Φορτωθήκατε ζημιές μέσα στην πανδημία; Το κράτος θα σας αποζημιώσει

Το πρόγραμμα κάλυψης παγίων δαπανών εξήγγειλε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας

Φορτωθήκατε ζημιές μέσα στην πανδημία; Το κράτος θα σας αποζημιώσει

Όσες πάγιες επιχειρηματικές δαπάνες έγιναν κατά τη διάρκεια της πανδημίας και δεν καλύφτηκαν από άλλο πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης, θα καλυφτούν με το νέο πρόγραμμα στήριξης που εξήγγειλε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Το πρόγραμμα ουσιαστικά θα επιδοτηθεί όσες επιχειρήσεις φορτώθηκαν ζημιές στο διάστημα από τον Μάρτιο μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2020. Το ποσοστό κάλυψης των δαπανών που δεν επιδοτήθηκαν από άλλα προγράμματα αναμένεται να φτάσει στο 70% ή ακόμη και στο 90% για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. 

Το πρόβλημα έγινε κατανοητό και ο υπουργός Οικονομικών εξήγγειλε από το βήμα της Βουλής ότι θα προχωρήσει το πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών. Ο κ. Σταϊκούρας δεν έδωσε λεπτομέρειες. Ωστόσο, με βάση τις πληροφορίες, το πρόγραμμα που πατάει σε οδηγίες της Ευρωπαίκής Επιτροπής θα προβλέπει την επιδότηση σε ποσοστό έως και 70% ή και 90% των επιχειρήσεων για την κάλυψη των δαπανών που πραγματοποιήθηκαν μέσα στο 2020 από κλειστές ή υπολειτουργούσες επιχειρήσεις. Βεβαίως, από το ποσό της επιδότησης θα αφαιρείται το ποσό που που θα έχει εισπράξει η κάθε επιχείρηση από άλλα μέτρα στήριξης όπως είναι η επιστρεπτέα προκαταβολή.

Με διάταξη νόμου που κατατίθεται άμεσα στη Βουλή, διαμορφώνεται ένα προσωρινό μέτρο κρατικής ενίσχυσης επιχειρήσεων, με τη μορφή επιδότησης παγίων δαπανών. Σε επιχειρήσεις που επλήγησαν οικονομικά, θα δύναται να χορηγείται ενίσχυση, με τη μορφή της «επιδότησης παγίων δαπανών», στο πλαίσιο της στήριξης για μη καλυπτόμενες πάγιες δαπάνες επιχειρήσεων.Θα αφορά επιχειρήσεις κλάδων που επλήγησαν, που εμφάνισαν μείωση τζίρου κατά την περίοδο της πανδημίας, αλλά και είχαν και ζημιά την προηγούμενη χρονιά, καθώς δεν κατάφεραν να καλυφθούν οι πάγιες δαπάνες που έχουν.

Προς αυτή την κατεύθυνση, προχωρά εντατικά η τεχνική προετοιμασία του νέου μέτρου από τα στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών, καθώς και οι συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Εκτός από το νέο πρόγραμμα επιδότησης των δαπανών (ή κάλυψης των ζημιών) προωθείται και η επικαιροποίηση του πλαισίου των κρατικών ενισχύσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που είναι, πάλι, σε εξέλιξη. Διαπραγματεύσεις για υψηλότερα ανώτατα όρια χρηματοδότησης και νέα, καλύτερα, δεδομένα για τις επιχειρήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ