις δύο βασικές παραμέτρους τα τελευταία χρόνια στην παγκόσμια αγορά ενέργειας, τόνισε στην ομιλία του, στο πλαίσιο τoυ 10ου συνεδρίου «Athens Energy Dialogues», ο κ. Roudi Baroudi, διευθύνων σύμβουλος της Energy & Environment Holding.

Σύμφωνα με τον κ. Baroudi, ο στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα νέο ενεργειακό μείγμα, το οποίο θα είναι ταυτόχρονα περιβαλλοντικά και οικονομικά βιώσιμο, τονίζοντας ότι η αλλαγή του μοντέλου θα πρέπει να γίνει σταδιακά και με σωστά δομημένα βήματα, καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα προκληθούν σημαντικές ανισσοροπίες και ελλείψεις στην αγορά ενέργειας, που θα προκαλέσουν αύξηση των τιμών, του κόστους διαβίωσης και θα οδηγήσουν ολόκληρες οικονομίες σε κατάρρευση.

Σύμφωνα με τον κ. Baroudi η παγκόσμια ανάκαμψη παραμένει εύθραυστη και άνιση, ειδικά με την ραγδαία αύξηση του πληθωρισμού και των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί στις εφοδιαστικές αλυσίδες.

Αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία, ο κ. Baroudi επεσήμανε πώς άλλαξε δραματικά τη γεωπολιτική σκακιέρα και αποκάλυψε την επικίνδυνα υπερβολική εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Ο ίδιος τόνισε πως «από τότε που η Μόσχα ξεκίνησε την εισβολή της στα τέλη Φεβρουαρίου, η Ευρωπαϊκή Ένωση διστάζει να επιβάλει κυρώσεις στην ενεργειακή βιομηχανία της Ρωσίας επειδή της λείπουν άλλες εναλλακτικές λύσεις, λόγω ενός μακροχρόνιου δισταγμού να δημιουργήσει ένα αρκετά διαφορετικό καλάθι πηγών και προμηθευτών ενέργειας.

Η γηραιά ήπειρος υποφέρει επίσης από ανεπαρκή ικανότητα επανυγροποίησης, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορεί να αντικαταστήσει πλήρως το φυσικό αέριο από τη Ρωσία με θαλάσσια φορτία LNG από άλλες χώρες.

Σύμφωνα με τον κ. Baroudi υπάρχουν λύσεις για όλα αυτά τα προβλήματα, και ορισμένα βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη προσθέτονας πως «η Ευρώπη θα μπορούσε να ενισχύσει την ενεργειακή της ασφάλεια προχωρώντας στην ανάπτυξη των ολοένα και πιο υποσχόμενων κοιτασμάτων αερίου της Ανατολικής Μεσογείου, η παραγωγή των οποίων θα μπορούσε στη συνέχεια να συνδεθεί με υποθαλάσσιο ή/και χερσαίο αγωγό με την ηπειρωτική Ευρώπη».

Παράλληλα ο κ. Baroudi σημείωσε πως «η Ευρώπη θα πρέπει να επιταχύνει την υλοποίηση έργων πράσινης ενέργειας, όπως τα ηλιακά και -ειδικά- αιολικά πάρκα. Ίσως το πιο σημαντικό μακροπρόθεσμα, η Ευρώπη πρέπει να αδράξει την ευκαιρία που παρουσιάζεται από τις μεγάλες δυνατότητες για υπεράκτια αιολική ενέργεια στη Μεσόγειο.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Baroudi «η πλήρης χρήση του δυναμικού –μόνο στα παράκτια αιολικά πάρκα, θα μπορούσε να παράγει τουλάχιστον 500 εκατ. MW ηλεκτρικής ενέργειας, δηλαδή ισοδύναμο με ολόκληρη την παγκόσμια παραγωγή της πυρηνικής βιομηχανία. Τα επόμενα τρία έως πέντε χρόνια θα είναι κρίσιμα, όχι μόνο για τη μείωση της εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο και, ως εκ τούτου, για την αποκατάσταση της ανεξαρτησίας στην εξωτερική πολιτική της ΕΕ, αλλά και για την ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που θα συμβάλουν στη διατήρηση της κλιματικής αλλαγής σε διαχειρίσιμα όρια».

Κλείνοντας ο κ. Baroudi χαιρέτισε το πρόγραμμα της απεξάρητησης από το ρωσικό φυσικό αέριο που παρουσίασε η ΕΕ τονίζοντας πως «είναι πολύ αργά για να αποτρέψουμε τον πόλεμο στην Ουκρανία. Αλλά όσο πιο γρήγορα η Ευρώπη κινηθεί για να σταματήσει την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο και προχωρήσει σε στενότερη συνεργασία με τους γείτονές της στην Μεσόγειο, θα επιτύχει την πλήρη ανεξαρτησία της εξωτερικής της πολιτικής, γεγονός που θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της ειρήνης και θα αποτρέψει παρόμοιες καταστροφές στο μέλλον».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ