Στον «πυρετό» του πετρελαίου

Φουλ οι μηχανές για την έρευνα υδρογονανθράκων στην Ελλάδα - Προχωρούν διαγωνισμοί και γεωτρήσεις

Στον «πυρετό» του πετρελαίου

Αμείωτο παραμένει το ενδιαφέρον για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες - παρά τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες στην Κύπρο-  και εκτιμάται ότι μεγάλη προσέλευση  θα συγκεντρώσουν,  οι δύο διαγωνισμοί , που βρίσκονται στον «αέρα», για την Κρήτη και το Ιόνιο. Οι προσφορές αναμένονται μέχρι τη Δευτέρα 5 Μαρτίου και   πέραν των εταιρειών, (Total - ExxonMobil - ΕΛ.ΠΕ για την Κρήτη και    Energean Oil & Gas το Ιόνιο), που προκάλεσαν τους διαγωνισμούς, αναμένονται πολλοί ενδιαφερόμενοι.

 

Της ΜΑΡΙΝΑΣ ΠΡΩΤΟΝΟΤΑΡΙΟΥ

Η εκτίμηση αυτή στηρίζεται στο ενδιαφέρον που έχουν δείξει μεγάλες πολυεθνικές σε όλες τις παρουσιάσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα ενόψει των διαγωνισμών για την παρουσίαση των ελληνικών υδρογονανθράκων. Συμμετοχή αναμένεται από εταιρείες μεγάλου μεγέθους ή μεσαίου σε κοινοπρακτικά σχήματα και στα ονόματα που αναμένονται εκτός από ExxonMobil και την Total, είναι οι ΕΝΙ, Delek και Noble Energy, καθώς τα βάθη του Ιονίου και της Κρήτης απαιτούν υψηλές επενδύσεις, ενώ παράλληλα είναι και υψηλού ρίσκου αφού πρόκειται για περιοχές που δεν έχουν διερευνηθεί στο παρελθόν.

Μετά την κατάθεση των προσφορών θα ακολουθήσει το στάδιο της αξιολόγησης, διαπραγματεύσεις, υπογραφή των συμβάσεων και κύρωσή τους από τη Βουλή.

Ο διαγωνισμός αφορά συνολική έκταση 6671,13 τ.χλμ. στο Ιόνιο και 40.000 περίπου τ. χλμ. στην Κρήτη (20.058,4 είναι το μπλοκ Δυτικά της Κρήτης και 19.868,37 τ.χλμ. το μπλοκ νοτιοδυτικά), επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού σε περίπτωση ανακάλυψης κοιτάσματος, το μίσθωμα θα είναι τουλάχιστον 4 % επί της παραχθείσας ποσότητας και η φορολογία εισοδήματος σταθερά 20% για το Δημόσιο συν 5 % περιφερειακό φόρο.

Με προσανατολισμό στην αξιοποίηση του πλούτου της χώρα, την επόμενη πενταετία δίνεται έμφαση στην έρευνα και τις γεωτρήσεις, με διαγωνισμούς, αναθέσεις, συμβάσεις μελέτες σε μια σειρά περιοχών στην Ελλάδα. Μόνο στον Πρίνο και το κοίτασμα Ε μέχρι το 2021 πρόκειται να πραγματοποιηθούν 25 γεωτρήσεις και να παράγονται 12.900 βαρέλια πετρέλαιο ημερησίως από 4.500 βαρέλια σήμερα,.

ΚΥΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ

Έτσι, η κύρωση των τεσσάρων συμβάσεων μίσθωσης από τη Βουλή, που ολοκληρώθηκε τις προηγούμενες μέρες σηματοδοτεί την έναρξη των ερευνητικών προγραμμάτων και γεωτρήσεων στις χερσαίες περιοχές σε Άρτα-Πρέβεζα και Βορειοδυτική Πελοπόννησο όπου τις έρευνες θα διεξάγουν τα Ελληνικά Πετρέλαια, Αιτωλοακαρνανία για την Energean και τη θαλάσσια περιοχή 2 στο Ιόνιο, δυτικά της Κέρκυρας, για την οποία η σύμβαση έχει υπογραφεί με την Κοινοπραξία ΕΛΠΕ, Total και Edison.

Οι περιοχές αυτές μπαίνουν σε φάση ερευνών, μελετών και σεισμικών ώστε να καταλήξουν σε ερευνητικές γεωτρήσεις στην επόμενη τριετία και εφόσον υπάρχουν θετικά νέα και σε παραγωγικές αργότερα. Σε προηγούμενο στάδιο είχαν παραχωρηθεί οι περιοχές του Δυτικού Πατραϊκού Κόλπου (ΕΛΠΕ, Edison), των Ιωαννίνων (Energean, Repsol) και του Κατάκολου (Energean) που βρίσκονται σήμερα σε φάση ερευνών και η πιο ώριμη περιοχή είναι το Κατάκολο όπου η γεώτρηση για παραγωγή προγαμματίζεται για το 2019.

ΜΠΡΑ ΝΤΕ ΦΕΡ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Αντίθετα το ερευνητικό πρόγραμμα της Κύπρου εξαρτάται από τον γεωπολιτικό παράγοντα. Το επόμενο εξάμηνο θα είναι κρίσιμο για το αν η Κύπρος θα καταφέρει να πραγματοποιήσει το ερευνητικό της πρόγραμμα και το αποτέλεσμα του σκληρού μπρα ντε φερ θα φανεί το Σεπτέμβριο όταν η αμερικανική Exxon θα πραγματοποιήσει τις δικές της γεωτρήσεις σπάζοντας της Τουρκίας.

Ο δρ. Κωνσταντίνος Νικολάου, γεωλόγος πετρελαίων και ενεργειακός οικονομολόγος , μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου, τονίζει τη σημασία της γεωπολιτικής και της διπλωματίας σε τέτοιες κρίσεις.

«Η Κύπρος απαντά με διπλωματία και στρατηγικές κινήσεις. Η πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου Αρχηγών της Ε.Ε ήταν πολύ θετική αφού ομόφωνα επέκρινε τη στάση της Τουρκίας, ενώ μια τετραμερής συμμαχία Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου, Ισραήλ θα μπορούσε να αποτελέσει μια σημαντική ασπίδα προστασίας των ενεργειακών σχεδιασμών», σημειώνει ο κ. Νικολάου.

Εάν τελικά η EXXON- MOBIL επιμείνει στην υλοποίηση του προγράμματος της υποστηριζόμενη από τον αμερικάνικο στόλο, και ανακαλύψει κοιτάσματα (στην περίπτωση του τεμαχίου 10 αναμένεται να είναι πολύ μεγάλα και εφάμιλλα του αιγυπτιακού Zohr) τότε η Τουρκία θα βρεθεί προ τετελεσμένων και δεν θα πετύχει τη συνεκμετάλλευση των υδρογονανθράκων της Κυπριακής Δημοκρατίας και μεταφοράς τους στην Τουρκία.

Αν όχι το ερευνητικό πρόγραμμα της Κύπρου μπορεί να μπει σε περιπέτειες..

Από την εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ που κυκλοφορεί κάθε Σάββατο στα περίπτερα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ