«Κλείδωσε» η παράταση για την «επιστρεπτέα προκαταβολή» - H νέα προθεσμία (update)

Μέχρι την Παρασκευή 26/06, σύμφωνα με πληροφορίες, οι αιτήσεις για τα δάνεια των 1,4 δις. ευρώ

«Κλείδωσε» η παράταση για την «επιστρεπτέα προκαταβολή» - H νέα προθεσμία (update)

Χρονικό περιθώριο μέχρι το τέλος της εβδομάδας ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών για τους διεκδικητές της «επιστρεπτέας προκαταβολής». 

Στις 81.854 είχαν ανέλθει μέχρι και τις 6 σήμερα τα ξημερώματα οι αιτήσεις για την χαμηλότοκη δανειοδότηση απευθείας από το κράτος. Ωστόσο, στην εφαρμογή «τα έσοδά μου» -η υποβολή αίτησης στην οποία είναι προϋπόθεση για να γίνει αίτηση και στην επιστρεπτέα προκαταβολή- είχαν οριστικοποιήσει τις αιτήσεις τους 95471 άτομα ενώ εκκρεμούν και επιπλέον 3927 αιτήσεις. Με αυτά τα δεδομένα, σήμερα που εκπνέει η προθεσμία, οι συνολικές αιτήσεις αναμένεται να προσεγγίσουν τις 100.000 ανεξάρτητα από το αν θα ανακοινωθεί παράταση που είναι και το πιθανότερο. Σε κάθε περίπτωση για όσους οριστικοποιήσουν την αίτησή τους μέχρι σήμερα, η πιθανότερη ημερομηνία πίστωσης των χρημάτων στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων, θα είναι κάποια από τις ημέρες μεταξύ 7-10 Ιουλίου.

Η ανακοίνωση του υπουργείου ΟΙκονομικών

Παρατείνεται μέχρι την Παρασκευή η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων στο 2ο γύρο της επιστρεπτέας προκαταβολής. Οι 83.000 επιχειρήσεις που είχαν κάνει αίτηση μέχρι τα ξημερώματα της Δευτέρας, δεν φάνηκαν αρκετές στο υπουργείο Οικονομικών το οποίο τροποποίησε το πλαίσιο για να ενταχθούν στο σύστημα και οι προβληματικές επιχειρήσεις.

Εκτός από την παράταση, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε και την τροποποίηση του πλαισίου ώστε να διευρυνθεί ο κατάλογος των δυνητικών δικαιούχων. Όπως ανακοινώθηκε, τροποποιείται η παρ. 3 του άρθρου 1 αναφορικά με τη δυνατότητα υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος με βάση το Προσωρινό Πλαίσιο, δεδομένου ότι αναμένεται να εγκριθεί η τρίτη τροποποίηση του Προσωρινού Πλαισίου από την Ε.Ε., επιτρέποντας την ένταξη σε αυτό μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων ακόμα και αν ήταν προβληματικές κατά την 31η/12/2019. Έτσι, στον 2ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής μπορούν να συμμετάσχουν ιδιωτικές επιχειρήσεις κάθε νομικής μορφής, καθώς και οι ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους, εφόσον διαθέτουν φορολογική ταμειακή μηχανή.

Ενδεικτικά παραδείγματα νέων δικαιούχων ατομικών επιχειρήσεων χωρίς εργαζόμενους είναι τα ακόλουθα: λιανικό εμπόριο μικρών ατομικών επιχειρήσεων χωρίς εργαζομένους, συμπεριλαμβανομένων ενδεικτικά των παντοπωλείων, καταστημάτων ψιλικών, περιπτέρων, ειδών δώρων, φαρμακείων, αρτοποιείων, ανθοπωλείων, ζαχαροπλαστείων, καταστημάτων ένδυσης και υπόδησης, κομμωτηρίων, και κάθε κατάστημα λιανικής που διαθέτει ταμειακή μηχανή. Επίσης, μπορούν να συμμετάσχουν οι πωλητές λαϊκών αγορών, όσοι εκμεταλλεύονται ταξί, καθώς και οι μικρές ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζομένους στους χώρους της εστίασης, του καφέ, της παροχής ποτών, σε καντίνες κτλ.

Όσον αφορά στις υπόλοιπες παροχές, το χρονοδιάγραμμα αιτήσεων και παροχών έχει ως εξής:

Αποζημίωση ειδικού σκοπού 300 ή 534 ευρώ: Δικαιούχοι είναι όσοι επαγγελματίες έμειναν υποχρεωτικά κλειστοί και κατά τη διάρκεια του Μαίου. Όσοι έμειναν κλειστοί έως τις 18 Μαίου δικαιούνται 300 ευρώ ενώ όσοι έμειναν κλειστοί για όλο τον μήνα, 534 ευρώ. Οι αιτήσεις αναμένεται να ξεπεράσουν τις 200.000 μέχρι και τις 25 Ιουνίου οπότε εκπνέει η σχετική προθεσμία ενώ το συνολικό ποσό που θα διατεθεί θα φτάσει στα 110 εκατ. ευρώ. Μέχρι την επόμενη Δευτέρα ή Τρίτη (δηλαδή 29 ή 30 Ιουνίου) θα έχει ολοκληρωθεί και η διαδικασία πληρωμής.

Επιστροφή φόρου σε ιδιοκτήτες ακινήτων: Μετά την παράταση που ανακοινώθηκε την Παρασκευή, η προθεσμία για την υποβολή των ηλεκτρονικών αιτήσεων στο Taxis εκπνέει την 1η Ιουλίου ενώ στις 6 Ιουλίου λήγει η προθεσμία και για τους ενοικιαστές προκειμένου να κάνουν αποδεκτή τη σχετική αίτηση. Τα ποσά των επιστροφών φόρου έχουν εκτιμηθεί αρχικά από το υπουργείο Οικονομικών σε περίπου 60 εκατ. ευρώ αλλά αυτή η πρόβλεψη μπορεί να αποδειχτεί μετριοπαθής. Οι ιδιοκτήτες θα είναι εκατοντάδες χιλιάδες αλλά τα ποσά που θα κερδίσει ο καθένας ως επιστροφή φόρου θα είναι, στις περισσότερες περιπτώσεις, μικρά. Για ενοίκιο 500 ευρώ τον μήνα που κουρεύτηκε επί τρεις μήνες, η έκπτωση θα φτάνει στα 180 ευρώ. Το ποσό αυτό θα αφαιρεθεί είτε από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων που θα βεβαιωθεί έως τις 29 Ιουλίου (μετά και την παράταση στην προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων) είτε από τον ΕΝΦΙΑ η πρώτη δόση του οποίου θα καταβληθεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου.