Γιατί επένδυσε στην Lamda o Πάνος Γερμανός – Τα επόμενα σχέδια της Olympia

Αναζητούνται μιμητές ώστε να επιταχυνθεί η αναδιάρθρωση επιχειρήσεων με προοπτικές

Γιατί επένδυσε στην Lamda o Πάνος Γερμανός – Τα επόμενα σχέδια της Olympia

Με μια κίνηση που σηματοδοτεί την ανάγκη οι έλληνες επιχειρηματίες να επενδύσουν στη χώρα τους, δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της, ο όμιλος Olympia συμφερόντων Πάνου Γερμανού, μαζί με την VNK capital του κ. Β. Κάτσου,  μέσω της Voxcove Holdings απέκτησαν το 12,7% της Lamda.

Ειδικά, στη σημερινή συγκυρία, η κίνηση αυτή είναι προάγγελος και επόμενων ανάλογων επιλογών. Το 2018 θα είναι μια κρίσιμη χρονιά, όχι μόνο γιατί θα κριθεί η πορεία της χώρας στις αγορές αλλά και γιατί θα γίνει μια εκτεταμένη εξυγίανση επιχειρήσεων που σήμερα βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, μέσω χρηματοδοτήσεων από έλληνες και ξένους επενδυτές. Είναι κρίσιμο οι έλληνες επενδυτές να σπεύσουν να τοποθετηθούν στις επιχειρήσεις που έχουν σημαντικές προοπτικές και αξίζουν. Με το πλεονέκτημα της μεγάλης ρευστότητας, με εξαιρετικά χαμηλό δανεισμό και κυρίως με μεγάλη εμπειρία ο κ. Πάνος Γερμανός βολιδοσκοπεί πλέον πλήθος επενδύσεων στην Ελλάδα με έμφαση στην τεχνολογία, το εμπόριο και πλέον και τον τουρισμό.

Σε μια εποχή που η Ελλάδα διανύει μία φάση σταδιακής ανάκτησης της εμπιστοσύνης των αγορών είναι βέβαιο ότι με σωστό σχέδιο και στρατηγική θα κερδίσει το στοίχημα της επιστροφής σε υψηλούς και διατηρήσιμους ρυθμούς ανάπτυξης. Όμως στη φάση αυτή είναι κρίσιμος ο ρόλος των ελλήνων επιχειρηματιών, αφού η χώρα δεν θα εξέλθει της κρίσης αν ο ιδιωτικός τομέας απέχει της επενδυτικής δραστηριότητας, με τη ρευστότητα σε αδρανείς ή κερδοσκοπικές τοποθετήσεις. Ήρθε η ώρα να συνεργαστούν οι ισχυροί όμιλοι της χώρας και να κάνουν κοινές επενδύσεις στις αξιόλογες ελληνικές επιχειρήσεις και στην ελληνική προοπτική.

Οι δύο επενδυτές Πάνος Γερμανός και Βασίλης Κάτσος με την κίνηση αυτή έδωσαν το στίγμα και έδειξαν το δρόμο που χρειάζεται να πάει σήμερα η ελληνική επιχειρηματικότητα προκειμένου να επιτευχθεί η ανάκαμψη της χώρας.

H στρατηγική του ομίλου Olympia

Ο όμιλος Olympia, που εφαρμόζοντας τη φιλοσοφία του επιχειρείν του Πάνου Γερμανού αποτελείται από εταιρείες διαμάντια σε Ελλάδα και εξωτερικό και επενδύει συστηματικά στην ανάπτυξή τους.

Η νέα χρονιά προσφέρει μια ευκαιρία στους επιχειρηματίες και τους ομίλους που κατάφεραν να βγουν αλώβητοι από την κρίση και στρατηγική του ομίλου Olympia για το 2018, είναι να αξιοποιήσει την ευκαιρία και να χρηματοδοτήσει είτε αυτόνομα είτε μέσω συμπράξεων με άλλους επενδυτές, επιχειρήσεις που έχουν προοπτική.

Εξάλλου, αν υπάρχει μυστικό επιτυχίας στην επιχειρηματική πορεία του Πάνου Γερμανού, είναι η ικανότητα του να βλέπει μπροστά και κινείται εγκαίρως, να ξεχωρίζει τις χρυσές ευκαιρίες εξασφαλίζοντας μεγάλες υπεραξίες. Το ένστικτο και τα καλά αντανακλαστικά που έχουν οδηγήσει μέχρι σήμερα στην επιτυχία τις επιχειρήσεις του, επιλέγοντας ιδανικά το χρόνο και τον κλάδο των επενδύσεών του, σαν να ξέρει από πριν τι θα φέρει η επόμενη μέρα, θα αναζητήσουν και στο νέο έτος τις κατάλληλες εταιρείες. Οι προτάσεις που φτάνουν στα γραφεία της Οlympia είναι πολλές, και κάποιες από αυτές απορρίπτονται, όπως έγινε με την forthnet. Ωστόσο άλλες αναμένεται να καρποφορήσουν και να κερδίσουν το στοίχημα της προσέλκυσης νέων κεφαλαίων και της ανάπτυξης.

Με τη συμμετοχή στη Lamda , ο δυναμικός όμιλος σημείωσε ακόμη μια επιτυχία μέσα στο 2017 μετά το εταιρικό ομόλογο της Sunlight ύψους 50 εκατ. ευρώ, την επιτυχημένη δημόσια προσφορά της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας Play στην Πολωνία, αξίας 1 δισ. ευρώ, εισέρχεται και στον κλάδο ανάπτυξης ακινήτων. H Lamda αποτελούσε ιδανική επένδυση για την Olympia, όχι μόνο για τη μακροπρόθεσμη προοπτική που δημιουργεί στην εταιρεία η ανάπτυξη της έκτασης του Ελληνικού, αλλά και για τις άμεσες αποδόσεις που της εξασφαλίζει η καλή πορεία των εμπορικών της κέντρων. H μεγάλη τους αποδοτικότητα και η σημαντικότερη ακόμη προοπτική τους δεν μπορούσε να μην προσελκύσει έναν όμιλο που αναζητά ευκαιρίες στο εμπόριο.

Σημειώνεται ότι ο όμιλος Olympia, έχει αποπληρώσει σχεδόν όλο τον τραπεζικό του δανεισμό, έχει μεγάλη «δύναμη πυρός» που θα μπορούσε να αξιοποιήσει και σε νέες ευκαιρίες στο εμπόριο, σε ακίνητα και στον τουρισμό.

‘Οσον αφορά τις υπάρχουσες εταιρείες του ομίλου Olympia, έμφαση πρόκειται να δοθεί το 2018 στα Public και στην Sunlight. Ειδικά, για τη Sunlight προγραμματίζονται σημαντικές επενδύσεις για την αύξηση της παραγωγικής της δυναμικότητας και για τη δημιουργία μεγάλου κέντρου αποθήκευσης στη Δυτική Ευρώπη, προκειμένου να αυξήσει την αποδοτικότητα των εξαγωγών της. Σημειώνεται ότι το 84% των πωλήσεων της Sunlight προέρχεται από εξαγωγές.

Από την εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ που κυκλοφορεί κάθε Σάββατο στα περίπτερα όλης της χώρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ