Επαφές με δύο επενδυτές για την ΕΒΖ

Τελευταία προσπάθεια για τη σωτηρία της εταιρείας

Επαφές με δύο επενδυτές για την ΕΒΖ

 

Δραστικές λύσεις επεξεργάζονται κυβέρνηση, Τράπεζα Πειραιώς και η διοίκηση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης για τη σωτηρία της εταιρείας.

Το πρόβλημα ρευστότητας της εταιρείας είναι μη αντιμετωπίσιμο και δρομολογούν την πώληση τόσο των θυγατρικών στη Σερβία όσο και των ελληνικών δραστηριοτήτων.

Η διοίκηση έχει αναθέσει στην ΕΥ τη μελέτη λειτουργικής αναδιάρθρωσης της ΕΒΖ, η οποία έχει αποφανθεί για την πώληση «πακέτο» των δύο εργοστασίων στη Σερβία και της μητρικής ΕΒΖ που διαθέτει εργοστάσιο στο Πλατύ Ημαθίας, μονάδα συσκευασίας στη Λάρισα και δύο εργοστάσια που δεν λειτουργούν σε Σέρρες και Ορεστιάδα αλλά απασχολούν περίπου 80 άτομα χωρίς αντικείμενο.

Ήδη υπάρχουν επαφές με δύο ενδιαφερόμενους επενδυτές, με την περίπτωση ενός ολλανδογερμανικού fund να είναι πιο προχωρημένη.

Η διαπραγμάτευση που γίνεται αφορά την απόκτηση του 82% της ΕΒΖ που ανήκει σήμερα στον ειδικό εκκαθαριστή της Αγροτικής Τράπεζας έναντι συμβολικού τιμήματος ώστε να ακολουθήσει γενναίο «κούρεμα» των δανείων ύψους 165 εκατ. ευρώ από την Τράπεζα Πειραιώς που είναι η μοναδική πιστώτρια τράπεζα.

Το fund αξιώνει μεγάλο «κούρεμα» δανείων προκειμένου σε συνδυασμό με την αναδιάρθρωση του ομίλου και τον περιορισμό των λειτουργικών εξόδων να μπορέσει να «τρέξει» μια βιώσιμη επιχείρηση. Εδώ κομβικό ρόλο θα παίξει η απόφαση της Πειραιώς, η οποία θα σταθμίσει τι προβλέπεις έχει κάνει για τα δάνεια των 165 εκατ. ευρώ ώστε να προτείνει ένα νούμερο στον ενδιαφερόμενο επενδυτή.
Σε περίπτωση που η προσπάθεια πώλησης του ομίλου τελεσφορήσει, θα υπάρξει πρόνοια από την κυβέρνηση για το προσωπικό που θα αποχωρήσει, καθώς θεωρείται σίγουρο πως τουλάχιστον 100 άτομα από τα 220 που απασχολούνται στην Ελλάδα δεν θα απορροφηθούν από τον νέο ιδιοκτήτη.

Το 2015 η εταιρεία είχε ζημιές 58 εκατ. ευρώ, το 2016 το ζημιογόνο αποτέλεσμα ήταν 40,3 εκατ. ευρώ και 23 εκατ. ευρώ το 2017. Ως εκ τούτου η αρνητική καθαρή θέση της βιομηχανίας επιδεινώθηκε και από -51,3 εκατ. ευρώ το 2015 διαμορφώθηκε το 2017 στα 115,3 εκατ. με αντίστοιχη μείωση του ενεργητικού από 177 εκατ. ευρώ το 2015 σε 119 εκατ. ευρώ το 2017.