Σχέδιο "μετεγγραφής" της Μυτιληναίος στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης

Στην Αμερική ο πρόεδρος της εταιρείας Ευάγγελος Μυτιληναίος

Σχέδιο "μετεγγραφής" της Μυτιληναίος στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και συγκεκριμένα στην Νέα Υόρκη βρίσκεται εδώ και λίγες μέρες ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, ο οποίος, σύμφωνα με πηγή μας από την Ν.Υ., εξετάζει το ενδεχόμενο εισαγωγής των μετοχών του Ομίλου Μυτιληναίου στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Είναι προφανές ότι η σημαντική αύξηση των δραστηριοτήτων του Ομίλου στο εξωτερικό, έχουν οδηγήσει τον ιδρυτή του, στην αναζήτηση λύσεων που θα του επιτρέψουν την περαιτέρω μείωση του χρηματοοικονομικού κόστους, αλλά και η μεγιστοποίηση των ωφελημάτων που θα μπορούσαν να προκύψουν από αυτή τη διεθνοποίηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Μάιο του 2015 κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης των μετόχων της εταιρίας του ο κ. Μυτιληναίος ρωτήθηκε αν υπάρχουν σκέψεις για μεταφορά έδρας στο εξωτερικό ή για delisting της μετοχής με αφορμή την επανεμφάνιση του risk country για την Ελλάδα. Η απάντηση που είχε δώσει τότε μεταξύ άλλων ήταν ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν τέτοιες πιέσεις από τους μετόχους και συνέχισε λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «…αν η εταιρεία ήταν γερμανική, θα είχε 50 εκατ. ευρώ λιγότερα χρηματοοικονομικά κόστη…» Είναι προφανές ότι όντως η επιχείρηση του Ευάγγελου Μυτιληναίου διατήρησε την έδρα της στη χώρα μας, στηρίζοντας την ελληνική οικονομία και είναι επίσης προφανές ότι τα κόστη για μια ελληνική επιχείρηση, από τότε μέχρι σήμερα, δεν έχουν διαφοροποιηθεί σημαντικά. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλές και μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις έχουν εγκαταλείψει την Ελλάδα σε επίπεδο έδρας και όχι σε επίπεδο παραγωγής για να μπορέσουν να περιορίσουν τα συγκεκριμένα κόστη.

Τελευταίο χαρακτηριστικό παράδειγμα ή εμβληματική τσιμεντοβιομηχανία «Τιτάν», η οποία μετέφερε την φορολογική της έδρα στις Βρυξέλλες με παράλληλη τριπλή εισαγωγή των μετοχών της σε Βρυξέλλες, Παρίσι και Αθήνα, αφού προηγηθεί η ανταλλαγή των σημερινών μετοχών με μετοχές της Titan International. Για να επανέλθουμε λοιπόν στα της Μυτιληναίος, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η διεθνής επιχειρηματική της δράση, που την οδήγησε στο εννεάμηνο να εμφανίσει καθαρά κέρδη, μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας, 117,7 εκατ. ευρώ καταγράφοντας αύξηση 23,6% και κύκλο εργασιών 1,084 δισ. ευρώ, της επιβάλλει έως έναν βαθμό την αναζήτηση νέων πηγών χρηματοδότησης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ