Σπριντ για την διάσωση της Καλλιμάνης

Για ολοκλήρωση της συμφωνίας δανεισμού της

Σπριντ για την διάσωση της Καλλιμάνης

Σε αγώνα δρόμου έχει επιδοθεί η «Γ. Καλλιμάνης Α.Ε. Βιομηχανική Εταιρεία Κατεψυγμένων Τροφίμων» προκειμένου να ολοκληρωθεί η συμφωνία για τη ρύθμιση δανεισμού της.

 

Η συμφωνία προβλέπει τη χορήγηση νέας χρηματοδότησης από την Pillarstone, της τάξης των 10 εκατ. ευρώ για τα οποία η εταιρεία διαχείρισης θα λάβει «super seniority».

Ο δανεισμός της Καλλιμάνης θα ρυθμισθεί με διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους, ώστε να περιορισθεί στα επίπεδα των 15 εκατ. ευρώ.

Με βασικούς στόχους την ενίσχυση της εξωστρέφειας, την τόνωση της ανταγωνιστικότητας και την εξυγίανση του ισολογισμού, προκειμένου να μπορέσει μεσοπρόθεσμα η «Καλλιμάνης» να αυξήσει την αξία της και να πουληθεί σε στρατηγικό επενδυτή, προχωρεί και η κατάρτιση του business plan.

Η «Καλλιμάνης» εκτιμάται πως μπορεί να παράγει σε ετήσια βάση 14.000 τόνους κατεψυγμένων αλιευμάτων στις δύο εργοστασιακές της μονάδες. Δεν εξάγει όμως περισσότερο από 15% με 20% της παραγωγής της, αν και έχει ήδη επεκταθεί σε χώρες όπως η Ολλανδία, η Γερμανία, η Σουηδία, η Κύπρος, τα Σκόπια, η Αλβανία και η Βουλγαρία.

Το 2015 η μητρική εταιρεία Γ. Καλλιμάνης κατέγραψε κύκλο εργασιών 39,4 εκατ. ευρώ, μειωμένο κατά 4,4% σε σχέση με το 2014.

Το 74% των εσόδων της προήλθε από τη διάθεση προϊόντων της και το υπόλοιπο 26% (περίπου 10,2 εκατ. ευρώ) από τη διάθεση εμπορευμάτων της και την παροχή υπηρεσιών.

Όσον αφορά το καθαρό της αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε ζημιές 7,5 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 5 εκατ. ευρώ το 2014.

Το 2015 η Καλλιμάνης υπέγραψε με τις πιστώτριες τράπεζες σύμβαση κοινοπρακτικού ομολογιακού δανείου ύψους 47,8 εκατ. ευρώ για την αναχρηματοδότηση των δανειακών της υποχρεώσεων. Η αποπληρωμή του δανείου προβλεπόταν να γίνει σε 10 δόσεις με ημερομηνία λήξης στα τέλη του 2020 και τη 10η δόση (balloon) ύψους 36 εκατ. ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ