Τα σύννεφα πάνω από την Thomas Cook απειλούν τον ελληνικό τουρισμό

Με τους χειρότερους οιωνούς ξεκινάει η φετινή τουριστική σεζόν καθώς ο Νο2 τουριστικός πράκτορας στην Ευρώπη καρκινοβατεί

Τα σύννεφα πάνω από την Thomas Cook απειλούν τον ελληνικό τουρισμό

Όλοι προσπαθούν να "μεταφράσουν" και να δώσουν απαντήσει στο "τι σημαίνει Brexit" και πόσο αυτό μας επιρρεάζει. Μία πρώτη απλή περίπτωση είναι αυτή της Thomas Cook. Η εταιρεία κολοσσός στον χώρο του τουρισμού εμφάνισε στο πρώτο εξάμηνο της οικονομικής της χρήσης ζημιές ύψους 1,7 δισ. ευρώ από 300 εκατ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Κύριως λόγος η αβεβαιότητα που αισθάνονται οι Βρετανοί απέναντι στις εξελίξεις κάτι που τους οδηγεί στο να αναβάλουν τον προγραμματισμό των διακοπών τους. 

Μετά από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων την Παρασκευή η μετοχή της Thomas Cook κατέρρευσε (έχει χάσει το 90% της αξίας της σε ένα χρόνο) και οι βρετανικές εφημερίδες έχουν γεμίσει με δημοσιεύματα του τύπου "πόσο κινδυνεύουν οι διακοπές σας μέσω της Thomas Cook".

Τα σύννεφα που πυκνώνουν πάνω από την βρετανική εταιρεία δεν μπορούν να αφήσουν αδιάφορο τον ελληνικό τουρισμό. Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει σκαρφαλώσει στην δεύτερη θέση στο πελατολόγιο της Τhomas Cook ενώ η εταιρεία έχει επενδύσει σημαντικά και στον ξενοδοχειακό τομέα της χώρας.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε την απόκτηση ξενοδοχειακού συγκροτήματος στην Κω το οποίο θα προστεθεί στα 4 ιδιόκτητα που διαθέτει ενώ έχει υπό την διαχείριση της περίπου 45 ξενοδοχεία στην ελληνική επικράτεια.

Οι επόμενες εβδομάδες κρίνονται κρίσιμες καθώς οι υπεύθυνοι της Thomas Cook ευελπιστούν να αντιστραφεί το κλίμα μετά και από την αναβολή του Brexit για το φθινόπωρο, όμως είναι αμφίβολο κατά πόσο οι Βρετανοί θα "ρισκάρουν" να επιλέξουν την εταιρεία μετά από την αρνητική δημοσιότητα που είχε τις τελευταίες μέρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ