"Κλείδωσε" για Ιανουάριο η 5η φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής

Υποχρέωση να μην υπάρξουν απολύσεις μέχρι και τον Ιούνιο για όσους λάβουν μέρος - Πάνω από 2 δισ. ευρώ στην αγορά μέσω της 4ης φάσης

"Κλείδωσε" για Ιανουάριο η 5η φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής

Από τις αρχές Ιανουαρίου του 2021 θα ξεκινήσει η 5η φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής όπως ανακοίνωσε το μεσημέρι της Τρίτης το υπουργείο Οικονομικών. Κατά την 5η φάση θα λαμβάνεται υπόψη η μεταβολή των εσόδων για όλο το διάστημα από τον Σεπτέμβριο μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2020 ενώ όσοι λάβουν χρηματοδότηση μέσω της 5ης φάσης, δεν θα επιτρέπεται να μειώσουν το προσωπικό τους μέχρι και τον Ιούνιο του 2021. Στην 4η φάση που ολοκληρώθηκε τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, πήραν μέρος τελικώς 448.203 επιχειρήσεις ενώ το συνολικό ποσό ξεπέρασε τα 2 δις. ευρώ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών:

Ολοκληρώθηκε χθες, σύμφωνα με το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα, η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για τον 4ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, στον οποίο συμμετείχαν 448.203 επιχειρήσεις.

Το συνολικό ποσό που θα διοχετευθεί προς τις επιχειρήσεις στο πλαίσιο του 4ου κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ. Ήδη έχουν καταβληθεί 1,53 δισ. ευρώ σε 319.835 επιχειρήσεις.

Συνολικά, μέσω των τεσσάρων κύκλων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, θα καταβληθούν 5,5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Αυτή την εβδομάδα και την επόμενη, θα ακολουθήσει, κατόπιν ελέγχου, η καταβολή των προβλεπόμενων ποσών στους εναπομένοντες δικαιούχους.

Αμέσως μετά, το Υπουργείο Οικονομικών δρομολογεί τον 5ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, όπως έχει ήδη εξαγγείλει.

Πρόκειται για ένα νέο κύκλο, ο οποίος θα προσθέτει στους δύο μήνες του 4ου κύκλου, τους δύο τελευταίους μήνες του έτους, με αποτέλεσμα να αφορά την περίοδο Σεπτεμβρίου 2020 – Δεκεμβρίου 2020, ώστε να αποτυπώνεται ευκρινέστερα το εύρος της επίπτωσης της πανδημίας στον κύκλο εργασιών των ελληνικών επιχειρήσεων.

Όπως στον 4ο κύκλο, έτσι και στον 5ο, το 50% της χρηματοδοτικής ενίσχυσης προς τις επιχειρήσεις θα είναι μη επιστρεπτέο, υπό την προϋπόθεση να διατηρήσουν το ίδιο επίπεδο απασχόλησης μέχρι τον Ιούνιο του 2021, ώστε να επιτευχθεί ο διττός στόχος της στήριξης τόσο των επιχειρήσεων, όσο και των εργαζομένων.

Το προσεχές διάστημα οι ενδιαφερόμενοι θα ενημερωθούν για τα επιμέρους χαρακτηριστικά της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 5 και το ακριβές χρονοδιάγραμμα υλοποίησής της, σύμφωνα με το οποίο οι αιτήσεις αναμένεται να εκκινήσουν στις αρχές Ιανουαρίου του 2021.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ