Έτσι θα "διορθωθεί" η προκαταβολή φόρου στις επιχειρήσεις

Το σενάριο της υποβολής τροποποιητικής δήλωσης μέσα στον Αύγουστο χωρίς ταλαιπωρία και προσαυξήσεις - Διπλή δόση εώς 31/08

Έτσι θα "διορθωθεί" η προκαταβολή φόρου στις επιχειρήσεις

Η συζήτηση επί του φορολογικού νομοσχέδιου που περιλαμβάνει και τη διάταξη για τη μείωση του συντελεστή υπολογισμού της προκαταβολής φόρου των επιχειρήσεων ξεκινάει στην Ολομέλεια της Βουλής της Τετάρτη.

Έτσι, στις αρχές Αυγούστου, θα ενεργοποιηθεί ο νέος νόμος που συνδέει τον υπολογισμό της προκαταβολής με την πορεία των εσόδων κατά το πρώτο εξάμηνο της φετινής χρονιάς σε σχέση με το αντίστοιχο πρώτο εξάμηνο του 2019. Επίσης, δεδομένου ότι αυτή την εβδομάδα υποβάλλονται και οι δηλώσεις του ΦΠΑ για τις συναλλαγές του Ιουνίου (ή του β’ τριμήνου σε περίπτωση τήρησης απλογραφικών βιβλίων) οι φορολογικές αρχές θα αποκτήσουν πλήρη εικόνα για τα έσοδα του πρώτου εξαμήνου για το σύνολο των επαγγελματιών και επιχειρήσεων της χώρας και όχι μόνο για όσους έχουν διεκδικήσει επιστρεπτέα προκαταβολή κάτι που σημαίνει ότι έχουν ήδη συμπληρώσει τα στοιχεία τους στην πλατφόρμα «τα έσοδα μου».

Στην ΑΑΔΕ, περιμένοντας να ψηφιστεί η διάταξη για την αναπροσαρμογή του συντελεστή υπολογισμού της προκαταβολής (σ.σ ή και τον μηδενισμό της ειδικά για επιχειρήσεις που έχουν υποστεί απώλεια εσόδων άνω του 35% κατά το φετινό πρώτο εξάμηνο σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2019) αναζητούν λύση ώστε να μην χρειαστεί οι εταιρείες να πληρώσουν φόρο με βάση τον αυξημένο συντελεστή προκαταβολής (σ.σ σε όσα εκκαθαριστικά έχουν βγει μέχρι τώρα επιβάλλεται προκαταβολή 100%) και στη συνέχεια να χρειάζονται επιστροφές ή συμψηφισμοί. Προς αυτή την κατεύθυνση εξετάζεται και το εξής σενάριο: οι κερδοφόρες εταιρείες του 2019 (σ.σ οι ζημιογόνες ούτως ή άλλως δεν έχουν προκαταβολή) να υποβάλλουν μια απλή ηλεκτρονική τροποποιητική δήλωση μέσα στον Αύγουστο ώστε το τελικό εκκαθαριστικό να λαμβάνει υπόψη του τα οριστικά δεδομένα. Ούτως ή άλλως και τα νομικά πρόσωπα, βάσει της τροπολογίας που κατατέθηκε το Σάββατο στη Βουλή, έχουν τη δυνατότητα να αποφύγουν την δόση του Ιουλίου και να πληρώσουν μαζί τις δύο δόσεις έως το τέλος Αυγούστου. Αν εν τω μεταξύ έχει γίνει και η τροποποιητική δήλωση, η «προσωποποιημένη πληροφόρηση» στο Taxis θα εμφανίζει τις σωστές δόσεις που θα πρέπει να καταβάλλει ο επαγγελματίας ή η επιχείρηση.