Η Alstom θα προμηθεύσει 130 τρένα Coradia Stream στην SFBW της Γερμανίας

 Η Alstom θα προμηθεύσει 130 τρένα Coradia Stream στην SFBW της Γερμανίας

Η παραγγελία περιλαμβάνει 130 ηλεκτροκίνητα διώροφα τρένα Coradia Stream, υψηλής χωρητικότητας και τη συντήρησή τους για 30 χρόνια
 Η Alstom καλύπτει τις ανάγκες για βιωσιμότητα, χωρητικότητα και άνεση στις περιφερειακές μεταφορές
 Με αξία έως και 2,5 δισ. ευρώ, η παραγγελία αυτή αποτελεί μία σημαντική ένδειξη για το μέλλον της κινητικότητας στη Γερμανία.

Η Alstom, παγκόσμιος ηγέτης στην έξυπνη και βιώσιμη κινητικότητα, υπέγραψε σύμβαση για την προμήθεια 130 ηλεκτρικών διώροφων τρένων Coradia Stream High Capacity (HC) στην Landesanstalt Schienenfahrzeuge Baden-Württemberg (SFBW) για το δίκτυο Βάδης-Βυρτεμβέργης, στη Γερμανία. Εκτός από την παράδοση των συρμών, η Alstom ανέλαβε και την παροχή πλήρους συντήρησης για περίοδο 30 ετών, ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία των συρμών. Επιπλέον, η σύμβαση επιφυλάσσει δικαίωμα προαίρεσης για την παραγγελία έως και 100 επιπλέον συρμών. Με αξία που ανέρχεται σε σχεδόν 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ για τους πρώτους 130 συρμούς και τη συντήρησή τους για πάνω από 30 χρόνια, πρόκειται για τη μεγαλύτερη παραγγελία που έχει εξασφαλίσει η Alstom έως σήμερα στη Γερμανία.

«Η εν λόγω σύμβαση αποτελεί αναμφίβολα ορόσημο για τη συνεργασία μεταξύ της Alstom και του κρατιδίου Βάδης-Βυρτεμβέργης. Τρένα τελευταίας τεχνολογίας, όπως το Coradia Stream High Capacity, αποτελούν την καλύτερη απάντηση στο ερώτημα του πώς θα καλυφθεί η αυξανόμενη ανάγκη για βιώσιμες και διαχρονικές λύσεις κινητικότητας στη Γερμανία», δήλωσε ο Müslüm Yakisan, Πρόεδρος της Alstom Region DACH. «Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που η φιλοσοφία μας περί υψηλής χωρητικότητας είναι ελκυστική για την SFBW και που η Alstom επιλέχθηκε ως ο προτιμώμενος συνεργάτης για το μέλλον της κινητικότητας στη Βάδη-Βυρτεμβέργη. Η απόφαση αυτή αποδεικνύει ότι οι πράσινες και ψηφιακές λύσεις μας ανταποκρίνονται βέλτιστα στις σημερινές και μελλοντικές ανάγκες της περιφερειακής κινητικότητας στη Γερμανία.»

«Κατά την ανάθεση της σύμβασης, θέσαμε πολύ υψηλά πρότυπα για τις επιδόσεις και την τεχνολογία των οχημάτων. Όσον αφορά την άνεση των επιβατών, θέτουμε νέα πρότυπα στις περιφερειακές σιδηροδρομικές μεταφορές που δεν έχουν επιτευχθεί ακόμη στη Γερμανία. Αυτά τα τρένα είναι “sprinters” των τοπικών μεταφορών. Θέλουμε να προσελκύσουμε αρκετούς επιπλέον επιβάτες με αυτά τα τρένα», δήλωσε ο Winfried Hermann, Υπουργός Μεταφορών της Βάδης-Βυρτεμβέργης. «Η Alstom καλείται να διασφαλίσει την απρόσκοπτη λειτουργικότητα των τρένων σε καθημερινή βάση στο πλαίσιο του λεγόμενου μοντέλου κύκλου ζωής (LCC model). Δόθηκε, επίσης, μέριμνα ώστε παρά τα πολύ ισχυρά οχήματα, με μέγιστη ταχύτητα 200 km/h, να λάβουμε και πολύ ενεργειακά αποδοτικά οχήματα. Επιπλέον, η Alstom θα είναι υπεύθυνη για την κατανάλωση ενέργειας καθ' όλη τη διάρκεια της σύμβασης.»

«Όσον αφορά τον σχεδιασμό των οχημάτων, δώσαμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην άνεση των επιβατών. Θα υπάρχουν ανακλινόμενα καθίσματα, καλοσχεδιασμένη διαρρύθμιση των καθισμάτων, χώροι για άτομα με μειωμένη κινητικότητα, καθώς και μια καινοτόμος διάταξη φωτισμού και ισχυρή σύνδεση Wi-Fi», προσθέτει ο Volker M. Heepen, διευθύνων σύμβουλος του Landesanstalt Schienenfahrzeuge Baden-Württemberg.

Τα τρένα τεσσάρων βαγονιών αποτελούνται από δύο διώροφα βαγόνια ελέγχου και δύο μεσαία μονώροφα βαγόνια, με συνολική χωρητικότητα 380 θέσεων. Έχουν μήκος 106 μέτρα και μπορούν να λειτουργήσουν σε πολλαπλές έλξεις. Οι συρμοί έχουν κατασκευαστεί σύμφωνα με τις απαιτήσεις της SFBW και συμβάλλουν στις σύγχρονες μεταφορές στην περιοχή. Ο κλιματισμός, το δωρεάν Wi-Fi, οι πολυάριθμες δυνατότητες φόρτισης για κινητά τηλέφωνα και φορητούς υπολογιστές, καθώς και οι λάμπες ανάγνωσης συμβάλλουν σε μια ευχάριστη ταξιδιωτική εμπειρία.

Επιπλέον, οι lounge χώροι, οι συνεδριακοί και οι οικογενειακοί θάλαμοι προσφέρουν υψηλό επίπεδο άνεσης, ενώ οι θάλαμοι πολλαπλής χρήσης προσφέρουν χώρο για μεγάλες αποσκευές, καρότσια και ποδήλατα. Οι φαρδιές μονόφυλλες πόρτες και οι βελτιστοποιημένοι χρόνοι ανοίγματος και κλεισίματος επιτρέπουν τη γρήγορη είσοδο και έξοδο. Όσο για τους επιβάτες με μειωμένη κινητικότητα, μπορούν να απολαμβάνουν την πολυτέλεια της μετακίνησης με την ίδια άνεση με τους υπόλοιπους επιβάτες. Για παράδειγμα, τα κατώφλια των θυρών επιτρέπουν την πρόσβαση χωρίς σκαλοπάτι από την πλατφόρμα, με ύψος 760 mm πάνω από την επιφάνεια των ραγών, ενώ για σταθμούς με διαφορετικά ύψη πλατφόρμας, υπάρχουν ειδικοί ανελκυστήρες στο βαγόνι για επιβάτες σε αναπηρικά αμαξίδια.

Οι συρμοί είναι, επίσης, εξοπλισμένοι με σύγχρονη τεχνολογία σηματοδότησης και αυτοματισμού στο πλαίσιο του εμβληματικού project, γνωστού ως “Digital Node Stuttgart” (DKS), του πρώτου ψηφιοποιημένου σιδηροδρομικού κόμβου της Γερμανίας. Πρόκειται να τεθούν σε λειτουργία το 2025 παράλληλα με τα δύο πρώτα τμήματα του DKS. Η επακόλουθη αναβάθμιση των οχημάτων σε TSI CCS 2022, η μελλοντική εξέλιξη του ευρωπαϊκού προτύπου για τη διασυνοριακή κυκλοφορία στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, θα υλοποιηθεί μέχρι τα μέσα του 2027. Αυτό θα επιτρέψει τη χρήση και των τριών τμημάτων του DKS.

Στην Alstom έχει ήδη ανατεθεί η αναβάθμιση του υπάρχοντος στόλου οχημάτων SFBW Talent 3 και Flirt 3. Οι νέοι συρμοί Coradia Stream High Capacity θα είναι επίσης εξοπλισμένοι με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ελέγχου Τρένων (ETCS) επιπέδου 2 και 3, καθώς και με συσκευές οχημάτων για την Αυτόματη Λειτουργία Τρένων (ATO) στο Επίπεδο Αυτοματισμού (GoA) 2. Αυτή θα είναι η πρώτη φορά που στη Γερμανία τα νεοκατασκευασθέντα οχήματα θα είναι εξοπλισμένα με Train Integrity Monitoring System (TIMS) και ETCS επιπέδου 3 και, σε επιμέρους στάδια, με το Future Railway Mobile Communication System (FRMCS). Αυτό επιτρέπει την πιο εντατική, συμπαγή και ενεργειακά αποδοτικότερη οδήγηση μέσω της ψηφιακής πρόβλεψης της σηματοδότησης και των εντολών οδήγησης. Αυξάνει την αποδοτικότητα και την αξιοπιστία των περιφερειακών μεταφορών, ιδίως στις γραμμές με υψηλή επισκεψιμότητα. Με μια συνολικά ομαλότερη σιδηροδρομική υπηρεσία, οι επιβάτες μπορούν να προσβλέπουν σε συχνότερες και ασφαλέστερες διασυνδέσεις. Με αυτόν τον τρόπο, η Alstom συνδυάζει τη βιωσιμότητα, τη μεταφορική ικανότητα και την άνεση με το Coradia Stream High Capacity και έτσι συμβάλλει στο να γίνουν μακροπρόθεσμα οι περιφερειακές μεταφορές πιο πράσινες, πιο έξυπνες και πιο άνετες.

Το Coradia Stream είναι μια υπερσύγχρονη, χαμηλού δαπέδου, ηλεκτρική πολυμορφική μονάδα (EMU) υψηλών επιδόσεων, μέγιστης ταχύτητας έως 200 km/h, η οποία προσφέρει αρθρωτό σχεδιασμό, επιτρέποντας στους φορείς εκμετάλλευσης να επιλέξουν την καλύτερη δυνατή διαμόρφωση και εσωτερικό χώρο. Αναπτυγμένο για την Ευρωπαϊκή αγορά, το Coradia Stream μπορεί να λειτουργήσει σε όλα τα κύρια ευρωπαϊκά συστήματα παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Συνολικά, πάνω από 730 συρμοί που βασίζονται στην οικογένεια συρμών Coradia Stream έχουν παραγγελθεί στην Ιταλία, το Λουξεμβούργο, την Ολλανδία, τη Γερμανία, τη Δανία και την Ισπανία, εξασφαλίζοντας ένα καλά δοκιμασμένο προϊόν. Η οικογένεια συρμών προσφέρει, επίσης, λύσεις έλξης χωρίς εκπομπές ρύπων, όπως μπαταρία ή υδρογόνο για μη ηλεκτροδοτούμενες γραμμές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ