Αιτία πολέμου το ντιλ Airbnb -  Ολυμπιακής Επιτροπής

Αιτία πολέμου το ντιλ Airbnb -  Ολυμπιακής Επιτροπής

Αναταράξεις προκαλεί η συμφωνία της αμερικανικής εταιρείας που έχει γίνει ο ορισμός των βραχυχρόνιων μισθώσεων με τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ).

Οι δύο πλευρές ανακοίνωσαν ότι η Airbnb θα προσφέρει εγγυημένη διαμονή στους θερινούς και χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020 στο Τόκιο, στο Πεκίνο το 2022, στο Παρίσι το 2024, στο Μιλάνο το 2026 και στο Λος Άντζελες το 2028.

Επίσημες ανακοινώσεις για το ύψος της συμφωνίας δεν έγιναν ωστόσο εκτιμάται ότι η αξία της ανέρχεται στο μισό δισ. δολάρια, όπως υποστήριξαν οι Financial Times.

H συμφωνία αναμένεται να δώσει ώθηση στην Αirbnb ενόψει της εισαγωγής της στο Χρηματιστήριο. Η εταιρεία αποτιμάται σήμερα στα 31 δισ. δολάρια και η δημόσια εγγραφή στην αμερικανική κεφαλαιαγορά αναμένεται με αυξημένο ενδιαφέρον.

Ωστόσο η σύμπραξη με τη ΔΟΕ προκάλεσε αναταράξεις. Η ένωση των ξενοδόχων της Γαλλίας, η οποία εκπροσωπεί μεταξύ άλλων τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια του Παρισιού αντέδρασε με έντονη οξύτητα. Ο πρόεδρος της ένωσης Ρολάν Χεγκί την περιέγραψε ως έλλειψη σεβασμού απέναντι στους επαγγελματίες του τομέα της φιλοξενίας και τόνισε πως η ένωση του εξεπλάγη από τη σύμπραξη Airbnb - ΔΟΕ.

Οι Γάλλοι ξενοδόχοι εκτιμούν πως θα διαθέσουν 40.000 δωμάτια στους Αγώνες του 2024, ενώ η ένωση τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας δήλωσε πως θα σταματήσει τις προπαρασκευαστικές συζητήσεις με τη ΔΟΕ ενόψει της διοργάνωσης. Στην υπόθεση είναι πιθανό να εμπλακεί και ο Δήμος του Παρισιού που έχει ήδη προχωρήσει σε μέτρα για να μειώσει τον αντίκτυπο των υπηρεσιών βραχυχρόνιας μίσθωσης στη λειτουργία της πόλης και στους επαγγελματίες του τουρισμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ