Εργαστήριο ΣΕΒ για «Επιχειρηματική ευφυία και Διαδίκτυο των Μηχανών»

Εργαστήριο ΣΕΒ για «Επιχειρηματική ευφυία και Διαδίκτυο των Μηχανών»

«Οι ευφυείς τεχνολογίες ΙοΤ κάνουν τις επιχειρήσεις περισσότερο ανταγωνιστικές και ανθεκτικές»

 

Οι ευφυείς τεχνολογίες διασύνδεσης μηχανών και συσκευών (ΙοΤ) προσφέρουν σημαντικά οφέλη στις επιχειρήσεις. Αξιοποιώντας σε πραγματικό χρόνο δεδομένα από όλη την επιχείρηση, προσφέρουν βελτίωση έως 60% του χρόνου παραγωγής, έως 10% μείωση των δαπανών συντήρησης, καθώς και βελτίωση έως 20% του ρυθμού παραγωγής. Αυτά ήταν ορισμένα από τα βασικά συμπεράσματα που ανέδειξε το εργαστήριο: «Επιχειρηματική ευφυία και διαδίκτυο των μηχανών», που διοργάνωσε το Παρατηρητήριο Ψηφιακού Μετασχηματισμού του ΣΕΒ, την Τρίτη 29 Μαρτίου 2022. Στο εργαστήριο, συζητήθηκαν οι προκλήσεις και ευκαιρίες της υιοθέτησης των τεχνολογιών διασύνδεσης και τεχνητής νοημοσύνης, ενώ παρουσιάστηκαν πρακτικά παραδείγματα από την ελληνική και διεθνή αγορά.
Όπως τονίστηκε από τους ομιλητές εάν εφαρμοστούν σε ακόμα περισσότερες ελληνικές βιομηχανικές επιχειρήσεις, οι σύγχρονες IoT πρακτικές θα οδηγήσουν σε 25% αποδοτικότερη αξιοποίηση του παραγωγικού εξοπλισμού με υψηλότερα επίπεδα παραγωγής και μείωση του χρόνου αδράνειας των μηχανημάτων και έως 99% διασφάλιση των ποιοτικών προδιαγραφών των προϊόντων. Τα οφέλη του ΙοΤ κάνουν τις επιχειρήσεις περισσότερο ανταγωνιστικές και ανθεκτικές, χαρακτηριστικά απαραίτητα για την επιβίωσή τους στη μετά-Covid εποχή. Στη συζήτηση, υπογραμμίστηκε ότι οι τεχνολογίες IoT, με τη συνδρομή εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης, επιτρέπουν τη λήψη βέλτιστων αποφάσεων τόσο σε επίπεδο παραγωγής, όσο και σε επίπεδο διοίκησης.
Στην έναρξη του εργαστηρίου ο κ. Γιώργος Ξηρογιάννης, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του ΣΕΒ, σημείωσε: «Το IoT δεν έχει μόνο τεχνολογικό περιεχόμενο. Είναι μια ευκαιρία μετασχηματισμού του μοντέλου λειτουργίας των επιχειρήσεων, ειδικά στη βιομηχανία. Η χρήση αισθητήρων και ευφυών συσκευών ανταλλαγής δεδομένων εξ αποστάσεως, εξασφαλίζει μεγάλη ορατότητα για την απόδοση των βιομηχανικών εγκαταστάσεων. Απαιτείται όμως μια απρόσκοπτη αξιοποίηση των δεδομένων που συλλέγονται, ώστε τα ευφυή εργαλεία ανάλυσης να δίδουν αξία, ευελιξία και ανθεκτικότητα στις επιχειρήσεις».
Ο κ. Machhour Jeryess, Business Development, SCM Strategy Leader της Oracle, υπογράμμισε: «Η επενδυτική κινητοποίηση στον τομέα του IoT τροφοδοτείται σε μεγάλο βαθμό από το μειούμενο κόστος των αισθητήρων, οι οποίοι πλέον μπορούν να εγκατασταθούν σε οποιοδήποτε σημείο (μηχάνημα ή υπηρεσία), από όπου οι επιχειρήσεις επιθυμούν να αντλήσουν δεδομένα. Στη γραμμή παραγωγής, μπορούμε -σε κάθε μηχανή- να επιτύχουμε διαρκή παρακολούθηση της λειτουργίας της, να προβλέψουμε σφάλματα και να διορθώσουμε τεχνικές αστοχίες, αποκαθιστώντας την ομαλή ροή».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ