Υψηλές παραμένουν οι τιμές της ενέργειας, με φουσκωμένους τους λογαριασμούς των καταναλωτών

Υψηλές παραμένουν οι τιμές της ενέργειας, με φουσκωμένους τους λογαριασμούς των καταναλωτών

Οι τιμές της ενέργειας συνεχίζουν να βρίσκονται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα σε Ελλάδα και Ευρώπη, επηρεάζοντας αρνητικά τις οικονομίες, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του ενεργειακού χρηματιστηρίου, τον Ιανουάριο η μέση τιμή χονδρικής του ρεύματος διαμορφώνεται πάνω από τα 200 ευρώ/MWh στα 211,4 ευρώ/MWh, υποχωρώντας σε σχέση με τα 235,38 ευρώ/MWh που ήταν η μέση τιμή το Δεκέμβριο αλλά και σε σχέση με τα 228,87 ευρώ/MWh που ήταν το Νοέμβριο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η μεσοσταθμική τιμή της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας για το 2021 ήταν στα 132,075 ευρώ/MWh ενώ το 2020 η αντίστοιχη τιμή ήταν 58,099 ευρώ/MWh

Σε κάθε περίπτωση, το μέχρι τώρα κόστος χονδρικής του ρεύματος τον Ιανουάριο συνεχίζει να βρίσκεται στην "κόκκινη" περιοχή που πυροδοτεί σημαντικές αυξήσεις για το κόστος ρεύματος στη λιανική, μέσω της περίφημης ρήτρας αναπροσαρμογής που έχει ενταχθεί στους λογαριασμούς όλων των παρόχων.


Υπολογίζεται ότι το επιπλέον κόστος της ρήτρας αναπροσαρμογής που προστίθεται στο κόστος κιλοβατώρας (6 έως 12 σεντς/KWh) που πληρώνουμε στους λογαριασμούς ρεύματος κυμαίνεται για τον Ιανουάριο στα επίπεδα των 20 – 22 σεντς/KWh. Σημειώνεται ότι από το κόστος αυτό θα πρέπει να αφαιρεθούν τα 42 ευρώ που είναι η μηνιαία κυβερνητική επιδότηση για το μήνα Ιανουάριο.

Οι τιμές ρεύματος στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη, παραμένουν υψηλές επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις ότι τουλάχιστον στο πρώτο τρίμηνο της νέας χρονιάς, δεν αναμένεται η ενεργειακή κρίση να υποχωρήσει.

Μάλιστα αξίζει να αναφερθεί ότι οι χρηματιστηριακές τιμές του φυσικού αερίου, παρουσιάζουν τις τελευταίες ημέρες μικρή υποχώρηση, κάτω από τα 80 ευρώ/MWh, έως και τα 73 ευρώ/MWh.

Η υποχώρηση αυτή ωστόσο δεν είναι αρκετή, με δεδομένο ότι πέρυσι το αντίστοιχο διάστημα οι τιμές βρίσκονταν κάτω από τα επίπεδα των 20 ευρώ/MWh. Σε κάθε περίπτωση όλες οι προβλέψεις για τη διακύμανση των τιμών, εκτιμούν ότι δύσκολα θα ξαναδούμε την τιμή του φυσικού αερίου σε αυτά τα επίπεδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ