Ενεργειακός κόμβος η Ελλάδα - Σε τροχιά κατασκευής ο αγωγός IGB

Ενεργειακός κόμβος η Ελλάδα - Σε τροχιά κατασκευής ο αγωγός IGB

Με ταχείς ρυθμούς κινούνται οι διαδικασίες ανάδειξης της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο και εναλλακτικό πάροχο της Ευρώπης με φυσικό αέριο, καθώς υπογράφηκαν ήδη οι συμβάσεις για τον αγωγό με τη Βουλγαρία, ενώ την υπογραφή των συμφωνιών χαιρέτησε και ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ.

Μετά την υπογραφή μεταξύ των μετόχων για την υλοποίηση του έργου, αλλά και ανάμεσα στις κοινοπραξίες του IGB με του TAP για τη διασύνδεσή τους άνοιξε ο δρόμος για την κατασκευή του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου Ελλάδας - Βουλγαρίας (IGB).

Ο IGB θα μεταφέρει ποσότητες έως και 3 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου προερχόμενο από το Αζερμπαϊτζάντο οποίο θα μεταφέρεται μέσω του TAP. Ο TAP στη χώρα μας σε ποσοστό άνω του 80% έχει κατασκευαστεί. Για τον IGB ήδη η κοινοπραξία ICGBD που τρέχει το έργο, και έχει συσταθεί από την ΥΑΦΑ ΠΟΣΕΙΔΩΝ (ΔΕΠΑ και Edison) και τη βουλγαρική εταιρία συμμετοχών (BEH), έχει κλείσει από τώρα συμβόλαια προμήθειας αερίου 1,57 δισ. κ.μ.

Ο αγωγός είναι μόλις 182 χλμ. και θα ξεκινά από την Κομοτηνή για να καταλήξει στη Στάρα Ζαγόρα της Βουλγαρίας. Τα 31 χλμ βρίσκονται εντός της ελληνικής επικράτειας και το μεγαλύτερο μέρος του αγωγού θα διασχίζει τα εδάφη της γειτονικής χώρας. Οπότε είναι εκείνη που θα σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος της υλοποίησης και αδειοδότησης.

Το κόστος του ανέρχεται στα περίπου 240 εκατ. ευρώ. Από τα χρήματα αυτά, περίπου 150 εκατ. ευρώ έχουν εξασφαλιστεί. Τα 110 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από χρηματοδότηση της ΕΤΕπ. Μάλιστα την περασμένη Παρασκευή υπογράφηκε και σχετική συμφωνία ανάμεσα στην BEH και την ΕΤΕπ. Τα 39 εκατ. ευρώ προέρχονται από κοινοτικά κονδύλια του ΕΣΠΑ που έχει δεσμεύσει η Βουλγαρία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ