ΕΛΠΕ: Ποιοι μεγάλοι παίκτες θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον

ΕΛΠΕ: Ποιοι μεγάλοι παίκτες θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον

Στην πώληση του 51% καθώς και το management της εταιρεία Ελληνικά Πετρέλαια προχωρεί η κυβέρνηση στο πλαίσιο των υποχρεωτικών αποκρατικοποιήσεων του 2018.

Το Ελληνικό Δημόσιο θα εκχωρήσει το 20% και η πλευρά Λάτση το 31%. Έτσι, οι δύο βασικοί μέτοχοι μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας θα παραμείνουν στα ΕΛΠΕ με 15% έκαστος.

Ο νέος ιδιοκτήτης θα αναλάβει και το μάνατζμεντ. Σήμερα η κεφαλαιοποίηση του ομίλου των Ελληνικών Πετρελαίων ανέρχεται σε 2,5 δισ. ευρώ. Το 51% αποτιμάται σε περίπου 1,25 δισ. ευρώ, αλλά επειδή ο νέος ιδιοκτήτης θα έχει και το μάνατζμεντ εκτιμάται ότι θα πληρώσει και ένα premium 20%, με αποτέλεσμα να υπάρχει ένα benchmark για το τίμημα κοντά στο 1,5 δισ. για το 51% των ΕΛΠΕ (500 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο και 1 δισ. στη POIH).

Αυτή την περίοδο οι σύμβουλοι της αποκρατικοποίησης (Goldman Sachs και Εθνική Τράπεζα) περιμένουν τους δύο βασικούς μετόχους να καταλήξουν στο οριστικό shareholder agreement, το οποίο και θα παρουσιάσουν σε υποψήφιους επενδυτές. Εταιρείες πετρελαιοειδών όπως Exxon, Total, ENI κ.ά. θεωρείται πως δύσκολα θα ενδιαφερθούν για τις δραστηριότητες των ΕΛΠΕ.

Ενδιαφέρον ενδεχομένως να υπάρξει από ορισμένα ευρωπαϊκά κρατικά διυλιστήρια - ήδη ξένη τράπεζα έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον πελάτη της -, αλλά κυρίως αυτοί που αναμένεται να ρίξουν λεφτά στο τραπέζι θα είναι οι μεγάλοι traders της αγοράς πετρελαιοειδών που διαθέτουν και πολύ μεγάλη ρευστότητα.