«Έπεσαν» οι υπογραφές για ΔΕΣΦΑ: Το who is who των επενδυτών

Επενδύσεις ύψους 330 εκατ. ως το 2023 προβλέπει το business plan

«Έπεσαν» οι υπογραφές για ΔΕΣΦΑ: Το who is who των επενδυτών

 

Υπεγράφη η σύμβαση πώλησης του 66% του μετοχικού κεφαλαίου του ΔΕΣΦΑ (31% για το ΤΑΙΠΕΔ και 35% για τα ΕΛΠΕ) στην κοινοπραξία «SENFLUGA Energy Infrastructure Holdings S.A.» των εταιρειών Snam S.p.A., Enagás Internacional S.L.U. και Fluxys S.A. έναντι συνολικού τιμήματος 535 εκατ. ευρώ.

Τη συμφωνία αγοραπωλησίας (SPA) υπέγραψε ο Εκτελεστικός Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, κ. Άρης Ξενόφος και εκ μέρους των ΕΛΠΕ ο Γενικός Διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού και Νέων Δραστηριοτήτων Ομίλου κ. Γεώργιος Αλεξόπουλος και ο Γενικός Διευθυντής Νομικών Υπηρεσιών Ομίλου ΕΛΠΕ κ. Ιωάννης Αψούρης. Από πλευράς κοινοπραξίας υπέγραψαν ο Διευθύνων Σύμβουλος της Snam S.p.A., κ. Marco Alverà, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Enagás Internacional S.L.U., κ. Marcelino Oreja Arburúa και ο Chief Commercial Officer της Fluxys S.A., κ. Arno Büx. Επιπλέον, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Γιώργος Σταθάκης υπέγραψε τη συμφωνία μετόχων (SHA), εκπροσωπώντας το Ελληνικό Δημόσιο.

Οι υπογραφές έγιναν παρουσία του Πρέσβη της Ιταλίας, κ. Efisio Luigi Marras, του Πρέσβη της Ισπανίας, κ. Enrique Viquera, του Πρέσβη του Βελγίου, Luc Liebaut, του Διευθύνοντος Συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ, κ. Ριχάρδου Λαμπίρη, του Αναπληρωτή Διευθύνοντος Συμβούλου των ΕΛΠΕ, κ. Ανδρέα Σιάμισιη, του Προέδρου του Διευθύνοντος Συμβούλου του ΔΕΣΦΑ, κ. Σωτήρη Νίκα κ.ά.

Η σύμβαση αγοραπωλησίας μετοχών υπογράφηκε μετά την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ενώ έχει ληφθεί και η έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Η συναλλαγή εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Πρόκειται για μία ιδιαίτερα επιτυχημένη διαγωνιστική διαδικασία του ΤΑΙΠΕΔ που προσέλκυσε σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον και χαρακτηρίστηκε από έντονο ανταγωνισμό με αποτέλεσμα να αποφέρει στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων έσοδα ύψους 251,28 εκατ. ευρώ (το υπόλοιπο μέρος του τιμήματος αφορά στα ΕΛΠΕ).

Επιπλέον, το υφιστάμενο business plan του ΔΕΣΦΑ προβλέπει την εκτέλεση ενός επενδυτικού σχεδίου ύψους €330,66 εκατ. έως το 2023.

Η συμφωνία έχει ιδιαίτερη στρατηγική σημασία τόσο για τον ΔΕΣΦΑ και τις προοπτικές του ως μέλους μιας ευρωπαϊκής κοινοπραξίας με διεθνείς δραστηριότητες, όσο και συνολικά για τον κλάδο της ενέργειας στην Ελλάδα.

Ποιοι είναι οι επενδυτές

1. Snam S.p.A - Lead Member
Δραστηριοποιείται στην Ιταλία μέσω τριών 100% θυγατρικών:
a. Της Snam Rete Gas S.p.A, η οποία είναι ο διαχειριστής του συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου της Ιταλίας,
b. Της Stogit S.p.A., η οποία δραστηριοποιείται στην αποθήκευση φυσικού αερίου, και
c. Της GNL Italia S.p.A. η οποία δραστηριοποιείται στην επαναεριοποίηση φυσικού αερίου.
H Snam S.p.A είναι μέτοχος στον αγωγό TAP, ενώ επίσης συμμετέχει σε άλλους Ευρωπαϊκούς διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς φυσικού αερίου (Interconnector UK, TIGF, TAG και Gas Connect Austria).

2. Enagás Internacional, S.L.U
100% θυγατρική εταιρεία της Enagás S.A., η οποία δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη, κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία υποδομών φυσικού αερίου. Η Enagás Transporte S.A.U., η οποία είναι επίσης 100% θυγατρική εταιρεία της Enagás S.A., είναι διαχειριστής συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου στην Ισπανία.
Η Enagás S.A. είναι μέτοχος στον αγωγό TAP ενώ επίσης συμμετέχει σε άλλους διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς φυσικού αερίου (Swedegas, Transportadora de Gas del Perú και Gasoducto de Morelos στο Μεξικό).
3. FLUXYS S.A.
Όμιλος που δραστηριοποιείται στις Ευρωπαϊκές αγορές υποδομών φυσικού αερίου με έδρα στο Βέλγιο. Ο όμιλος FLUXYS δραστηριοποιείται, μεταξύ άλλων, στη μεταφορά και αποθήκευση φυσικού αερίου όπως επίσης και στη λειτουργία εγκαταστάσεων υγροποιημένου φυσικού αερίου στο Βέλγιο και στη Γερμανία.
Η FLUXYS S.A. είναι μέτοχος στον αγωγό TAP ενώ επίσης συμμετέχει σε άλλους Ευρωπαϊκούς διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς φυσικού αερίου (Swedegas, Interconnector UK, BBL Company).

Οι τοποθετήσεις

Η σημερινή υπογραφή «σηματοδοτεί την επιτυχημένη ολοκλήρωση ενός ακόμη κεφαλαίου στο πρόγραμμα αξιοποίησης της περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου», τόνισε ο Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, κ. Άρης Ξενόφος στην ομιλία.
Μια επιτυχία, συνέχισε, που δεν περιορίζεται απλώς σε πολύ καλό τίμημα που άγγιξε τα 580 εκατ., αν συνυπολογίσουμε την αξία των μεταβιβαζόμενων μετοχών (€535 εκατ.) και το μέρισμα χρήσης 2017 που θα εισπράξουν οι παλαιοί μέτοχοι (€45 εκατ.), και το οποίο ξεπέρασε κατά 45% το τίμημα της προηγούμενης ανάλογης προσπάθειας που επιχειρήθηκε το 2013 “αλλά συνοδεύεται στo πλαίσιο του business plan της εταιρείας και από ένα δυνατό πρόγραμμα επενδύσεων ύψους 330 εκατ. έως το 2023”.
«Ένα πρόγραμμα που έρχεται να πιστοποιήσει και να εδραιώσει με τον πλέον γλαφυρό τρόπο την νέα στρατηγική του Ταμείου, η οποία εδράζεται στην αναπτυξιακή πνοή που επιχειρούμε να προσδώσουμε στον τόπο μας μέσω της προσπάθειας που κάνουμε να αξιοποιήσουμε αποτελεσματικά και δημιουργικά την δημόσια περιουσία», σημείωσε ο κ. Ξενόφος.
Παράλληλα το βάρος και το επιχειρηματικό εκτόπισμα των νέων μετόχων πιστοποιεί την ελκυστικότητα της Ελληνικής αγοράς, αναδεικνύει την επενδυτική προοπτική της χώρας και καθιστά την Ελλάδα ένα ενεργειακό κόμβο φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Στην τοποθέτησή του, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, κ. Ριχάρδος Λαμπίρης ανέφερε ότι η συμφωνία αυτή και η συνεργασία με μια μεγάλη κοινοπραξία είναι ένα πολύ σημαντικό ορόσημο στη στρατηγική της χώρας μας να ενεργεί ως περιφερειακός ενεργειακός κόμβος. Επίσης, τόνισε ότι το ΤΑΙΠΕΔ θα βρίσκεται δίπλα στους επενδυτές για να τους βοηθήσει να αναπτύξουν τον ΔΕΣΦΑ και το επενδυτικό τους σχέδιο, παρέχοντας υποστήριξη ανάλογα με την περίπτωση. «Μπορείτε να το ονομάσετε "after sales service", αλλά για εμάς μια επιτυχημένη επένδυση που θα ωφελήσει πολλαπλασιαστικά τον ΔΕΣΦΑ, τη χώρα μας και τους ανθρώπους της είναι εξίσου σημαντική με την επιτυχή μεταφορά του περιουσιακού στοιχείου στους επενδυτές», σημείωσε σχετικά.
Τέλος, έκανε ειδική μνεία «στους αφανείς ήρωες», όπως είπε, δηλαδή τις ομάδες του ΤΑΙΠΕΔ, των ΕΛΠΕ, των Υπουργείων και της Κοινοπραξίας, των αντίστοιχων οικονομικών και νομικών συμβούλων, της ΡΑΕ, των θεσμικών οργάνων και όλων όσοι βοήθησαν να ολοκληρωθεί μια ιδιαίτερα απαιτητική διαγωνιστική διαδικασία με μεγάλη επιτυχία και μέσα στο προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ