Creta Farms: Κορυφή του παγόβουνου η αναστολή διαπραγμάτευσης

Την πλέον κρίσιμη φάση στην ιστορία της περνάει τον τελευταίο μήνα η Creta Farms και το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα βγει αλώβητη από τις εξελίξεις

Creta Farms: Κορυφή του παγόβουνου η αναστολή διαπραγμάτευσης

Εάν στα πολλά επιχειρηματικά βραβεία που δίνονται κάθε χρόνο προσθέτονταν και αυτά της "διπρόσωπης εταιρείας" σίγουρα η Creta Farms θα είχε κάθε χρόνο και μια υποψηφιότητα. Η ανύπαρκτη πριν από 20 και κάτι χρόνια αλλαντοβιομηχανία από την Κρήτη κατάφερε με πολύ καλά προϊόντα, πατέντες και έξυπνη εμπορική πολιτική να βρεθεί σε χρόνο ρεκόρ στην κορυφή του κλάδου. Όσο όμως καλά τα πήγαινε στο εμπορικό κομμάτι τόσο παράξενη και αλλόκοτη ήταν η συμπεριφορά της στο οικονομικό. 

Αρκεί μια πρόχειρη έρευνα στο google για να διαπιστώσει κανείς ότι η εταιρεία των αδελφών Δομαζάκη άλλαζε τους οικονομικούς διευθυντές - και όχι μόνο - στα πουκάμισα τα τελευταία χρόνια. Περισσότεροι από 10 διευθυντές έχουν περάσει από τις οικονομικές υπηρεσίες της Creta Farms με κάποιους από αυτούς να έχουν παρουσία μόλις κάποιων μηνών.

Η αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής έριξε σε δεύτερη μοίρα τα οικονομικά μεγέθη που η εταιρεία παρουσίασε ζημιές ρεκόρ ύψους 15,4 εκατ. ευρώ από κέρδη το 2018 από απομειώσεις και ζημίες από πώληση περιουσιακών στοιχείων της τάξεως των 36 εκατ. ευρώ της μητρικής.

Με βάση τον ισολογισμό ο όμιλος εμφάνισε το 2018 αρνητική καθαρή θέση 4,7 εκατ. ευρώ από θετική θέση 8,7 εκατ. ευρώ ενώ η μητρική θετική καθαρή θέση 6,6 εκατ. ευρώ από 42,5 εκατ ευρώ το 2017.

"Τα οικονομικά" φαίνεται να είναι και ο λόγος για την κρίση κορυφής που έχει ξεσπάσει μεταξύ των αδελφών Κώστα και Μανώλη Δομαζάκη με τον πρώτο να ισχυρίζεται ότι είχε εισφέρει κεφάλαια ύψους 11,6 εκατ. ευρώ την περίοδο 2005-2006, από την προσωπική του περιουσία.

Πλέον τον λόγο έχει η PricewaterhouseCoopers η οποία διενεργεί οικονομικό έλεγχο στην εταιρεία και από τους "σκελετούς" που θα βρει εξαρτάται και η επόμενη ημέρα στην εταιρεία. Πάντως θεωρείται απίθανο η εταιρεία να συνεχίσει υπο καθεστώς διαρχίας καθώς σύμφωνα με πληροφορίες πρόθεση των τραπεζών που έχουν πιστώσει τον όμιλο είναι να ξεκαθαρίσει άμεσα το τοπίο και σε αυτό το επίπεδο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ