Ολοκληρώθηκε η χρηματοδότηση του αγωγού TAP με 3,9 δισ. ευρώ

Ολοκληρώθηκε η χρηματοδότηση του αγωγού TAP με 3,9 δισ. ευρώ

Χρηματοδότηση ύψους 3,9 δισ. ευρώ εξασφάλισε ο αγωγός TAP από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και από ομάδα 17 τραπεζών.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη χρηματοδότηση έργου που είχε συμφωνηθεί για ευρωπαϊκό project υποδομής το 2018, όπως αναφέρει στην σχετική του ανακοίνωση ο TAP.

«Με το οικονομικό κλείσιμο να έχει πλέον επιτευχθεί, ο TAP έφτασε σε ένα ακόμα μεγάλο ορόσημο στην πρόοδο του έργου. Ο TAP δεσμεύτηκε αυτοβούλως να συμμορφωθεί με τα περιβαλλοντικά και κοινωνικά πρότυπα που απαιτούνται από τα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο γενικός διευθυντής του TAP, Luca Schieppati, τονίζοντας πως «με τη χρηματοδότηση του project να έχει ολοκληρωθεί, ο TAP μπορεί να προχωρήσει στην τελική ολοκλήρωση του έργου και παράδοση αερίου από το Shah Deniz II το 2020».

«Ως η τράπεζα της ΕΕ, η ΕΙΒ αναγνωρίζει τη σημαντική συνεισφορά στη βελτίωση της ενεργειακής ασφάλειας στην Ευρώπη που θα φέρει ο TAP και για τον λόγο αυτό παρέχει 700 εκατ. ευρώ», σημείωσε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της EIB, αρμόδιος για θέματα ενέργειας, Andrew McDowell, ενώ η γενική διευθύντρια της EBRD για θέματα βιώσιμων υποδομών, Nandita Parshad, δήλωσε πως «ο TAP θα θέσει τη βάση για μια ολοκληρωμένη αγορά αερίου στη νοτιοανατολική Ευρώπη και θα ενισχύσει τη στρατηγική θέση της περιοχής ως ενεργειακού κόμβου. Πιστεύουμε πως το αέριο παραμένει σημαντικό μεταβατικό καύσιμο σε αυτή την περιοχή που μπορεί να βοηθήσει ώστε να εκτοπιστεί ο άνθρακας και να διευκολύνει την διείσδυση των ΑΠΕ».

Ο μήκους 878 χιλιομέτρων αγωγός θα ξεκινήσει στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας, θα περνά την Αλβανία και την Αδριατική και θα καταλήγει στη Νότια Ιταλία. Είναι το τελικό τμήμα του Νότιου Διαδρόμου, που φέρνει αέριο από την Κασπία Θάλασσα στην Ευρώπη. Με αρχική ετήσια δυναμικότητα 10 δισ. κυβικών μέτρων –που ισοδυναμεί με την ενεργειακή κατανάλωση περίπου 7 εκατ. νοικοκυριών στην Ευρώπη- ο αγωγός θα συμβάλει σημαντικά στη διαφοροποίηση της ενεργειακής προμήθειας της Ευρώπης.Οι πρώτες παραδόσεις αερίου αναμένονται το 2020.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ