Προ των πυλών η επένδυση στις Γούρνες

Τι προβλέπει το σχέδιο για την πρώην αμερικανική βάση

Προ των πυλών η επένδυση στις Γούρνες

Το επόμενο χρονικό διάστημα το ΤΑΙΠΕΔ προχωρά στην προκήρυξη διαγωνισμού για την αξιοποίηση του ακινήτου της πρώην αμερικανικής βάσης Γουρνών στο Ηράκλειο.
Το υπό παραχώρηση ακίνητο, στο οποίο δίδεται η δυνατότητα ανάπτυξης καζίνο, έχει έκταση 350 στρέμματα, είναι τοποθετημένο σε συνολική έκταση 738 στρεμμάτων δίπλα στη θάλασσα και κρίνεται ιδανικό για την ανάπτυξη σύνθετου τουριστικού συγκροτήματος.

Για τον εν λόγω ακίνητο έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον Έλληνες ξενοδόχοι αλλά και εκπρόσωποι ξένων ομίλων και επενδυτικών κεφαλαίων.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να υποβληθεί εκ νέου στο Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης της κυβέρνησης με μικρές τροποποιήσεις το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίου Ακινήτου (ΕΣΧΑΔΑ). Το «εργαλείο» των ΕΣΧΑΔΑ είναι ικανό να αντιπαρέλθει πολεοδομικά και άλλα προβλήματα αφού εγκρίνεται με Προεδρικό Διάταγμα.

Ο σχεδιασμός προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη δυνατότητα κατασκευής έως και δύο πολυτελών ξενοδοχείων και περίπου 80 παραθεριστικών κατοικιών, αλλά και άλλων τουριστικών υποδομών, όπως και εμπορικών και συνεδριακών χρήσεων.

Στην παραθαλάσσια έκταση υπάρχει αλιευτικό καταφύγιο που υπάγεται στον έλεγχο του δήμου, ο οποίος όμως, σύμφωνα με τοπικές πηγές, ενδιαφέρεται για την ανάπτυξη μαρίνας

Το ακίνητο έχει πρόσοψη τόσο στη θάλασσα όσο και επί του βόρειου οδικού άξονα Κρήτης και απέχει 16 χλμ. από το λιμάνι Ηρακλείου, 13 χλμ. από το αεροδρόμιο και 10 χλμ. από τον οικισμό της Χερσονήσου, όπου βρίσκονται εκτενείς τουριστικές εγκαταστάσεις πολλών μεγάλων ξενοδοχειακών ομίλων.

Το συγκεκριμένο ακίνητο της πρώην βάσης είχε επιχειρηθεί να αξιοποιηθεί και το 2014, αλλά εκείνος ο διαγωνισμός τελικά ακυρώθηκε. Τότε το ακίνητο πωλούνταν σε δύο τμήματα: ένα παραθαλάσσιο έκτασης 316 στρεμμάτων και ένα μικρότερο με πρόσοψη στον τοπικό οδικό άξονα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ