Επιχειρηματική Αποστολή στη Βόρ.Μακεδονία από το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο

Επιχειρηματική Αποστολή στη Βόρ.Μακεδονία από το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο

Συμμετείχαν εξήντα εκπρόσωποι της επιχειρηματικής κοινότητας των δύο χωρών, ενώ παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν σαράντα συναντήσεις μεταξύ επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στους κλάδους της βιομηχανίας, της αγροτεχνολογίας, των logistics, της τεχνολογίας και καινοτομίας, της ενέργειας και του τουρισμού

Το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο σε συνεργασία με το Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο της Βόρειας Μακεδονίας, διοργάνωσαν την πρώτη τους κοινή εμπορική αποστολή, στα Σκόπια, με τίτλο "Business Beyond Borders".

Η εμπορική\επιχειρηματική αποστολή, που πραγματοποιήθηκε στις 21-22 Μαρτίου, με την υποστήριξη του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών και των πρεσβειών των ΗΠΑ, σε Αθήνα και Σκόπια αντίστοιχα, είχε ως στόχο την ανάδειξη επενδυτικών ευκαιριών και την ενίσχυση επιχειρηματικών δεσμών ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Βόρεια Μακεδονία.

Στην εκδήλωση, συμμετείχαν εξήντα εκπρόσωποι της επιχειρηματικής κοινότητας των δύο χωρών, ενώ παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν σαράντα συναντήσεις μεταξύ επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στους κλάδους της βιομηχανίας, της αγροτεχνολογίας, των logistics, της τεχνολογίας και καινοτομίας, της ενέργειας και του τουρισμού.

Ο Νικόλαος Μπακατσέλος, Πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, δήλωσε: “Το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο διαχρονικά ενθαρρύνει τις συνέργειες που στοχεύουν στην ευημερία των επιχειρηματικών ευκαιριών και την ενίσχυση της επιχειρηματικής βιωσιμότητας. Η εμπορική αποστολή που πραγματοποιήθηκε στην πόλη των Σκοπίων ανοίγει τον δρόμο για νέες επωφελείς και πολυεπίπεδες συνεργασίες”.

Ο Ηλίας Σπυρτούνιας, Γενικός Διευθυντής του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, ανέφερε: “Η συνεργασία των δύο Αμερικανικών Εμπορικών Επιμελητηρίων αναδεικνύει αφενός τον βαθμό της εξωστρέφειας που παρέχεται στις επιχειρήσεις μέσω του Ευρωπαϊκού αλλά και παγκόσμιου δικτύου των Αμερικανικών Επιμελητηρίων και αφετέρου την δυναμική των δύο πλευρών να προχωρήσουν αμοιβαία στην ενίσχυση επιχειρηματικών και εμπορικών ευκαιριών. Εμβαθύνει τις διμερείς σχέσεις των δύο Επιμελητηρίων και ενθαρρύνει μελλοντικές συνεργασίες στοχευμένων δράσεων προσαρμοσμένων στις σημερινές ανάγκες των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στις δύο χώρες”.

Η Αναπληρώτρια Επικεφαλής της Διπλωματικής Αποστολής της Ελληνικής Πρεσβείας στα Σκόπια, κα Τζίνα Ανδρεάδη, τόνισε ότι “η εμπορική αποστολή όχι μόνο ανοίγει χώρο για ενισχυμένη διμερή συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας, αλλά επιτρέπει και τριμερή συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής”.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου της Βόρειας Μακεδονίας, Dragan Davitkov, χαρακτήρισε την εκδήλωση ως μια εξαιρετική ευκαιρία που θα συμβάλει στην ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών και θα ενθαρρύνει προσωπικές φιλίες, μακροχρόνιες συνεργασίες και ανταλλαγή εμπειριών και γνώσεων ανάμεσα στα δύο Επιμελητήρια.

Η Πρέσβης των ΗΠΑ στη Βόρεια Μακεδονία, κα Kate Marie Burns, εξέφρασε την ικανοποίησή της για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης, χαρακτηρίζοντας την ως την πιο ξεκάθαρη απόδειξη προόδου στις σχέσεις των δύο χωρών. Παράλληλα, τόνισε ότι η Βόρεια Μακεδονία, εξαιτίας της γεωγραφικής της θέσης είναι η καρδιά του εμπορίου στην περιοχή των Βαλκανίων και ότι τέτοιου είδους συνεργασίες “αποτελούν τα θεμέλια για τη μελλοντική ειρήνη και ανάπτυξη στην περιοχή”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ