ΣΕΒ: Να αντιμετωπίσουμε τα διαχρονικά μας προβλήματα

Φέσσας:«Θαρραλέες μεταρρυθμίσεις, επενδύσεις, ανταγωνιστική φορολογία, κοινωνική συνοχή και εθνική συνεννόηση»

ΣΕΒ: Να αντιμετωπίσουμε τα διαχρονικά μας προβλήματα

Έντεκα θετικά παραδείγματα προβλήθηκαν στην συνεδρίαση της Γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ

Η ανάταξη της ελληνικής οικονομίας θα επιτευχθεί μόνο με θαρραλέες μεταρρυθμίσεις, περισσότερες επενδύσεις, ανταγωνιστική φορολογία στην εργασία και στην παραγωγή, ψηφιοποίηση της οικονομίας και του κράτους, παιδεία, κράτος δικαίου, κοινωνική συνοχή και εθνική συνεννόηση, επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας μιλώντας στην απογευματινή εκδήλωση της γενικής συνέλευσης του συνδέσμου.

Στο πλαίσιο συζήτησης με τους Θεοδόση Π. Τάσιο, ομότιμο καθηγητή ΕΜΠ και Μαρία Κοκάλα, τελειόφοιτο Λυκείου, υπότροφο του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων, ο πρόεδρος του ΣΕΒ σημείωσε ότι «για να ξεκολλήσουμε από τις θέσεις των ουραγών στις διεθνείς αξιολογήσεις, και για να σταματήσουμε να αντιστεκόμαστε στην αλλαγή, πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα διαχρονικά μας προβλήματα».

Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο πρόεδρος της BUSINESSEUROPE, κ. Pierre Gattaz, ο οποίος σημείωσε το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται ενώ περιέλαβε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το υψηλό χρέος, το brain drain και το χαμηλό επίπεδο των επενδύσεων. Ο ίδιος παρουσίασε τέσσερις προτεραιότητες για την ελληνική οικονομία:

Πρώτον, την ανάγκη να συνεχιστεί η μεταρρυθμιστική δυναμική και μετά τις εκλογές του Ιουλίου με μείωση της φορολογίας και του μη μισθολογικού κόστους.

Δεύτερον, η Ελλάδα να εστιάσει στο να καταστεί ελκυστικός επενδυτικός προορισμός. Παρά τις βελτιώσεις των τελευταίων ετών, όπως είπε, οι πιθανοί επενδυτές εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες όπως για παράδειγμα, η έλλειψη ασφάλειας δικαίου και γραφειοκρατικά εμπόδια.

Τρίτον, να συνδεθεί η μισθολογική πολιτική με την παραγωγικότητα, να αποφευχθεί η επιστροφή στις προ κρίσης πρακτικές των διαδικασιών συλλογικής διαπραγμάτευσης και να αποκεντρωθεί η συλλογική διαπραγμάτευση στο επίπεδο επιχείρησης.

Τέταρτον, η Ελλάδα να συνεχίσει την εφαρμογή των συμφωνημένων δεσμεύσεων ενώπιων των εταίρων της. «Η σχέση της Ελλάδας με τους εταίρους της πρέπει να βασίζεται στην εμπιστοσύνη», ανέφερε ο πρόεδρος της BUSINESSEUROPE, και κατέληξε: «Όπως έχει δείξει η εμπειρία των τελευταίων ετών, όταν αυτή υπάρχει, είναι δυνατοί και καλοί συμβιβασμοί που επιτρέπουν προσαρμογή των πολιτικών στις ειδικές ανάγκες της χώρας, χωρίς να απειλείται η συμμόρφωση στις υποχρεώσεις, και με ενίσχυση της επενδυτικής εμπιστοσύνης. Ως αποτέλεσμα, η Ελλάδα σήμερα απολαμβάνει τα χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού στην ιστορία της, κάτι που θα επιτρέψει την αποταμίευση και ανακατεύθυνση πόρων προς την πραγματική οικονομία».

Στη συνέλευση προβλήθηκαν 11 θετικά παραδείγματα από ιδιωτικές εταιρείες, δημόσιους οργανισμούς, κοινωνικές πρωτοβουλίες και πολίτες που ξεχωρίζουν όπως τόνισε ο κ. Φέσσας για τις επιδόσεις τους και στέλνουν μηνύματα αισιοδοξίας και ελπίδας.

Στη συζήτηση που ακολούθησε ο κ. Τάσιος σημείωσε ότι το ήθος μπορεί να παράγει πλούτο. Δεν υπάρχει, είπε οικονομική απόφαση που να μην έχει ηθικό δίλημμα. Εταιρίες ορισμένες φορές δεν πηγαίνουν καλά επειδή οι εργαζόμενοι δεν πάνε καλά και άλλες έχουν ανθίσει επειδή οι εργαζόμενοι πάνε καλά. Υποστήριξε ωστόσο ότι η ελληνική οικονομία δεν είναι έτοιμη να αποδεχθεί την αντίληψη του ρόλου των αξιών στην παραγωγή πλούτου. «Όταν λές ψέματα σε έναν λαό και του χαϊδεύεις τα αυτιά είσαι νταβατζής. Το ψέμα είναι βαθύτατα αντιλαϊκό» ανέφερε. Αναφέρθηκε στο παράδειγμα του Τάσου Γιαννίτση λέγοντας ότι «"όλοι τον διώξαμε" για το ασφαλιστικό, ωστόσο το μεγαλύτερο μέρος του χρέους δημιουργήθηκε από το ασφαλιστικό. Είναι μια μορφή μυωπίας να μην κοιτάμε το αύριο».

«Δεν είμαστε άγιοι, έχουμε δει παραδείγματα εταιριών που δεν παρήγαγαν πλούτο με ήθος», είπε ο πρόεδρος του ΣΕΒ. «Δεν υπάρχει χώρα που δεν υπάρχουν επιτυχημένοι απατεώνες, στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα», σχολίασε ο κ. Τάσιος, τονίζοντας ωστόσο ότι αυτοί δεν είναι ο κανόνας ούτε έχουν διάρκεια καθώς η κοινωνική ανοχή των απατεώνων έχει μειωθεί. «Έχουμε, είπε, προβλήματα και στην κοινωνία μας αλλά είναι ιάσιμα».

Η 18χρονη Μαρία Κοκάλα από την Πιερία, υπότροφος του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων εξέφρασε την ελπίδα να ασχοληθεί με το επιχειρείν και με το επάγγελμα που θα σπουδάσει, παραμένοντας στην Ελλάδα και όχι στο εξωτερικό. Υποστήριξε ότι το εκπαιδευτικό σύστημα δεν παράγει ήθος και προάγει την αποστήθιση, ακόμη και στην έκθεση όπου όλα έχουν τυποποιηθεί, παρ όλα αυτά από το σύστημα αυτό βγήκαν καταξιωμένοι επιστήμονες.

Τα θετικά παραδείγματα που προβλήθηκαν είναι:

1.Νίκος Μανουσέλης, Agroknow

H Agroknow είναι μια ελληνική εταιρεία που αξιοποιεί και συνθέτει δημόσια διαθέσιμες πληροφορίες ώστε η βιομηχανία τροφίμων να έχει πλήρη εικόνα για παράγοντες όπως η παραγωγικότητα μίας περιοχής, καθώς και για κινδύνους που σχετίζονται με την ασφάλεια των καλλιεργειών και την ασφάλεια των τροφίμων. Αναλαμβάνει την εκτέλεση έργων για διεθνείς πελάτες όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Γεωργίας και Τροφίμων.

2.Κωνσταντίνος Πετρόπουλος, πρόεδρος ΔΣ, Πέτρος Πετρόπουλος ΑΕΒΕ

H εταιρεία κατασκευάζει, διασκευάζει, διανέμει και υποστηρίζει μεγάλο εύρος προϊόντων αυτοκινητοβιομηχανίας. Εφαρμόζει τον Κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης αλλά και πρακτικές πέραν αυτών που προβλέπονται από τον νόμο.

3.Γιάννης Πολυχρονόπουλος, Polyeco

Eλληνικός διεθνής όμιλος που συγκαταλέγεται μεταξύ των τριών μεγαλύτερων εταιρειών του κλάδου διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων. Αναλαμβάνει συμβόλαια από όλους τους συνεργαζόμενους οργανισμούς των Ηνωμένων Εθνών και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Μετά τη συγχώνευση των διεθνών δραστηριοτήτων της Lamor, με την Polyeco, αποτελεί τη μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο στον τομέα της θαλάσσιας αντιρρύπανσης και των field services

4.Δημήτρης Μανώσης, πρόεδρος, Ομάδα Παραγωγών Ζευς στην Πιερία

Νέος συνεταιρισμός με 350 μέλη-παραγωγούς. Είναι κερδοφόρος (~1 εκατ. ευρώ προ φόρων), με 12 εκατ. ευρώ τζίρο, ενώ υλοποιεί και επενδυτικό πρόγραμμα 4,5 εκατ. ευρώ έως το 2022 για ανανέωση μηχανολογικού εξοπλισμού, και ρυθμό ανάπτυξης 60% μέσα στην κρίση. Παράγει και εξάγει σε μεγάλες αγορές (ΗΠΑ, Κίνα, ΗΒ, ΗΑΕ, κ.α.)) ακτινίδια, δαμάσκηνα και απύρηνα σταφύλια.

5.Νίκος Αναστασίου, Epexyl

Η εταιρεία ανέπτυξε μια πρωτοποριακή μέθοδο επεξεργασίας ξύλου που έδωσε τη δυνατότητα στον Ρέντζο Πιάνο να ντύσει την όπερα του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος με ξύλινα πάνελς, νέων, ειδικών προδιαγραφών, που δεν υπήρχαν.

6.Σπύρος Μαγιάτης & Νίκος Μωραϊτάκης Workable

Η εταιρεία Workable παράγει λογισμικό το οποίο διευκολύνει τη διαδικασία των προσλήψεων για μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Περισσότερες από 20.000 μικρομεσαίες εταιρείες έχουν χρησιμοποιήσει τα προϊόντα της εταιρείας για να εξετάσουν περίπου 50 εκατομμύρια υποψηφίους για θέσεις εργασίας. Μεταξύ των εργαλείων αυτών είναι το PeopleSearch, που επιτρέπει σε εργοδότες να σαρώνουν εκατοντάδες εκατομμύρια προφίλ υποψηφίων στο Διαδίκτυο ανάλογα με τις δεξιότητες που αναζητούν. Ο τζίρος της 11πλασιάστηκε μέσα σε 4 χρόνια από 1,5 σε 15 εκατ. ευρώ και αναμένεται να φτάσει στα 50 εκατ. ευρώ το 2020, ενώ έχει αντλήσει κεφάλαια από το Openfund II και άλλα επενδυτικά κεφάλαια.

7.Αλέξανδρος Καμπούρογλου, επικεφαλής Athens Partnership

To Athens Partnership διευκολύνει συνεργασίες υψηλής απόδοσης μεταξύ του δήμου Αθηναίων και του ιδιωτικού τομέα. Δημιουργήθηκε για τη στήριξη δημοσίων προτεραιοτήτων συμπεριλαμβανομένων της καταπολέμησης της φτώχειας, της υγείας, της εκπαίδευσης και της ανάπτυξης κοινοτήτων, μέσα από νέες προσεγγίσεις, αξιοποιώντας υφιστάμενους πόρους του Δήμου Αθηναίων.

8.Αργύρης Τζικόπουλος, γενικός διευθυντής, ΣΕΝ Junior Achievement Greece

Tο Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece, (ΣΕΝ/JA Greece) εστιάζει στην εισαγωγή των παιδιών από τη σχολική ηλικία στις βασικές έννοιες της επιχειρηματικότητας, με απλουστευμένο τρόπο και μέσα από μια βιωματική μαθησιακή διαδικασία, προετοιμάζοντας την είσοδό τους στον σύγχρονο παγκόσμιο επιχειρηματικό και οικονομικό στίβο. Κάθε χρόνο συμμετέχουν περίπου 10.000 μαθητές και μαθήτριες από περισσότερα από 100 σχολεία σε όλη τη χώρα.

9.Δρ. Ανάργυρος Μαριόλης, διευθυντής Κέντρου Υγείας Αρεόπολης, Μάνης

Ο καλύτερος οικογενειακός γιατρός της Ευρώπης για το 2019. Του απονέμεται τον Ιούνιο μια κορυφαία διάκριση, το WONCA Europe Excellence in Health Care, επιβραβεύοντας τις προσπάθειες του ιδίου και του προσωπικού του Κέντρου.

10.Στέφανος Τραχανάς, διευθυντής στα δωρεάν διαδικτυακά μαθήματα από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης.

Το Κέντρο Ανοικτών Διαδικτυακών Μαθημάτων Mathesis, ιδρύθηκε το 2015 ως ένα ιδιαίτερο τμήμα των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης (ΠΕΚ) με αποκλειστικό σκοπό τη δημιουργία και δωρεάν προσφορά στους φοιτητές, τους επαγγελματίες επιστήμονες και το ευρύτερο κοινό, διαδικτυακών μαθημάτων στο επίπεδο των καλύτερων διεθνών προτύπων. Την τριετία λειτουργίας του, 31.000 άνθρωποι το παρακολούθησαν επιτυχώς.

11.Πατήρ Αντώνιος, Κιβωτός του Κόσμου https://www.kivotostoukosmou.org/el/kivotos-tou-kosmou/pater-antonios

Η αγκαλιά της «Κιβωτού» δέχεται όλους όσοι έχουν την ανάγκη της ανεξάρτητα από εθνικότητα και θρησκεία. Για τον πατέρα Αντώνιο, η υποστήριξη των μεταναστών συμβάλλει στην ενίσχυση της ασφάλειας για όλους Βέβαια, το τελευταίο διάστημα τα Ελληνόπουλα αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό των παιδιών και των οικογενειών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ